ziemniaki (ważne!) przepuszczamy wraz z serem przez praskę. Krok 2. Do masy serowo-ziemniaczanej dodajemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, solimy i dokładnie wyrabiamy - masa ma być jednolita i sprężysta. Krok 3. Z porcji ciasta, na posypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu(!) wrzucamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy
Moja Książka Kucharskatrzepaczką. Nie trzeba użyć całego mleka. Najlepiej najpierw wlać pół szklanki, wymieszać, a później stopniowo dolewać resztę mleka aż do uzyskania pożądanej konsystencji masy. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kabanosów maczamy w cieście. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smażoną przekąskę z kabanosem podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Przekąska smakuje dobrze
Słodkie okruszkikorzenną połączyć. Miód, melasę, masło, ew. cukier rozpuścić i lekko ostudzić. Zmiksować, dodać, cały czas miksując, po jednym jajku. Przerwać miksowanie, gdy masa zwiększy objętość. Dodać mieszankę mączną i wymieszać. Na koniec dodać krówki i ponownie zamieszać. Ciasto przelać do foremki i piec 160-170 °C ok. 50 minut (lub dłużej do suchego patyczka - patyczek wbity w ciasto pozostaje suchy
Rodzinka w kuchniMak, makówki, makowiec to obowiązkowe pozycje na każdym świątecznym stole. Ja od kilku lat robię zawijane makowce, zarówno dla siebie jak i dla najbliższych. Ciągle oczywiście
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie. Gotowe ciasto wylać
Ola la LCHFsię ciemne kropeczki. Jajko wymieszać z cukrem i następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy. Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku
Di gotujeszczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.) Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku
Di gotujewbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę). Wstępnie mieszamy. Następnie powoli dolewamy mleko i mieszamy. Mleko dolewamy tak długo, aż nasza masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany (ma być gęstsza od ciasta naleśnikowego). Do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą (w równych proporcjach, u mnie po około 10-12 łyżek), mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w naszej
Słodkie okruszkiMąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. 4. W malakserze umieścić daktyle i marchew, chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce. 6. Na drugi dzień podzielić ciasto na kilka porcji i wałkować
Domowa Cookierenka Agipomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków. W piekarniku: Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego
kuron.com.pllekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy widelcem. W kubeczku rozrabiamy drożdże z mlekiem i dolewamy je do ziemniaków. Masę ziemniaczana mieszamy z mąką, pieprzem i solą. Dobrze wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do podwojenia konsystencji (na około godzinę) pod ściereczką. Kiedy ciasto będzie wyrośniętę, wyjmujemy je z miski i dzielimy na równe części ( z tej ilości
ChilliJemywytrąciła się skrobia. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby była bardzo klejąca należy dosypać mąki pszennej. Z ciasta formujemy na posypanym mąką ręku, owalne plaski, na środku kładziemy łyżeczkę farszu zlepiamy brzegi i układamy na desce posypaną mąką. Gotujemy kartacze w osolonym
Kulinarne Fantazje Mariolimąki ziemniaczanej 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko i obie mąki. Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy w 170°C na złoty kolor. Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy
PatiGotujemascarpone, które stało zapomniane i galaretką, którą lubi mąż. Całość wyszła obłędnie przepyszna, że zniknęła w ciągu... jednego dnia! Wiedziałam, że musi być powtórka! Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie figi oraz rześką galaretkę. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Masa: 250g serka mascarpone 200 ml śmietanki
Di gotujemnie olej rzepakowy Olejowe Smaki* ) Mąkę, jajka, miód, mleko oraz proszek do pieczenia zmiksować i odstawić na ok 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie konsystencja powinna być taka jak ciasto na naleśniki, jeśli będzie za gęsta dolać jeszcze trochę mleka. Formować łyżką placuszki i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. * Olejowe
Simply Food