ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1296/3191)

Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką 209

Rozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 175 g zimnego masła 150 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)dżemu wiśniowego 1/2 szklanki płatków migdałów cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy mąka do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki na wysokość

My Culinary Art
Ciastka owsiane - najlepsze! 164

grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz(...)osobnej, większej misce ucieramy miękkie masło, obydwa rodzaje cukru, jajko i melasę, ucieramy aż masa stanie się gładka 4. Do utartego masła z cukrem dosypujemy mieszankę mąki i płatków, łączymy składniki, na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę 5. Odrywamy kawałek ciasta i rolujemy do w dłoniach, układamy kulki na wyłożonej papierem blaszce, nie spłaszczamy, wstawiamy blachę do piekarnika

Słodki Kompromis
Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami 233

wilgotny, wręcz idealny do mleka albo kawy. Nie patrzcie na kalorie, jak raz przygotujecie cytrynowy chlebek to będziecie do niego często wracać. Czasami warto nie patrzeć na kalorie :) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)zmieszaj ze sobą, a w oddzielnym naczyniu połącz ubijając ze sobą wszystkie mokre. Następnie połącz wszystko razem i dodaj startą skórkę cytryny. Gotową masę przelej do formy i piecz ok 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier

Niezły Młynek
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 160

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi

Domowy Smak Jedzenia
Rolada z mąki krupczatki z masą śmietanową i lentilkami 192

początku obawiałam się o efekt końcowy..pierwszy raz piekłam ciasto z samej mąki krupczatki..ale jak widać rolada wyszła tak jak powinna..było smacznie. 4 jajka 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek Polskiego Oleju Rzepakowego szczypta soli Masa 0,5 l śmietany 30% 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki żelatyny(...)żółtku i po 1 łyżce oleju. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem]  i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Żelatynę rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
ŚMIETANOWIEC Z OREO 199

smaku sok z cytryny- wedle uznania masa śmietanowa na wierzch: 250 ml śmietany 30% cukier puder sok z cytryny dodatkowo: 1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie(...)czekoladą. Dodajemy do śmietany, mieszamy. 1/3 kremu wykładamy na blat z ciasta. Rozsmarowujemy.  Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami ciasta, układając kolory biszkoptu naprzemiennie.  *250 ml śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masą smarujemy boki i wierzch. Z pozostałych ciastek kilka przekrawamy na połówki, na dekorację na wierzch, resztę drobno siekamy, obsypujemy nimi

Z Majeczką w kuchni
Bezglutenowy chlebek bananowy z nasionami chia 141

łyżeczki sody oczyszczonej * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj na purèe za pomocą blendera. Dodaj jajka, płynny (delikatnie podgrzany) olej kokosowy i zmiksuj ponownie. Do masy wsyp mąkę ryżową, nasiona chia, cynamon, sól oraz sodę. Wymieszaj dokładnie. Ciasto wlej do keksówki pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60-70 minut w 180°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia

Food Square
Zawijany tort z powidłem śliwkowym 244

Zawijane ciasto wygląda bardzo efektownie, a robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu  Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru(...)wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około

Kulinarna (nie)codzienność
Odwrócone ciasto z ananasem 176

Odwrócone ciasto z ananasem (16 kawałków) Składniki: 200g mąki pszennej 1/2 ananasa 4 jajka 170g masła (miękkiego !) 5 łyżek jogurtu naturalnego 1/2 szklanki erytrytolu 1 łyżka słodzika ze stewią 1 łyżeczka sody Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ananasa kroimy(...)plasterki i układamy bezpośrednio na papierze do pieczenia w tortownicy. Do misy wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Miksujemy tylko do połączenia. Do masy jogurtowo- jajecznej dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy do dokładnego połączenia wszystkich składników. Ciasto przekładamy łyżką do formy bezpośrednio na ananasa. Wyrównujemy je łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut. Upieczone

Moja Micha
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 189

Jest jesień. Są śliwki. Jest ciasto ze śliwkami :))) Składniki: (blaszka o wymiarach 28cmx19cm) 2 szklanki mąki (340 g) 200g masła 1 i 1/3 szklanki cukru (293 g) 4 jajka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli śliwki lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem(...)szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st

Walijskie Pichcenie
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 266

pizze, ale można jedną dużą Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki:  2 kulki(...)łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól do smaku Przygotowanie: Zrób zaczyn: w małej misce wymieszaj mąkę, wodę i drożdże na jednolitą masę, przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godz. Zabieramy się za ciasto właściwe. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Zaczyn rozrzedź wodą (nie całą, daj ok. 80 ml., a najwyżej potem dodasz do ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik z pianką bez pieczenia 263

galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…     Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki(...)szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane budynie, znów zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać dwie galaretki w proszku, mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Poncz: 2. Składniki do nasączenia wymieszać. 3. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem

Mała Cukierenka
CIASTO Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ 423

ciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki. Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam.   Dla 8-10 osób Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min. Chłodzenie: 8 godz.   Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 500 g ricotty 200 g kruchych ciasteczek maślanych typu(...)resztę cukru, 60 g mąki, a następnie gorące mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki. Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady. * Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka. ** Możesz również wyłożyć uprzednio formę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 164

soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła

Plate of Joy
Placuszki bananowo-kokosowe 255

sera białego 4 łyżki wiórek kokosowych 3 czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na gładka masę jajka, ser oraz banany, następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę oraz cynamon, mieszamy delikatnie trzepaczką, gdyby ciasto było za gęste dodajemy odrobinę mleka. odstawiamy ciasto na 15-20 min. aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej  olejem kokosowym

kgwjanczewo
Pierogi z twarogiem na słodko 169

żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią Twaróg roz gnieść widelcem,dodać żółtka i cuk ier ,utrzeć na gładką masę.  Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.  Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła

Kolorowa kuchnia Elki
Piernik staropolski, część druga 182

jeśli macie taką możliwość - polecam. Będzie jeszcze szybciej. Następnie przełożyłam upieczone i ostudzone blaty powidłami śliwkowymi. Chciałam przygotować masę marcepanową, ale Mamunia za marcepanem nie przepada... Poza tym stwierdziłam, że od powideł dość twarde ciasto złapie więcej wilgoci. Nie pomyliłam się! Tak przygotowany piernik zawinęłam w ściereczkę i obciążyłam książkami; dwie Nigelle i dwóch Gordonów spisało się na medal

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania