ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1236/3191)

Oponki serowe, ciasto ekspresowe 211

przykryciem pozostawiłam.  Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych 👦👧👦👨👩 do zjadania miałam.  Oj 🍩 smakować musiały, bo puste patery, już po chwili zostały 😊.   Składniki: Ciasto: 500 g sera białego półtłustego, 80 g cukru trzcinowego, 2 łyżki cukru białego waniliowego (lub biały cukier i ziarenka z ½ wanilii) 4 żółtka, szczypta soli, 250 ml śmietany 12%, 1 łyżeczka(...)trzcinowy, cukier waniliowy, śmietanę, sól,  razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dolewamy ocet i mieszamy. Do dużej miski przesypujemy suche składniki, wlewamy masę serową i z pomocą dużej drewnianej łyżki mieszamy. Następnie, ręką zagniatamy ciasto, ma być miękkie, delikatne i powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ugniatamy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. W garnku

Moniki Smakołyki
Makowiec drożdżowy 163

Składniki: 1 puszka masy makowej Helio 500 g mąki 1 szkl cukru 4 żółtka 5 dag świeżych drożdży 2 szkl mleka 1/2 kostki masła 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 garść rodzynek (opcjonalnie) sól 1 dodatkowe żółtko – do posmarowania makowca Drożdże wkładam do plastikowej miski, dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki cukru – mieszam. Dodaję(...)nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

MojaQchnia.pl
Ptasie mleczko 1048

pomocą i przekazuje przepis na leciutkie ptasie mleczko :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3 łyżki kaszy manny - 1 budyń śmietankowy - 300 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru polewa - 100 g margaryny - 100 g cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki(...)zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając przestudzony budyń z kaszą. Masę przekładamy na przestudzony placek. Wszystkie składniki polewy łączymy, nastawiamy na ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Przygotowaną polewą polewamy ciasto

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 413

pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  1 op. małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia(...)cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę dodać do masy i zmiksować do połączenia składników. Wylać na blaszkę  piec około 25 minut w temp. 160 stopni - do suchego patyczka. MUS : Maliny umieścić w garnku zalać wodą podgrzać by można

Garnkowe fanaberie
Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty 165

cytryny   Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do misy miksera dałam masło, dodałam do niego cukier i ubiłam na białą masę, dodałam wszystkie pozostałe składniki. Całość porządnie wymieszałam. Do kwadratowej formy wysmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką przełożyłam ciasto, równo rozprowadziłam szpatułką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekło się przez 50 minut ( sprawdziłam czy jest ok patyczkiem, był suchy ). Odstawiłam

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżowe z rabarbarem 161

czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. A jajko ucieramy z pozostałym cukrem do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek z dżemem brzoskwiniowym i kajmakiem 175

cukru pudru 150 g dżemu brzoskwiniowego 400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej 50 g czekolady mlecznej migdały do przybrania kandyzowana skórka do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość(...)widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy pozostałą czekoladą (tworzymy esy-floresy), płatkami migdałów

My Culinary Art
Grzybki z ajerkoniakiem 192

grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g masła, 1,5 łyżki cukru pudru(...)robię na środku małą zakrętką dziurki.  3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem. 4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek. 5. Masa : Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Śniegowiec 43282

Wprawdzie mamy obecnie hiszpański klimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach(...)gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca. • Na koniec dodać sok z cytryny. Składanie ciasta • Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Na jedną część wyłożyć całą masę budyniową i przykryć drugim biszkoptem. • Na wierzch wyłożyć pianę i posypać startą czekoladą

To co kocham
Nieco inne pierogi 255

ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku Dodatkowo: olej do smażenia (może być pół na pół ze smalcem lub nawet sam smalec) Ciasto najlepiej jest przygotować wcześniej, ponieważ powinno odstać ok. 2 godz. przed wałkowaniem i formowaniem pierożków. Wodę i wino podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy masło oraz smalec i ciągle mieszając, czekamy(...)jednak do wrzenia. Zdejmujemy płyn z ognia i dosypujemy mąkę z solą. Całość mieszamy, ale nie bardzo dokładnie i odstawiamy, aby trochę przestygło. Kiedy już masa nie parzy, przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Ciasto jest delikatne i bardzo elastyczne, więc po ok. 5 min. jest już gładkie i jednolite. Tak przygotowaną masę formujemy w kulę i z powrotem wkładamy

Ratunku obiad
Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie 211

smarowania\r","P\u0142atki migda\u0142owe do posypania"],"name":"Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119 przesiewamy.\r","Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy

Mieszam w Garnku
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 229

galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa: 60 dag twarogu tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch(...)zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 217

otrzymania kremowej lśniącej pianki. Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczać. Piec około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania