każdym dodaniu następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach ciasto wkładamy do formy ( 30x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy pieczemy w piekarniku nagrzanym do180°C 15-20 minut zimną
Słodkie zapomnieniełyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżka kakao Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać łyżką.Dodać cukier, sodę ,kakao, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie-masło i 1 jajko.Dokładnie wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie.Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta foremką wykrawać pierniczki.Piec około 15 minut.W zamkniętej puszce można przechowywać nawet kilka tygodni
Moje domowe kucharzenieKiwi obrać i pokroić w plastry. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, banana i mąkę zmiksować blenderem na gładką masę i połączyć z białkami. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wylać ciasto. Kiwi ułożyć na omlecie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Trufelkowojajka 0,5 litra mleka szczypta soli 25 g masła + 25 g do smażenia Przygotowanie: Podane składniki połączyć (najlepiej zmiksować) na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości masła aż do zarumienienia z każdej strony. Ciasto najlepiej nalewać chochelką na środek patelni i rozprowadzić po całej powierzchni. (propozycja podania) Smacznego
My sweet a lifeśmietanę, likier i olejek waniliowy ucieramy na gładki krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy porcje ciast ja nakładam łyżką do lodów, wtedy wszystkie są równe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 20/25 minut
Sama słodycz i szczypta chiliproszek do pieczenia i szczyptę soli. Na patelni na któej będziemy smażyć placki rozpuszczamy masło i wlewamy do naczynia Thermomix . Mieszamy czas 30s/obr.6. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie rozgrzewamy i kładziemy po łyżce masy. Pieczemy na rumiano z obydwu stron. Placki pieczemy na małym ogniu i pilnujemy czasu bo lubią się przypalić. Ja piekłam na patelni do naleśników
Themo przepisyWYKONANIE: Tłuszcz rozcieramy, dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajka i dobrze miksujemy. Mąki mieszamy z solą oraz proszkiem i sodą, dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie oraz czekoladę, mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki, ciasto jest bardzo gęste. Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy na grzanie góra dół. Ciasto nabieramy łyżką, w dłoniach formujemy
Pani na deserjajko, sól, pieprz, i mąkę. Mąkę ja dosypywałam w trakcie zagniatania po trochu, bo to ile jej damy zależy od ziemniaków jakie mamy. Masa ma być gładka i niezbyt klejąca. 2. Po wyrobieniu, nabieramy porcje ciasta, formujemy zgrabne placuszki, które lekko spłaszczamy i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor. Strogonow drobiowy: 500 g filetu
kruche babeczkiPyszne ciasto w zasadzie chałwowo-czekoladowe, palce lizać. Dość ciekawe połączenie słodkiej masy chałwowej i gorzkiej czekoladowej. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaacukier oraz wlewamy letnia wodę wraz z roztopionymi drożdżami, - wszystko razem mieszamy, a następnie rozgniatamy ręką - całość wyjdzie dość kleista i lepiąca się, - masę przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąka kukurydzianą keksówki, - odkładamy przykryte ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, - gdy ciasto troszkę urośnie - całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez
MintTastePolecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ
Pani na deserkilka śliwek) Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem/ksylitolem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i jogurt naturalny. Połączyć do uzyskania jednolitego ciasta Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do silikonowej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć owoce (połówka śliwki ułożyć rozciętą częścią do góry
Fabryka pomysłówminuty): Białka ubijamy, aż będą sztywne. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu. Na śliwkach, równomiernie rozsypujemy siekane migdały. Na śliwkach rozkładamy bezę. Starajcie się
Smak mojego domunacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy. Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min. Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą z serka jak w marchewkowcu . Równie dobrze można podać po prostu czyste bez żadnych dodatków. Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szel
Justa próbuje gotowaćsztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy żółtkowej wrzucić pianę i wymieszać drewnianą łyżką.Przesiane mąki z kakao delikatnie połączyć z masą.Blachę,która jest załączona do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić po całości .Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 º C i piec 10 minut.Po upieczeniu gorący placek biszkoptowy wyrzucić na wilgotną ściereczkę kuchenną
Anielskie wypieki