powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe! A jak przygotować takie ciasto czekoladowe? Składniki 150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady 200 g masła 1,5 szklanki cukru do wypieków 1 łyżeczka esencji waniliowej 150 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 jajka(...)strumyczkiem masę czekoladową. Gdy masa połączyła się z pianą, partiami dodawałam mąkę, na sam koniec proszek, sodę i moje domowe powidła śliwkowo-czekoladowe. Masę przełożyłam do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1h. Wystudzone ciasto nakłułam w wielu miejscach wykałaczką i udekorowałam polewą czekoladową – czekoladę, śmietankę rozpuściłam z odrobiną masła, polałam nią wierzch ciasta w taki sposób
Raj dla Podniebieniawszystkie tego typu najlepiej smakuje po kilku dniach od przełożenia, dlatego jeśli chcecie zrobić go na Święta, nastawcie ciasto najpóźniej 5 dni przed Wigilią. *keksówka 30 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 2 jajka 200 g miodu 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 25 g masła 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody(...)cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z sodą i powidła. Zmiksować na gładkie ciasto, miskę przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni w temperaturze pokojowej (można na dłużej). Po leżakowaniu ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapomniałam dodać przepis na babkę, którą piekłam na tegoroczne święta wielkanocne, więc żeby się "nie zawieruszyła"- wolę nadrobić i dodać po fakcie ;) Choć prawda jest taka, że takie ciasto możemy równie dobrze upiec w zwykłej formie keksowej i zjeść do porannej kawki ;) I nie trzeba świąt do tego... To kto ma w domu ananasy w puszce na zbyciu...?! Składniki(...)również powoli dodawać do kremu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Po odrobinie dodajemy do masy cały czas ucierając ją na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy likier pinacolada. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w nagrzanym do 170st C. piekarniku do suchego patyczka (ok godziny). Jeśli w trakcie
Kuchnia w czekoladzieCiasto: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30-50 g kakao szczypta soli 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki(...)wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać, aż powstanie nam w miarę jednolita masa. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. pół godziny. Rozwałkować (gdy ciasto przykryjemy folią spożywczą nie będzie się kleiło do wałka) i wyłożyć nim formę do tart lub tortownicę. Przykryć papierem do pieczenia, na który
Karczma HonoriettyKiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone(...)mleko z żelatyną. Dodajemy mleko w proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik. Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości. Dodatkowe informacje ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-zimno-mascarpone/ BosowKuchni Artykuł Sernik
Mieszam w Garnkucukier waniliowy, następnie siekamy nożem. Gdy powstanie nam kruszonka delikatnie wlewamy piwo i zagniatamy ciasto.Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm. Następnie wycinamy kwadraty o wielkości 4/4 cm, na środku układamy łyżeczką masę makową i dobrze zlepiamy ze sobą przeciwne rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy
Sama słodycz i szczypta chilicukrem. Dodaję żółtka, budyń, kilka kropli aromatu waniliowego i ser. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, delikatnie łączę z masą twarogową. Wykładam na podpieczony spód i piekę ok. 70 minut w temp. 170 'C. Gotowe ciasto nie wyciągam od razu z piekarnika, tylko trzymam jeszcze ok. 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto jest puszyste i przepyszne
Wielopokoleniowoskórki. Do obranego bobu dodajemy ser kozi, ok. 1/2 łyżeczki pieprzu, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę natkę pietruszki (nie blendujemy jej aby była bardziej wyczuwalna). Ciasto dzielimy na 4 ćwiartki, jedną ćwiartkę wałkujemy bardzo cienko. Ciasto dzielimy na 2 równe części, na jedną z nich
Łycha smakówformie wkładamy do lodówki na 60 minut. Z odłożonego ciasta wycinamy gwiazdki w różnych rozmiarach i umieszczamy w lodówce - będą potrzebne później. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny(...)masę i połączyć. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę żurawinową, następnie masę makową. Piec 45 minut w 180*C. Około 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć gwiazdki, uważając, aby się nie przypaliły. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwięc nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne ciacho . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki Post Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujerabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna(...)dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej
Symfonia smakowasię piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię, a upieczony miąższ się blenduje. Sos toffi to przysłowiowa kropka nad „i”. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: masa „serowa” 500 g (waga suchej przed gotowaniem) fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej 400 g dyniowego puree 1 duży banan 200 g cukru 100 g mąki kukurydzianej(...)oleju roślinnego Sos toffi- przepis znajdziecie tu Przygotowanie: Składniki na spód ciasta zblendować. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dno formy wykleić ciastem. W dużej misce zblendować fasolę, bananam cukier, masło orzechowe i puree z dyni. Masa musi być idealnie gładka. Do masy przesiać mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę serową do formy. Całość piec około 1 godziny w temp
greenscarfcukier ), bo też cukinia to warzywo niezwykle lekkostrawne, niskokaloryczne, zawierające szereg bogatych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Kto chce „przemycić” cukinię w pysznym, wilgotnym, mocno czekoladowym i prostym w przygotowaniu cieście, temu spieszę z pomocą tym przepisem Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego(...)zrobić przy pomocy łyżki wgłębienie, wlać składniki mokre, dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu
Even Better FoodCiasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką ciasto : 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 4 jajka, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 80 g orzechów włoskich, 50 g cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Cukier rozpuścić na patelni(...)podgrzać, wsypać do niego drożdże. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc prostokąt. Na cieście
królestwo garówKochani zgodnie z naszym postanowieniem z Facebooka, jemy zdrowo i dietetycznie! Mam nadzieję, że jesteście ze mną w tym postanowieniu. Dzisiaj robimy dietetyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto bez białej mąki, bez cukru! Bardzo pyszne! Słodkie i aromatyczne! A jak je zrobić to zerknijcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - łyżka oleju kokosowego - 1/2 puszki mleka kokosowego - 2 czubate łyżki mąki(...)słodzik - 1 banan - 4 jajka - ziarna z laski wanilii - płatki migdałowe Jajka, banana, wanilię, mąkę i mleko kokosowe zmiksuj mikserem na gładką masę. Formę to dużej tortownicy wysmaruj olejem kokosowym. Ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zalej ciastem. Wstaw do pieca. Temp. 170 stopni C czas pieczenia: 30- 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu posyp płatkami z migdałów, ciasto
SMYKWKUCHNIużywam Zott lub Bakoma ¾ szkl. cukru 3 dojrzałe banany – duże 2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie Składniki lodówkowe: jajka i jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia. W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce(...)banany na papkę. Dodać cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką. Do miski z mąką, dodać masę bananową – druga miska - oraz masę jajeczną – trzecia miska . Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza
Grunt to przepis!