ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1228/3191)

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową 142

łyżeczki żelatyny spożywczej Dodatkowo chipsy kokosowe Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie

Wędrówki po kuchni
Muffinki z czekoladą i bitą śmietaną 215

drugiej misce dokładnie wymieszaj składniki płynne (jajka, oliwę, jogurt). Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Papilotki napełnij masą do 1/3 wysokości, nałóż krem (nadzienie) i przykryj pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną

Kulinarna (nie)codzienność
Kotlety siekane z cukinią i marchewką 409

kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Dodać jajka, mąkę, przyprawy i zmiażdżony ząbek czosnku, wszystko wymieszać. 5. Odstawić masę do lodówki na 30 minut. Rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta na olej, smażyć na złoto z obu stron. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki leckerli 128

stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami

I tu będę miała takie te
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą 182

wyłożyć do miski. Doprawić do smaku solą. Dodać mąkę (tylko tyle, by masa nie była zbyt mokra) i pokrojoną zieloną część dymki. Wymieszać. Porcję masy rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasta orkiszowe bez cukru 220

sezamu Rozpuść masło, po wystudzeniu zmiksuj z miodem. Następnie dodaj wanilię i jajko. Zmniejsz obroty i wsyp mąkę, sodę i płatki orkiszowe. Do tej masy dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. Mokrymi rękoma formuj z ciasta kulki  i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp sezamem. Na koniec spłaszcz kulki mokrą dłonią albo wytnij kształt przy pomocy foremki. Piecz

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 142

masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić

Malinowo w kuchni
Domowe nachos - strefa kibica 228

soli  40 ml oleju rzepakowego  ulubione nasze przyprawy (zioła, papryka, kolendra idt)  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, wyrabiamy jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 15-20 minut. Gdy ciasto już sobie odpocznie, rozwałkujemy je na bardzo cienki placek ok.1-2 mm. Aby ciasto nam się nie przyklejało blat posypujemy mąką. Ciasto kroimy na paski następnie

Basia w kuchni
Brownie z truskawkami 307

masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch

kruche babeczki
Ciasto brzoskwiniowe na zimno (z serkami homogenizowanymi i galaretką) 164

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa jest bardziej kremowa i delikatna. Całość doskonale komponuje się z owocami i niezbyt słodką galaretką. Tym spontanicznym wymysłem poczęstowałam moją babcię i miło było patrzeć jak pałaszuje ogromny kawałek - prosząc o dokładkę. Moja rodzina doprasza(...)Spód i boki tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć herbatnikami maczanymi w galaretce pomarańczowej. Masę rozsmarować na herbatnikach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie na serniczku ułożyć koleją warstwę ciastek, brzoskwinie pokrojone w plasterki, a całość zalać tężejącą galaretką cytrynową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować wg uznania

Di gotuje
Maślane serduszka 131

masła 250 g cukru pudru 600 g mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miękkie masło, cukier i żółtka utarłam mikserem na puszystą masę. Dodawałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniotłam ciasto, rozwałkowałam i wykrawałam serduszka foremką. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w temp. 200 stopni

kruche babeczki
Kokosowy sernik na daktylowym spodzie 141

Daktylowy spód jest miękki i słodki. Serowy środek puszysty i kwaskowaty. W połączeniu smakują wyśmienicie. Do ciasta nie dodajemy cukru ani innego słodziwa. Łasuchy mogą spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić, ale spód jest tak słodki, że równoważy mniej słodki środek. Daktylowy spód: 150 g daktyli 3 łyżki wiórek kokosowych lub 2 łyżki mąki kokosowej Masa serowa

Kucharzyca
Ptysie z likierem czekoladowym 169

szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto lekko przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. pamiętać należy aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec

Smakołyki Asi
Tort myszka Miki 263

Tort urodzinowy dla małego Maksia, fana myszki Miki. Składniki Biszkopt x 3 ( 21 cm ) 3 x 2 jajka 3 x 2/3 szkl mąki 3 x 1/3

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania