piękną słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszne ciasto z galaretką i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa : 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1 opakowanie galaretki żółtej, 1 opakowanie galaretki czerwonej(...)szklance wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę miksuję razem z serkiem homogenizowanym. Dodaję pokrojone w kostkę galaretki. Mieszam. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 750 ml wody. Studzę. Owoce kroję na mniejsze kawałki i układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą pomarańczową galaretką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasimleka 3,2% 50 g masła 500 g mąki pszennej 75 g drobnego cukru 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu pół łyżeczki soli 7 g drożdży suchych 1 jajko Masa budyniowa: 4 żółtka 40 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 3,2% 75 g drobnego cukru do wypieków Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody wiórki kokosowe(...)wrzenia. Gdy się zagotuje, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia (przez około 2 minuty od zagotowania). Masę budyniową przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać budyniu) i odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w pewnych odległościach na dwóch wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ścierką
Smaki Na TalerzuPrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :) Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny(...)jeszcze z 2 minutki, nastepnie zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną żelatynę wylewamy na masę z mascarpone i białej czekolady, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego
Gotowanie...to proste !sobą i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Kolejno dodajemy pomarańcze, a na końcu zmielone orzechy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane i dobrze połączone ciasto przelewamy do jednej blaszki o wymiarach ok 30x40cm i pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 50 minut lub przelewamy do 3 takich samych foremek i pieczemy każdy w temp(...)cukrem w kąpieli wodnej (na parze). Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i dodajemy pod koniec ubijania. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po odrobinie masy jajecznej, a na końcu kieliszek spirytusu. Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta. Polewa- Mleko lub wodę podgrzewamy z cukrem i margaryną. Gdy składniki połączą się, dodajemy kakao i delikatnie mieszamy, aż do pozbycia się grudek
Kuchnia w czekoladzielodówki. Kiedy całkiem masa zastygnie pociąć ostrym nożem pomiędzy patyczkami. Przechowywać chłodnym miejscu. Smacznego :) RADA: Kaszę jaglaną można po ugotowaniu zmielić blenderem na gładką masę, wtedy nie będzie widać grudek kaszy. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasteczka , Desery , DLA DZIECI , SŁODKO Tagged: czekolada , kasza jaglana , mleko
https:KKuchniaMniammiętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie tutaj . Taki torcik,to idelane połączenie świeżości ze słodyczą czekolady. Jeżeli tylko macie ochotę sami się o tym przekonać-to Zapraszamy(...)dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej
Domowe Tortyciasta produkowane są „bez chemii”. Pani Celina, jako wykwalifikowany cukiernik (skończyła szkołę cukierniczą w Białymstoku pod okiem Pawła Dreznera), wie jak piec tradycyjne ciasta z naturalnych produktów bez polepszaczy. Makowiec wiejski zawiera ponad 60% maku (nie masy makowej) i jedna z jego tajemnic polega na sposobie jego zwijania. Dzięki temu w makowcu jest dużo maku, który tak naprawdę stanowi
królestwo garówkoniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 25-30 min w 190 stopniach. 2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy na chwile do lekkiego przestudzenia. Następnie schłodzona
Gotowanie...to proste !powoli połączyć z miodem oraz kawą. Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotujecałe Wykonanie: Mąki mieszamy ze sobą, dajemy proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto z masłem i żółtkami. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego, rozpłaszczamy, wkładamy do foremki do wypiekania orzeszków, pieczemy z obu stron. Upieczone połówki orzeszków studzimy. Masa: Kajmak miksujemy z miękkim masłem. żelatynę zalewamy woda, kiedy napęcznieje podgrzewamy, przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej , miksujemy. Gotową
Z Majeczką w kuchniSłodka tatra na kruchym spodzie z delikatną wiśniową masą. Tarta jest kolejną propozycją na zdrowy deser przygotowany bez dodatku cukru, niezdrowych tłuszczy i białej maki. Wbrew pozorom przygotowanie takich zdrowych deserów jest niezwykle proste i nie wymaga żadnych wymyślnych składników. Spód tej tarty powstał na bazie mąki z ciecierzycy (którą spokojnie można zamienić na inną mąkę - owsianą, gryczaną(...)papieru do pieczenia, żeby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka, następnie przełożyłam ciasto do formy i uzupełniłam ewentualne braki Piec około 15 minut a 180 stopniach Krem Serek President zblendować z bananem, wiśniami i miodem Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, kiedy się rozpuści połączyć z masą serową Masę włożyć na kilka minut do lodówki, kiedy zacznie tężeć wylać
HealthyCreationsszklanki lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego(...)mleko z rozpuszczonym proszkiem i bardzo energicznie mieszamy rózgą cukierniczą do zgęstnienia masy i otrzymania gładkiej konsystencji (w kremie mogą pojawić się grudki, ale gdy będziemy przez dłuższą chwilę energicznie mieszać - znikną). Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki
Słodka Stronasmakowało :) Warstwa jabłkowa świetnie przełamuje słodycz polewy i kremu, nadając mu nieco orzeźwiający charakter :) Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki(...)galaretki i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawiamy na bok. Gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia
My simple kitchencytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt, że tak przygotowany sernik wyjdzie nawet z bardzo wilgotnego sera z wiaderka. Spróbujcie. Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 2016-05-02 22:08:09 Write a review Save(...)żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i aromat, miksujemy. Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do miski z serową masą. Miksujemy tylko do połączenia składników (! na najmniejszych obrotach miksera). Ciasto przelewamy ostrożnie na ciasteczkowy spód. Sernik wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy około 1,5 h (wilgotny
Słodkie okruszki