świeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ? Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami. składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)składniki dodajemy jajka, ucieramy. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy mąkę do robota kuchennego, wyrabiamy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy
noteskulinarnyfigadowolnych miękkich owoców, nawet tych mrożonych. Składniki: Forma 24/24 cm Kruszonka na spód: 25 dag mąki pszennej 125 dag masła 100 g cukru pudru 1 jajko Szczypta soli Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu 4 duże jajka 25 dag mascarpone 1 budyń waniliowy ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 150 ml słodkiej(...)szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować krótko tylko
Wanilia i Kardamonwyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra, smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu. Polecam na różne słodkie okazje. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: ½ litra śmietany(...)Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty
Wanilia i KardamonPRZYGOTOWANIE: 1. Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Przestudzone masło miksuję z masą kajmakową na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. 2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier. Ubijam. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasiwymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko.Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
Pożeraczka, czyli raz adobrzetłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. MASA SEROWA Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników. Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka. *można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki, i słodzimy ja 2 łyżkami cukru pudru Do ubitej śnieżki dodajemy połowę(...)lekko stężałą masę kakaową. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wylewamy na sernik i rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. truskawki kroimy na kawałki, i wykładamy na czekoladę, możemy po całości porobić nitki z czekolady. Wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :-) Ciasto pięknie wygląda, jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuinnych. Dajemy innym dziecięca radość... a otrzymujemy uśmiech. Czego potrzebujemy: 3 gruszki 1/2 szklanki wody 1 szklanka cydru sok z 1 cytryny 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 200 g czekolady deserowej 180 g masła 3 łyżki kakao 2 jajka 150 g cukru pudru 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA posypka delecta płatki czekoladowe Kremówka(...)pokrywki. Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę delecta i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut. Kremówkę ubijamy z cukrem
Kuchnia w oparachpowstanie zakalec. O tym, jak smaczne będzie ciasto decyduje przede wszystkim tłuszcz i żółtka jaja. Im ich więcej, tym gorzej ciasto rośnie, ale jest smaczniejsze w smaku. Podstawowe ciasto drożdżowe: 500 g mąki 50-60 g drożdży świeżych lub 7-8 g suchych 150-300 ml mleka 2 jajka lub 3 żółtka 50-200 g masła 50-150 g cukru(...)mleko 100 g wiśnie 5 łyżek erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gdy uzyskamy jednolitą masę, miskę nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Wrośnięte ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy wiśnie lub inne owoce. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy, by jeszcze podrosło przez
Kucharzycawkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód, dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników. 4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki. 5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanexem. Za pomocą silikonowej szpatułki firmy Tarka i Miarka nakładamy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBarmar w swojej ofercie posiada wysokiej jakości, ekologiczne Bio musli Adama, z tej samej serii pochodzi również czekoladowe ciasto Adama, o którym pisałam tutaj :). Musli smakuje wyśmienicie zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, w postaci deseru owocowo-jogurtowego oraz owsianki. Także jest świetne do przyrządzenia musli-placuszków :) Zaraz przedstawię Wam przepis, a tymczasem zapraszam do dokładnego przyjrzenia się omawianego przeze(...)Przygotowanie: Otręby i płatki zblenodwać na "mąkę". Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i nakładać po jednej łyżce masy. Smażyć na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony. Uwaga: Ciasto może zgęstnieć, wówczas można dodać mleko. Podawać z krążkami jabłka wypełnionymi jogurtem, posypać cynamonem i musli Adama. Smacznego
Zdrowie na języku :Pcały czas mieszając, dolewać do mleka mąki wymieszane z żółtkami, cukrem pudrem i mlekiem. Podgrzewać do zgęstnienia masy. Powierzchnię masy budyniowej przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się kożuch. Odstawić do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto przekroić na dwie równe części. Każdą rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką na prostokąty nieco większe niż dno formy(...)wypiekania blatów, bo ciasto po upieczeniu nieco się skurczy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy wyłożonej papierem. Podziurkować widelcem. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu odstawić oba blaty do ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie, zmiksować masło. Miksować dalej, dodając na 3 porcje masę budyniową. Masę wyjąć na jeden z blatów, równo rozprowadzić
Weekendy w domu i ogrodziediecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu nie zależnie(...)marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Gdy wystygnie możemy pokroić i jest gotowe do zjedzenia. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieokrągłych biszkoptów Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić(...)połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia
Moje domowe kucharzeniepołączą zdejmujemy z ognia i studzimy Do letniej masy dodajemy stopniowo mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól , orzechy i przyprawy korzenne Teraz wyjmujemy masę na stolnicę i wyrabiamy reką Starannie wyrobionemu ciastu nadajemu kształt kuli i wkładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy ścieraczką lnianą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie(...)czasie ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na dość cienkie placki i pieczemy każdy oddzielnie Po upieczeniu będą twarde, układamy je na deseczce, smarujemy powidłami śliwkowymi, masami orzechowymi i układamy jeden na drugim, obciążamy czymś ciężkim, po 2-3 dniach skruszeją Dekorujemy według uznania. Na dużą blaszkę można robić z podwójnej porcji składników
Proste Potrawywsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 masło biszkopty(...)następnie dodajemy mąki. Mleko zagotowujemy najlepiej w garnku z grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną i gotujemy do momentu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką
Cynamonowe szczęście