ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1281/3191)

Uczta mola książkowego: Ciasto z kokosem i "Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" A.C. Doyle'a 203

kokosowych 200 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej)   Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z maślanką, aż do wykończenia składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i piec w temp. 180 stopni C przez

Simply Food
Poczwórnie sezamowy sernik! 200

SEZAMOWY SERNIK /przepis własny/ /1 porcja/ Ciasto: 350 g twarogu sernikowego 40 g mąki sezamowej duże jajko płaska łyżka pasty sezamowej pomarańczowej płaska łyżka pasty sezamowej naturalnej dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa szczypta soli łyżeczka masła do natłuszczenia foremek Do podania:  tahini kakaowa i truskawki Przygotowanie : Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać mąkę sezamową(...)cukier. Ponownie zmiksować. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać łyżkę tahini pomarańczowej, do drugiej - naturalnej. Do natłuszczonego naczynia przełożyć jedną masę, następnie drugą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu, podane z pastą sezamową kakaową i owocami. Smacznego! *** Zestaw past sezamowych

Poranek na słodko
Ale piernik! 249

końcówką do ucierania, ale można również - po wstępnym wymieszaniu - przełożyć całość na stolnicę i zagniatać rękami). Następnie dodajemy jajka i ponownie mieszamy/zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli robimy to ręcznie, dłonie można lekko natłuścić, ponieważ masa będzie się lepić). Całość przekładamy do szklanej lub ceramicznej miski i przykrywamy bawełnianą albo lnianą ściereczką. Obwiązujemy brzegi, np. gumką recepturką

Ratunku obiad
KOSTKA JAGODOWO MALINOWA 308

Ciemny biszkopt a na nim orzeźwiający sernik jagodowy i pianka malinowa. SKŁADNIKI BISZKOPT MASA SEROWO JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g

RAROSSA
Babeczki brownie 241

czekolady deserowej Płatki migdałów do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam z masłem, odstawiam do wystygnięcia. Jajka ucieram z cukrem, do tego dodaję czekoladową masę i mieszam. Na końcu dodaję przesianą mąkę, i mieszam żwawo, pełnymi kulistymi ruchami. Gotowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut.  Polewa: Rozpuszczam czekoladę na parze w osobnym

Pause Gotowanie!
Karpatka 223

pieczenia Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym

dom-agi.pl
Murzynek z brzoskwiniami 387

cukier waniliowy1 szkl mleka3 szkl mąki1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaorodzynkikawałeczki czekolady1/2 szkl olejubrzoskwinieJajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę i pozostałe składniki, na końcu olej. Na wierzchu położyć cząstki brzoskwini. Ciasto wylać do keksówki  38 x 10 cm mierzone na spodziie.Piec ok 60 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Ciasto bez pieczenia. 263

Składniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300

Aga w kuchni
Oponki 180

cukru waniliowego domowej roboty 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 2 kostki smalcu (do smażenia) Cukier puder (do posypania) Przepis: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem

Emcia Pichci
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 266

przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła).Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem.W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Muffinki Malibu 166

sodę i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy syrop kokosowy, olej, jogurt i mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do wysokości 2/3 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na 25minut. Teraz zabieramy się za masę. Najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe oraz rum. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz

Kuchenne Wariacje
Ciasto z kremem i jeżynami 881

żelatyny + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka(...)miksując ( na najwyższych obrotach miksera ) przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera, do dokładnego połączenia składników. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem

Opowieści z piekarnika
Babka migdałowo-czekoladowa 166

"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru

Słodkie Przyjemności
Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami 226

ciacho, które zrobimy w kilka chwil. W zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki,  więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) : ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 5 szt, olej 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, kruszonka: mąka pszenna(...)olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik

kulinarne odsłony pati
Fantazyjny chrust (faworki) 184

słodkościami. Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne kształty uzyskałam. Każdy wówczas inaczej wychodzi i o to w tym chruście chodzi.  Składniki: ( ) 500 g mąki, 4 całe jajka, 1 łyżka(...)solą, cukrem i  śmietanką, nie ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem. Robimy w mace wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka. Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto

Moniki Smakołyki
Pani Walewska, Pychotka ciasto bez pieczenia 269

Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego(...)herbatnikami, posmarować cienką warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały

Pychotkaaa
Piernik staropolski cz.I 197

kilku lat korzystam niezmiennie z tego ( klik ) przepisu (który pewnie każdy już zna). Zawsze piekę mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 125 masła(...)przyprawy) Miód, cukier i masło umieścić w rondlu. Podgrzewać stopniowo i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrabiamy i przekładamy do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka (ja używam tego ostatniego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce

My simple kitchen
Ciasto kawowo-korzenne z powidłami 160

domowych powideł śliwkowych Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 100 ml słodkiej śmietanki Posypka w formie gwiazdek Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy brązowy cukier ubijamy na gęstą puszystą masę. Masło roztapiamy w rondelku do płynnej konsystencji, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, czekamy chwilę aż się roztopi, następnie(...)przez sitko ciemne kakao i mieszamy aby nie było grudek, masę studzimy. Mąkę mieszamy z mieloną kawą, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, cały czas miksując, wlewamy ekstrakt z wanilii, dodajemy śmietanę, na przemian wsypujemy stopniowo mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników.  Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej, na środku przez całą

Wanilia i Kardamon
Ciasto Lion na 2 urodziny bloga 2962

chętnie odwiedzaną stroną. Dziękuję Wam, że jesteście. Dzięki Wam ten blog "żyje". I to dla Was mam dzisiaj wyjątkowe ciasto, w sam raz na taką właśnie okazję jak świętowanie urodzin ;) ok 310g herbatników kakaowych puszka masy kajmakowej (510g) op. mascarpone 660ml śmietanki 30% 6 batonów Lion 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita 70% 2 śmietan fixy Kwadratową(...)trochę można zostawić do dekoracji), wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i położyć kolejną warstwę ciastek. Resztę ubitej śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Do tego ciasta użyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm. Smacznego

Smakołyki Asi
Ciasto śmietanowo – makowe 184

szczypta wanilii, 1,5 łyżki maku. Przygotowanie: Masło utrzeć z sodą i cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Resztę mąki dodać stopniowo. Nie należy za długo zagniatać ciasta. Musi być ono miękkie.Zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówki.W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem, wanilią, makiem i jajkami

kulinarnajamka.blogspot.com
Kremówka z truskawkami 264

Kremówki , napoleonki , ciasta budyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania