ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1320/3191)

Złote ciasto bananowe (na kukurydzianej mące) 285

razu po upieczeniu zjadłam trzy kawałki Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że do pieczenia nie używamy mąki pszennej, a zdrowszą kukurydzianą, która nadaje wypiekowi złotego koloru. Spróbujcie. Złote ciasto bananowe, to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Nic tylko jeść Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich * 4 dojrzałe banany(...)małej miseczce rozdrabniamy za pomocą widelca. Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy powoli (ciągle miksując) mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty

Słodkie okruszki
Masa marshmallows – drobne dekoracje 84

Kwiatuszki , liście i inne drobne dekoracje … do tej pory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli(...)bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pianki marshmallows odrobina wody cukier puder barwniki spożywcze Celowo nie podaję proporcji, bo tak na prawdę wykonujemy tyle masy, ile nam potrzeba. Możemy zrobić odrobinę masy z jednej pianki, albo z całego opakowania. 250g pianek pochłania ok 500g cukru pudru. Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym

Za drzwiami kuchni
Masa marshmallows – drobne dekoracje 88

Kwiatuszki , liście i inne drobne dekoracje … do tej pory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli(...)bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pianki marshmallows odrobina wody cukier puder barwniki spożywcze Celowo nie podaję proporcji, bo tak na prawdę wykonujemy tyle masy, ile nam potrzeba. Możemy zrobić odrobinę masy z jednej pianki, albo z całego opakowania. 250g pianek pochłania ok 500g cukru pudru. Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym

Za drzwiami kuchni
Luksusowe pączki karnawałowe z mąki zaparzanej... 137

jednym z każdego rodzaju.   I wtedy można porównać, które bardziej smakują. Dzisiaj zapraszam na pączki luksusowe, które zrobione są z mąki zaparzanej wrzącym mlekiem. Są luksusowe, bo ciasto jest miękkie, puszyste i na drugi dzień pączki nie tracą na swoim smaku.       Składniki: 850 g   przesianej mąki   pszennej (luksusowa   typ 550) 80 g świeżych(...)odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Masło roztopiłam i wystudziłam. 7 żółtek z cukrem i cukrem waniliowym ubiłam na parze na puszystą masę. Przelałam do rozczynu drożdżowego, wsypałam resztę mąki i wyrobiłam   na gładkie ciasto.     W trakcie wyrabiania wlałam roztopione (wystudzone) masło i dalej wyrabiałam. Ubiłam sztywną pianę z 2 białek i przełożyłam

Kuchnia u Krysi
Orzechowy tort kajmakowy 478

cukier (~1/ 3 szkl. ) , cukier waniliowy. Zwolnić ob roty miksera, dodawa ć kolejno żółtk a , wymie szać . Wyłączyć mikser. Dosypywa ć mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej , delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownic y wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła) . Piec ok. 40 -45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, o puści(...)wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyją ć formę z pie karnika, ostudzić.   Krem 250 g serka mascarpone 100 ml ś mietany kremówki 200 g masy kajm akowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętk a wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za sto sowne ) i wódką. Kremówkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto "Stefanka" 167

Stefanka to już u nas niemal tradycja ;) pojawia się prawie na każde Święta ;) a ja upiekłam bez okazji :) Kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :) Składniki: Blaty: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody Krem: 5 łyżek cukru 1/2 litra mleka(...)margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami lub kolorową posypką) i odstawiamy do zastygnięcia

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka dyniowe 151

polecane wielu osobom, a zwłaszcza: – wegetarianom, bo zawiera duże ilości białek – sportowcom, gdyż orzechy ziemne zawierają argininę (aminokwas), która zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku i jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, a także przyśpiesza spalanie tłuszczu – osobom chorym na cukrzycę typu 2, ponieważ orzechy ziemne mają niski indeks glikemiczny (IG 15). Składniki (na około 5 sporych ciastek) /jedno ciastko około(...)orzechowego  firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu możemy zrobić widelcem paski wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek sernikowy z limonką i lawendowym miodem 117

postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny w masie miąższ smakowo zgra się z całością. Ku mojej niepewności, wszystko wyszło smakowicie, zatem w tę Wielkanoc kolejny egzemplarz(...)Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez ok. 25-30 minut na złoty kolor. Spód schładzamy. 3. Serki miksujemy razem z cukrem pudrem, śmietanką i miodem lawendowym. Można także użyć zykłego miodu, jednak miód lawendowy dodaje masie ciekawego, kwiatowego posmaku, dlatego polecam własnie ten typ miodu. Następnie

Raj dla Podniebienia
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 97

małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją tartą bułką lub po prostu mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy tak z 10, może i 15 minut. Jajka(...)tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i takie gorące wlewamy do naszej masy. Dalej miksujemy i wciskamy sok z połowy cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutkę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 formy, bo w piekarniku jeszcze urośnie. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Kruche trójkąty 168

mleka z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu wierzch budyniu posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę, a później dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu. Dodać aromat do smaku. Z rozwałkowanego ciasta powycinać radełkiem kwadraty o bokach 5x5 cm. Następnie każdy kwadrat przeciąć dodatkowo po przekątnej (fot.1). Otrzymane trójkąty podzielić na dwie części. W połowie wykroić mniejsze

Świat Ciasta
Stefanka cappuccino 1152

Stefanka cappuccino jest ciastem składającym się z trzech warstw herbatników oraz dwóch warstw masy przygotowanej na bazie kaszy manny. Całość zwieńcza polewa z czekolady deserowej, która idealnie pasuje do mocno kawowego smaku ciasta. Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie(...)schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa herbatników tworzyła równą powierzchnię) - czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (na rondelku z niewielką ilością wody ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i kawałki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając) - gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić

Smakołyki Bereniki
WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ 231

wrzącej wody lub soku z cytryny posypka cukrowa   Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę i mąkę i zmiksować do całkowitego połączenia. Uformować w kulę.:) Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką

Gotowanie-uk
Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 149

ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko. Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie(...)lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta. Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypuję startą czekoladą

wesoła kuchnia
Tort w kształcie samochodu 230

sobą wymieszać. Czekolada musi się roztopić. Masę ostudzić i mocno schłodzić. Na sam koniec masę śmietanowo-czekoladową przelać do miski, wsypać śnieżkę i całość zmiksować ze sobą. Ubijać na wysokich obrotach miksera, aż do utworzenia gęstego, sztywnego kremu.  Na deskę/talerz przełożyć spód ciasta. Nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietanowo(...)położyć na wierzch tortu (drugi bok nie będzie potrzebny do tortu, więc można go od razu zjeść :)). Ciasto wstawić do lodówki.  Na sam koniec przygotować krem maślany . Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, aż do utworzenia jednolitej, gładkiej i kremowej masy. Część masy odłożyć na bok (biała część będzie potrzebna do przygotowania szyb i lamp do samochodu

Ugotować
Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki 138

takiego kremu można przygotować pyszny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki. Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu.  Krem jest lekki, śmietankowy i bardzo delikatny w smaku, więc nie skłamię stwierdzeniem, że wprost rozpływa się w ustach.  Jego kolor i posmak zależy(...)zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z czekoladą. Masa również będzie stabilna oraz idealnie trzymająca formę.      Przykładowe wykorzystanie kremu:   Pyszne ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką - klik

Di gotuje
Prosty Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami 463

Tradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp(...)mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu

Słodka Strona
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 243

rekompensuję sobie to zamianą mąki na orkiszową, zdrowszy odpowiednik. Jeden kawałeczek nikomu przecież nie zaszkodzi, ale... po jednym kawałku chce się więcej i więcej, takie jest pyszne. ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. /oryginał: cincin.cc / blaszka kwadratowa ok. 20x20 cm 250 g świeżych malin 150 g miękkiej margaryny 110 g cukru brązowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka(...)puszystą masę. Ciągle ubijając,  dodawałam po jednym jajku. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy. Wymieszałam mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywałam  do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wyłożyłam ciasto do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyłam maliny, lekko wciskając je w ciasto. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieszałam i posypałam nimi wierzch ciasta. Piekłam 35 minut

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania