miski przesiać przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Dolać składniki mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, nie jest wymagane bardzo dokładne rozmieszanie . Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - jest lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się, jak bułka tarta . Leniwiec kuchenny
Grunt to przepis!pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 400ml jogurtu naturalnego + cukier puder do posypania Przygotowanie: Do cukru wbić jajka, ubić na puszystą masę. Do jajek przesiać mąki z proszkiem, dodać jogurt i dokładnie zmiksować. Otrzymane ciasto wylać do natłuszczonej lub silikonowej keksówki, piec w 180'C około 50 minut. Wystudzić, ewentualnie oprószyć cukrem pudrem
Cakes By Kejtwłożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i wysypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy lub wylepić dno blachy, jak komu wygodniej. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek (najlepsza antonówka lub szara reneta) 1/2 szklanka cukru ok. 3 łyżek kaszy manny 1-2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać
talerz przyjemnościdodatkiem gęstego mleka kokosowego. Wzbudziła zachwyt wszystkich, idealna do popołudniowej sobotniej herbatki. Dzięki temu, że jest wilgotna zachowa dług świeżość i już Was pocieszam, nie musicie piec tego ciasta w formie babki, naprawdę w każdej wyjdzie, czy to tortownicy (26 cm) czy na zwykłej, standardowej wielkości prostokątnej formie. Składniki: 400 g mąki pszennej (z czego 100 g można użyć innej(...)mleko kokosowe. Użyłam po części dużych kokosowych wiórków, bo miałam za mało tych drobnych, więc lekko je zblendowałam razem z masą bananową. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość dużą łyżką. Ciasto jest gęste, ale jednolite. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej lekko olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 C na środkowej
greenscarfwymieszać. Dodać jajko, syrop, pastę waniliową i jogurt. Połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, ułożyć kawałki batonika i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto") Smacznego! ENGLISH VERSION: DOUBLE CHOCOLATE BAKED OATMEAL 40 g oat flakes 15 g almond flour
Poranek na słodkoprzepis ,upłynęło wiele czasu zanim go wypróbowałam. Ciasto z kaszy? wydawało mi się mało apetyczne. Jednak do czasu az sama go wypróbowałam. I nastąpiło bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ ciasto jest przepyszne. Piekę go bardzo często i tak już zostanie ;-) Składniki; 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki mleka(...)wymiarach 16 x 26 cm (można tez uzyc tortownicy)wyłożyć papierem do pieczenia. (papier jest obowiązkowy jeśli chodzi tez o tortownice ponieważ masa jest bardzo płynna i mogłaby wypłynąć szczelinami )Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez około godzine. Kroic dopiero po ostudzeniu, ponieważ ciasto jest dość wilgotne i lużne co jest bardzo mylne
Radość kipiąca uśmiechem.tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały(...)naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na całkowicie wystudzony spód. Poukładać cząstki gruszek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180ºC i piec ok. 1h 30 min (pierwszą godzinę piekłam w temperaturze 170ºC a następnie
coolinarnastrefa.blogspot.comkażdy z nich przypadł mi do gustu znacznie bardziej niż wersja tradycyjna. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, w którym bazą do przygotowania spodu pizzy jest twaróg. Ciasto z tego przepisu wychodzi cienkie i chrupiące, czyli takie jakie lubię najbardziej :D Na mojej pizzy rządziły pomidory, które teraz są przepyszne. Soczyste, pachnące i pełne smaku. Dodatki możecie oczywiście dowolnie(...)Łyżeczka oregano Dodatki Pasta paprykowa ajvar Czerwone i żółte pomidory Oliwki Ser feta Czerwona cebula Natka pietruszki Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, zmielone siemię lniane oraz oregano i wyrobić na ciasto, z którego będziemy w stanie uformować spód do pizzy. W razie potrzeby dodać więcej mąki Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
HealthyCreationsMocno czekoladowe, wilgotne brownie i soczyste, słodko - kwaśne czarne porzeczki to doprawdy doskonałe połączenie smakowe. Porzeczki dodają ciastu wilgotności, świeżości, podkreślają wspaniale smak gorzkiej czekolady. Brownie z porzeczkami wybornie smakuje z filiżanką kawy z mlekiem :-) Polecam nie tylko wszystkim wielbicielom czekolady.. ;-) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 60% kakao) 100 g mąki pszennej 200 g masła(...)momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać. Jajka ubić mikserem z cukrem, stopniowo dodawać mąkę. Następnie powoli dodawać przestudzoną czekoladę mieszając masę delikatnie łyżką lub szpatułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto przelać do foremki. Wierzch obficie posypać porzeczkami. Piec około 35 minut, do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem
maniapieczeniapróbować krem w trakcie miksowania i obserwować konsystencję masy). Krem ten ma tendencję do warzenia się. Niektórzy podgrzewają wtedy masę w kąpieli wodnej, ja tal nigdy nie robiłam. Krem zwarzony również jest bardzo smaczny i w sposób naturalny nasącza również ciasto (także(...)panikować). :) Przełożenie. Krążki ciasta przełożyć przygotowanym kremem. Wierzch ciasta można również posmarować cienką warstwą kremu, na wierzch posypać okruszki ciasta lub boki. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać margarynę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto tworząc
coolinarnastrefa.blogspot.comKolorowy sernik Sernik dyniowy Łatwy sernik piernikowy Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód ciasta: 170 g ciastek owsianych 40 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Masa serowa: 500 g białego sera z wiaderka 500 g ricotty 2 duże jaja 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)żeby po upieczeniu sernik nie opadł. Masę wykładamy na podpieczone ciasteczka, wyrównujemy. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 175 stopni. Do piekarnika wkładamy także naczynie wypełnione wodą. Dzięki temu sernik będzie wilgotny. Sernik pieczemy około godziny, jego wierzch powinien być ścięty. W kubku mieszamy śmietanę z cukrem. Wylewamy ją na sernik i pieczemy ciasto przez koleje 15 minut. Po upieczeniu
Kulinarne przygody Gatitydzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty..... Składniki Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach 6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi rabarbaru, jeśli jest młody to nie potrzebuje obierania 7. Ciasto pieczemy ok 55 min, do tzw suchego patyczka
Słodki KompromisPrince Polo. Niedawno przypadkowo go znalazłam i wiedziałam, że muszę w końcu je upiec. Ciemny biszkopt, nasączony sokiem z brzoskwiń, przełożony masą z waflami "Prince Polo", czekoladą i brzoskwiniami. Wierzch pokryty również brzoskwiniami i galaretką. Mimo, że ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt: 5 jajek(...)wafle zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć połówki osączonych brzoskwiń. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 450ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta
Z miłości do słodkościSernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja ochotę na kawę lub coś słodkiego. Przygotowałam go w formie okrągłej(...)cappuccino 3 łyżki ) i dokładnie mieszamy. Na biszkopty wykładamy masę serową ciemną, odkładamy do zamrażarki na 5 minut aby szybciej stężała, następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim. Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia. Kroimy na kawałki
Kulinarne Fantazje Mariolicukru wanilinowego DELECTA 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki na ciasto jogurtowe wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W misce wymieszaj (bądź krótko ubij mikserem) jajka z cukrem(...)mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, wymieszaj łyżką do połączenia się składników (lub krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera). Wsyp połamaną czekoladę, wymieszaj. Masę przełóż do ¾ wysokości papilotek. Piecz około 30 minut , do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Śliwki w karmelu: 15 sztuk śliwek 1 łyżeczka masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój
Kulinarna (nie)codziennośćcukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli ok. 50 g groszków czekoladowych czekolady (lub drobno połamanej czekolady - mlecznej lub gorzkiej) ok. 250 g malin cukier puder Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z Malinami) - Sposób przygotowania: Masło i czekoladę (90 g mlecznej + 90 g gorzkiej) rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę, wykładamy maliny (otworkami do góry), a następnie delikatnie wbijamy je do ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko
Słodka StronaPierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole.SKŁADNIKI :na ok 25 szt (przepis autorski)na ciasto 400 g semoliny 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli morskiej 4 jajka farsz 4-5 szt krupnioka 1 cebula czerwona większa pieprz kolorowy(...)łyżkę cukru brązowego SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę wsypuję do miski dodaję sól rozcieram po czym dodaję jajka oraz oliwę wyrabiam na jednolitą masę. Gotową wkładam do woreczka i pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło - w tym czasie przygotowuje kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Basia w kuchni