ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1335/3191)

Mazurek orzechowy 197

roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami. Masę rozciągnąć(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 0,7 cm. ( W oryginalnym przepisie, masę orzechową należy rozsmarować na opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia). Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 70 – 80 minut.  * ja użyłam więcej połówek i zamiast orzechów włoskich wzięłam

królestwo garów
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 219

wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem, kremem czy marmoladą. Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy 1 szklanka cukru 200 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Przygotowanie:  Miód, cukier i masło podgrzewamy powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Błyskawiczne ciasto dwukolorowe 289

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto dwukolorowe mojej mamy. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam dzieckiem, mama często mi je piekła. Jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju Rzepakowego z Wielkopolski(...)kakao Wykonanie: Jajka wbij do miski, ubij z cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo po trochu mąki, oleju i wody na przemian. Masa musi mieć pęcherzyki. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedną – jasną odstaw. Do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej

Moja pasja smaku
Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu 314

zamiar świętować, chciałabym podzielić się z Wami NAJLEPSZYM przepisem na ciasto jabłkowe. Poważnie, nie znam lepszego. Wystarczy szybko obrać i pokroić jabłka, wymieszać składniki na ciasto i gotowe! W cieście nie ma ani grama dodanego tłuszczu, nie ma ogromnych ilości cukru, a wykona je każdy. Do roboty! Składniki: – 800-1000g jabłek – 220g mąki owsianej (bezglutenowej(...)usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Jajka ucieramy z ksylitolem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii na jasną masę. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i starannie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy. Na dno formy wykładamy tyle ciasta (mniej więcej połowę), by dno było przykryte. Na pierwszą warstwę układamy połowę jabłek i delikatnie dociskamy. Następnie wylewamy resztę ciasta

Be Fit Be Strong
Piernik Świąteczny 206

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny świąteczny piernik. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Pięknie pachnie przyprawą korzenną i cynamonem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto: 8 dag margaryny 10 dag cukru 1/2 szklanki miodu 2 łyżki przyprawy korzennej 1/2 szklanki śmietany 18% 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa(...)rozpuszczam z miodem i cukrem. Dodaję przyprawę korzenną oraz śmietanę. Mieszam i gotuję 2-3 minuty. Masę odstawiam do przestudzenia. 2. Do masy dodaję żółtka. Miksuję. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Na końcu do ciasta dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam ciasto. 3. Ciasto wykładam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 10x25cm). Piekę 60 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto czekoladowo – miętowo – malinowe (na maślance) 130

Mięta i czekolada to połączenia smakowe, które kocham! Dopełnieniem są malinki :)Wilgotne, rozpływające się w ustach i obłędnie aromatyczne... To ciasto należy określić jednym słowem – rozkoszne! Ciasto Wam zostawiam, a sama uciekam na meczyk :) Składniki ( tortownica 23 cm): 260 g mąki, 150 g cukru, 3 jajka, ½ szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)przemian,  stopniowo, maślankę, wymieszaną z sodą mąkę  oraz olej – mieszać na średnich obrotach  miksera. Stale ubijając do masy dodać przesiane kakao,  krople miętowe i czekoladę. Na koniec  wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i  oprószonej mąką tortownicy, wstawić do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec  około

Nie tylko w kuchni
Szarlotka z polewą 200

polewą już na pewno na stałe zagości w moim domu. Mam nadzieję, że w Waszym również. Składniki (blaszka 25x36): ciasto kostka masła szklanka cukru 3 szklanki mąki żółtko jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka  cukru (najlepszy trzcinowy) 2 opakowania kisielu cytrynowego 3 łyżeczki cynamonu 2 garście żurawiny

Pobite gary Barbary
Kluseczki francuskie. 252

rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie gładka i puszysta, masę połączyć delikatnie z mąką, następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie dodaję ją do ciasta, W dużym garnku zagotować wodę z solą, wyrobione, gęste ciasto przełożyć na deskę i metalową łyżką odcinać kawałki zsuwając

Kuchnia Beaty
Wspaniały sernik 197

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Moje(...)mielenie sera, wierzcie mi, że ten czas warto poświęcić dla efektów upieczonego ciasta:) Czasami korzystam z gotowego mielonego sera, ale tylko wówczas gdy zmielony ser ma konsystencję sera zmielonego w domu. Nie używam serów z wiaderek, które często są bardzo rzadkie. 2. Rodzynki przed włożeniem do masy serowej warto zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie rodzynki

In my kitchen
Ciasteczka orzeszki 250

wiem, istnieją też specjalne duże formy, nakładki na gofrownice, patelnie i masa innych akcesoriów, które mogą te foremki zastąpić, ale ta opcja jest zdecydowanie najtańsza ;) Można je dostać przez internet, jak też i w sklepach z artykułami kuchennymi. Koniec wstępu, zabieramy się do roboty :)Składniki (ciasto):- 30 dkg mąki- 20 dkg margaryny Palma w złotym opakowaniu- 10 dkg cukru pudru(...)sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy je na nowo. Przyznam się szczerze, że nie wystarczyło mi cierpliwości na wyklejenie foremek całym ciastem, z reszty przygotowałam kruche ciasteczka, które pokażę Wam przy najbliższej okazji :) Tymczasem w mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie, albo takiej jak ja :)Składniki (krem

Kulinarne zapędy Kokosa
Szarlotka ze śmietaną 195

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny

charlotte gotuje
Najlepsze Faworki 166

większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem. Mieszamy, ja mieszałam hakiem do ciasta, ale można zrobić to szpatułką – ma się zbić w lekką zwartą kulkę. Dodajemy śmietanę i rum bądź spirytus i dokładnie wyrabiamy, zagniatając dość

ladykitchen
szybie ciasto czekoladowe 154

puszystą masę (miksujemy ok. 5 min.) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy czekoladowej dodajemy przesiane suche składniki oraz masę jajeczną i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy), wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Jaglana szarlotka z orzechową kruszonką 161

przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą.  Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie niewyczuwalna. Polecam jak najszybciej wypróbować. Składniki (tortownica o średnicy 22 cm): Spód(...)zmiksować w blenderze na mus. Przełożyć do miski, dodać cynamon, ksylitol, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać. Tak przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na masę jaglana. Składniki na kruszonkę wsypać do miski, ugniatać, a następnie posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 º C   piekarnika i piec około 50-60 minut na najniższej półce. Gdyby kruszonka zaczęła się

Healthy food explorer

Proponowane wyszukiwania