ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1220/3191)

Ekspresowy mazurek kawowo-kajmakowy 333

mąki pszennej 70 g cukru pudru 400 g masy kajmakowej kupnej lub  domowej 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej migdały, skórka pomarańczy do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość(...)widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.  3. Kawę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy

My Culinary Art
Babka piaskowa cytrynowa 305

drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka(...)wszystko na puch. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć miksując. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu

Kulinarne Inspiracje
Sernik czekoladowy z wiśniami 218

przepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)wylewamy 1/3 masy serowej i układamy połowę porcji wiśni. Na wiśnie wylewamy kolejną 1/3 masy i wykładamy resztę wiśni. Na wierzch wylewamy pozostałą część masy serowej i wyrównujemy powierzchnię. Do szczelnej blaszki wstawiamy tortownicę z ciastem i wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto czekoladowe z truskawkami 156

szybko i naprawdę łatwo. Proste ciasto czekoladowe z truskawkami jest idealne do filiżanki kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub gdy goście dzwonią, że niedługo przyjadą. Składniki na ciasto większość z nas ma w swoich kuchennych szafkach. Polecam. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 1 szklanka mleka 3 łyżki(...)kakao. Składniki mieszamy do połączenia łyżką. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy dżem (u mnie dziś malinowy) i wszystko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką tortownicę. Na wierzch ciasta układamy połówki truskawek (można je lekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu

Słodkie okruszki
tygrysek 102

przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia.  Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i odstawić. Tężejącą masę wylać na okrągły biszkopt. Biszkopt rozwinąć, posmarować nutellą, zwinąć ponownie(...)zamrażalki żeby nutella stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe galaretki rozpuścić osobo w szklance wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić całkowicie stężałe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krajanka piernikowa 248

gorącego płynu dodać masło, wsypać przyprawę i mieszać do rozpuszczenia się masła. Mąki przesiać z sodą i solą. Wsypać do ciepłej masy i miksować do momentu aż składniki się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie trochę klejące ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.  Ciasto dzielimy na 4 części

Ala piecze i gotuje
Krem waniliowy do tortu 129

ciast. Sprawdzony i pyszny! Składniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 3 jaja 3 żółtka ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy

Tradycyjna Kuchnia
Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym. 430

gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający.  Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki(...)worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut.  Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto kryształek – na biszkopcie rzucanym 153

piany dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Na końcu do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Dno foremki o wym 23x26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. "suchego(...)mieszamy. Masę z galaretkami przekładamy na spodnią warstwę biszkoptu i nakrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowujemy odstawioną wcześniej 1/4 masy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Biszkopt odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki. [caption id="attachment_7257" align="aligncenter" width="1024"] Ciasto kryształek[/caption] Artykuł Ciasto kryształek – na biszkopcie rzucanym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 112

mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić:  Ciasto  Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę. W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Masę pozostawić(...)lodówce na całą noc. Krem pralinowo - maślany: Mikserem utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać Nutellę, mielone migdały i ucierać. Łyżką po łyżce dodawać przygotowany wcześniej Crème pâtissière ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu.  Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przekrojone ciasto wypełnić kremem i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi, można

Kuchnia w opałach
Torcik jabłkowo- serowy 130

Idealne połączenie najbardziej lubianych ciast : szarlotki i sernika. Pycha! Składniki na ciasto: 20 dag mąki tortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4 łyżeczki rumu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 dag jabłek Składniki na masę serową: 25 dag tłustego białego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie obrać jabłka i drobno posiekać. Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą smarujemy rozmąconym jajkiem

Tradycyjna Kuchnia
rolada cytrynowa 151

smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato.  Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)biszkopt: białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim ciasto. Piec w  180*C około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami 172

jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Przesiane składniki musimy delikatnie i stopniowo wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity(...)podłogę z wysokości kolan. Studzimy go w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt przekrawamy ostrym nożem na dwa spody. Dolny blat ciasta nasączamy mocną kawą lub wodą wymieszaną z sokiem z połowy cytryny jeśli tort mają jeść dzieci. Na wierzch nakładamy warstwę dżemu wiśniowego. Układamy drugi blat i nasączamy go kawą

Dieta bez mleka
Pierniczki z melasą 221

minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-14 minut. 2. Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Wlać ciepłą masę z melasą (proszę się nie poparzyć), dodać jajka i zagnieść ciasto (ciasto będzie dość rzadkie, ale proszę się nie martwić, jak przestygnie, to stwardnieje). Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia na około(...)cieńsze pierniczki lepiej trzymają kształt i są bardziej kruche, grubsze ładnie rosną). Ciasto, którego nie używamy w danym momencie proszę zawinąć w folię, aby nie wysychało. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, pierniczki sporo urosną. 4. Pierniczki piec w temperaturze 170C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190C) przez

Mała Cukierenka
Tort cytrynowo-śmietanowy z kiwi 202

tego przepisu  biszkopt (jeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny) *krem: - gotowy krem cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany(...)skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania