ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1211/3191)

KROKIETY ZIEMNIACZANE 2519

przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników .  Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte  i dobrze się formuje.  Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste, o sypkim miąższu po ugotowaniu (typ C). Masa przygotowana z innych odmian(...)osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i w razie potrzeby solą. Mieszamy z masłem i żółtkiem. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.  Podsypując mąką formujemy dwa wałki o grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości około

cool and minty
Sernik z karmelizowanymi gruszkami 271

sernik , że po prostu musiałam go upiec. Kremowy, z kawałeczkami słodkich gruszek, w pełni zaspokoił tę zachciankę. Sernik jest ciastem, które zawsze lubiłam, a domownicy na szczęście podzielają moje upodobania. Sernik to taki prosty deser . Składniki na masę serową wystarczy po prostu ze sobą wymieszać. Nic nie trzeba ubijać i wręcz jest to niewskazane. Napowietrzona przez ubicie masa serowa wyrośnie

Smaczna Pyza
Tarta z brukselką i pulpecikami 180

świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy(...)pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy

Smak mojej kuchni
Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe 286

bakalii (u mnie w równych proporcjach: suszone morele, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały) Polewa czekoladowa: 80 g deserowej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka wódki  Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe - Składniki: Biszkopt: Blaszkę wykładamy pergaminem (ok. 20 x 28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie powoli(...)kakao i ubijamy do otrzymania gładkiego kremu, a następnie wrzucamy drobno posiekane bakalie oraz drobniutko poszatkowaną czekoladę - mieszamy. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części. Masę bakaliowo-czekoladową wykładamy na dolny biszkopt i przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy), a następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz

Słodka Strona
Pączki dyniowe 159

jakieś zapasy dyniowego musu w spiżarni. Robi się je błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz. Pączki dyniowe Składniki: 250g mąki 200g puree z dyni 80g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka(...)smażenia Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty

Wiem co jem
Szybka, letnia tarta z owocami i budyniem 185

morele, czereśnie, truskawki)  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie:     1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni 2. Gotowe ciasto rozwijamy i pozostawiamy na załączonym papierze do pieczenia, zawijamy ok 1 cm brzeg do okola, pieczemy ok 15-20 min na złoty kolor 3. Budyń - do rondla dodajemy mąkę, cukier(...)laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, za pomocą noża wyskrobujemy nasionka i wraz z rdzeniem dodajmy do mleka, doprowadzamy do wrzenia mieszając, kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozwalamy wystygnąć, usuwamy rdzeń wanilii 4. Ciasto wyjmujemy i czekamy aż wystygnie 5. Owoce myjemy i odszypułkowujemy 6. Zimne ciasto smarujemy zimnym budyniem, układamy dowolnie owoce, podajemy

Słodki Kompromis
Muffinki najeżone jeżynami 166

rzut oka do lodówki, mikser w rękę, a godzinkę później zajadaliśmy muffinki. Widok uśmiechniętych buź na zapowiedź deseru bezcenny ;) szklanka = 200 ml Składniki (na 20 muffin z dwóch łyżek ciasta): 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli kostka masła 3 jajka szklanka maślanki(...)maślano-jajecznej dodać maślankę i mleko. Wymieszać (uwaga chlapie!). Do mokrych składników przesypać suche, cały czas miksując. Na koniec wsypać jeżyny i wymieszać masę łyżkę. Trochę jeżyn można zostawić do ułożenia ich na wierzchu. Przekładać ciasto do foremek. Piec ok. 30-40 minut. Muffiny można zjadać na ciepło, ale dzięki maślance długo utrzymują świeżość

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec na kruchym spodzie 1073

cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia(...)miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem i mieszamy łyżką aż powstanie nam lukier. Jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku

kulinarne odsłony pati
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 225

będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu

mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 231

będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu

mojewypiekiinietylko
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 238

dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni C), mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz

Nerds Kitchen
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 450

następnie zeszklić na 1 łyżce oleju. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. W maszynce zemleć mięso, następnie podsmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać przyprawy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza

Pełny talerz
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 207

takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką. przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.  U mnie smakuje takie proste

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka - prezenciki 284

szklanki mąki pszennej  1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao WYKONANIE: Do miski przełożyć miękkie masło i cukier puder - zmiksować na gładką masę. Przesiewamy mąkę do osobnej miseczki, dodajemy sól - wszystko dodajemy do masła i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Każdą część

Serce zamknięte w formie pyszności
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym 268

przepisu ! Będziecie  bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku.Zastanawiałam się jakich owoców użyć do tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie śliwki. Muszę przyznać, że lekko kwaskowe śliwki idealnie się komponują delikatną i kremową masą jaglaną.Koniecznie spróbujcie :-). Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 120 minut

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania