ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1215/3191)

Babka kajmakowa 186

była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos i taka wersja również była pyszna. Babka jest rewelacyjna, zdecydowanie do powtórzenia.Składniki:Ciasto:180 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej5 jajek100 g masła300 g masy krówkowej w puszcesok z 1 cytryny3 łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek waniliowyPolewa kajmakowa:100 g masy krówkowej4 łyżki mlekaolejek waniliowyDodatkowo do posypania(...)następnie stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C.4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z białym winem 215

pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym

Apetyczna babeczka
Prince Polo z brzoskwiniami 289

Dzisiaj zapraszam na ciasto Prince Polo z brzoskwiniami . Delikatny, puszysty biszkopt z dodatkiem batoników, czekolady i brzoskwiń jest idealny do popołudniowej kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietany kremówki 36% 2 opakowania śmietan-fix 2 łyżki cukru(...)pudru 100 g mlecznej czekolady 3 batony Prince Polo classic XXL puszka brzoskwiń Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do blaszki (25x40 cm). Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu nasączamy sokiem z brzoskwiń. Śmietanę ubijamy

Salonik smaków
Ciasto z owocami 168

mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym  na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki.  Z mąki, cukru i masła przygotowujemy

Pyszności Słodkości
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 167

Pancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej(...)puszysto razem z cukrem. Po ich ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju lub masła i całość miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy naszykowaną mąkę z makiem i spulchniaczami. Miksujemy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Powinno być bardzo gęste, ale jeśli Wasze jest za suche i nie chce się dobrze zmiksować (może tak być jeśli macie

Karo in the Kitchen
Dynia tu i tam 141

Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat, no bo kto nie zna marmurkowej babki. Babka dyniowa marmurkowa Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l 2 jajka(...)dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj mąkę i wymieszaj. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż pomarańczową masę na dno, następnie masę czekoladową i lekko przemieszaj aby otworzył się marmurkowy wzorek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 – 55 minut. Dla pewności po 45 minutach pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Upieczone

codojedzenia
Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą 225

zmiksować z mlekiem, miodem, a następnie z obiema mąkami i cynamonem. Białko ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać masło/olej kokosowy oraz szczyptę sody Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie

Di gotuje
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 143

przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru(...)podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie. Wykonanie masy serowej: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier waniliowy i aromat.  Dodać przetarty

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto jabłkowe z mascarpone 172

Jeśli lubicie wypieki z jabłkami, to polecam Wam to pyszne, wilgotne i bardzo proste w przyrządzeniu ciasto jabłkowo- waniliowe. Piekłam takie ciasto z owocami leśnymi, z ananasem, z gruszkami i za każdym razem wychodzi smaczne ciacho, które bardzo szybko znika ze stołu. Spróbujcie Składniki: – 4 jajka – 120g drobnego cukru – 250g serka mascarpone – 250g mąki pszennej(...)jajecznej, wymieszać. Dodać resztę mieszanki jajecznej, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Smaki Armine
Niebiańska Melktert 161

mąki pszennej 20g mąki kukurydzianej 2 jajka (rozdzielone białka od żółtek) 1/2 laski wanilii/ kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto z podanych składników. 2. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 3. Ponakłówaj obficie widelcem i wstaw do lodówki na 15min. 4. Wyjmij formę z lodówki i piecz(...)cukier i ubijaj do momentu, aż masa stanie się błyszcząca i gładka. 6. Delikatnie wmieszaj ubite białka w przestudzoną masę budyniową. 7. Wylej masę na upieczony spód i piecz 20min. w 175*C. 8. Gotowe ciasto udekoruj owocami. Smacznego! Melktert Ingredients: Shortcrust: 110g wheat flour 50g of cool butter 2 tablespoons of cold water 1 teaspoon of sugar Filling: 500ml

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kostka dyniowa z wkładką kokosową 210

ubić białka wsypać stopniowo cukier Gdy cukier się rozpuści dodawać  po jednym żółtku cały czas ubijać,gdy będą się pojawiać pęcherze  wsypać przesianą mąkę mieszając łyżką Wylać ciasto na wyłożoną  papierem natłuszczoną blachę 20/40 cm piec 180 stopni ok 20 -25 minut 2. Krem  • Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody(...)ugotować budyń  podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony  biszkopt Drugą zostawić aby wystygła • Masło utrzeć na puszystą masę  dodać stopniowo po łyżce drugiej części budyniu wyłożyć połowę kremu  posmarować ciasto 3. Wkładka kokosowa • Białka ubić na sztywną pianę dodawać  stopniowo cukier gdy cukier się rozpuści wsypać kokos wymieszać  delikatnie z łyżką dodać

W królestwie smaków Beaty
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 204

przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem...:)A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJNa nadzienie użyłam:2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka)cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni)0.75 l mleka2 czubate(...)mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz  dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe

Walijskie Pichcenie
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 151

niby te 16 sztuk miało być za wiele... Ps. Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli. Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie! (Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki .) (16 sztuk) 500g mąki pszennej (polecam typ 550) 14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*) 1 szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80g roztopionego(...)sól. W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka.  Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej. Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni).  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (**). (Powinno podwoić swoją objętość.)  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić

Di gotuje
sernik miodownik z bakaliową polewą 198

trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto:  600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 150 g masła 1 szklanka cukru  1,5 łyżeczki sody na masę serową: 1,5 kg twarogu 4 jajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mleka 4 łyżki(...)Masę serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki.  Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania