cukru2 łyżki kakao1/2 paczki mleka w proszkuWykonanie:Z podanych składników zagnieśc ciasto. Formować małe kuleczki wkładać do maszynki do produkcji orzeszków( foremek) zapiekać na rumiano.StudzićW garnuszku rozpuścić margarynę, dać wodę, cukier kakao, wymieszać ostudzic. Do ostudzonej dodac mleko w proszku,dobrze wymieszać. Łyżeczką nakładać porcje masy na połowę ciasteczek,vprzykryć drugim. Odstawić do stężenia masy
Z Majeczką w kuchniBardzo szybkie, zawsze udane ciasto. Jest to przepis który mam już od ponad 20 lat. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę wrzucić do garnuszka i podgrzewać. Masło musi się rozpuścić, wymieszać na gładką masę. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jak już masa jest chłodna dodać żółtka, jajko, wymieszać za pomocą miksera. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Białka(...)dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciemną masę wyłoży do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę rozłożyć masę kokosową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 45 minut. Blaszka o wymiarach 35 cm x 25 cm Ciasto ostudzić i polać lukrem
Kuchnia Pokoleńdodajemy do masy jajeczno-czekoladowej. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie (już nie mikserem, a drewnianą łyżką) łączymy z resztą. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 40-45 min. Gotowe i całkowicie ostygnięte ciasto kroimy na trzy równej(...)drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić na puszystą masę mikserem i gotowe. Gdy mamy przygotowane ciasto, krem i ganache oraz poncz z wiśniówki i soku przystępujemy do składania tortu w całość. Krążek ciasta, który chcemy, by stanowił bazę nasączamy ponczem. Następnie rozsmarowujemy
Ratunku obiadjajka Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy masło z cukrem i kakao, tak by masło się rozpuściło. Masę wlewamy do miski, dodajemy jajka, mieszamy. Wsypujemy mąkę z solą i proszkiem. Mieszamy. Przekładamy ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30 minut do chwili aż środek ciasta zacznie się podnosić. Zostawiamy do ostygnięcia w foremce
Dzieje kuchennej Wiewiórytakim właśnie pysznym sernikiem. Ciasto to robi się na prawdę bardzo szybko . Do jego wykonania nie trzeba też wielu składników, więc jest tanie w wykonaniu. Sernik na zimno polecam wszystkim łasuchom, szczególnie tym będącym na diecie. Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): spód 20 dag płatków owsianych 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła masa serowa 50 dag twarogu sernikowego(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Ser miksujemy z cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny z rozpuszczoną żelatyną. Masę sernikową miksujemy z jogurtem. Wykładamy na owsiany spód. Morele kroimy w paseczki. Posypujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy płatkami owsianymi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce do czasu aż ciasto stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji
Pobite gary Barbarydodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując. Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 40 minut. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem
zadanie-gotowanieodcedzonego) - 2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego *opcjonalnie: kilka łyżek mleka i sezam Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę, umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni
Be Fit Be StrongIstnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka(...)szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 4 jabłka Przygotowanie: Masło ucieramy z 2/3 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy sól. Ucieramy dalej i wrzucamy stopniowo po jednym jajku oraz mleko. Wsypujemy przesiane: mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia. Wylewamy do formy wyłożonej papierem
Życie zamknięte w smakumigdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego) 5 jajek ( osobno białka i żółtka) 125 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób wykonania spodu: Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach(...)położyć na to rozwałkowane ciasto. Ciasto z blachą wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę makową: Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną
Na słodko lub wytrawnieracji tego, że faworki smażone w głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż(...)masła cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około
Poezja Smaków - blog kulinarnydekoracji wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z 6 łyżkami cukru, następnie miksujemy z żółtkami. Łączymy ( już nie miksując!) z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 30 minut w temp. 175*C Budyń gotujemy z połowy mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Po ugotowaniu i wystudzeniu miksujemy z masłem oraz(...)wody i łączymy z resztą spirytusu. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt Na biszkopcie rozsmarowujemy masę pierwszą - budyniową, a następnie szybko nakładamy masę cappuccino. Trzemy na tarce bądź skrobiemy nożem na koniec czekoladę wprost na górę ciasta. Wstawiamy je do lodówki na ok. 2 godzin ( aż stężeje) zaparzamy sobie kawę i cieszymy się smakiem pysznego ciasta
W Moim Magicznym Domuorkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program
Smaczne Zdrowełyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wódki cukier do smaku Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień. Dodać kawę rozpuszczalną i połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko z czekoladą i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia(...)zmiksować, tylko do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze. Do nasączenia: Kawę
Oryginalny smakczekoladę oraz migdały i wszystko dokładnie mieszamy (warto je wcześniej delikatnie oprószyć mąką tak żeby ładnie zatopiły się w cieście, a nie opadły na dno). Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni. Pieczemy ok. 20- 25 minut. Blondie jest gotowe
Słodka Stronaziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki odpowiednio się przemieszają. Krok 3. Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki wrzucamy
Moja Książka Kucharska