ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1211/3191)

Sernik z makiem. 169

świątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny w swym rodzaju klimat :-) Składniki na tortownicę około 24 cm. Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej Lubella 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Do naczynia włożyć mąkę, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem(...)dodajemy ser.  Kiedy masa jest połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  Masę serową wylewamy na mak.  Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 40 minut

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżówki z bananami, kiwi... 146

ciasto jest zbyt mokre dosypujemy kilka łyżek mąki. Jeżeli jest zbyt suche dolewamy kilka łyżek mleka i wyrabiamy na jednolitą masę. Potem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagniatamy posypując delikatnie mąką. Gotowe ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy, zawijamy i wyrabiamy ciastka...  -- Drożdżówki lepimy na różne sposoby... możemy zawinąć banany w ciasto

chleba naszego
Kruche piknikowe roladki 132

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Ciasto filo wyjmujemy delikatnie z opakowania, rozwijamy je. Bierzemy jeden płat ciasta i smarujemy mlekiem( za pomocą pędzelka).Na dole dłuższego boku smarujemy do połowy w cienkim pasku 1 łyżkę masy twarogowej. Na niej układamy obok siebie w rządku plasterki truskawek( tylko w tym miejscu gdzie jest twaróg). Pustą stronę ciasta

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Torcik szwardzwaldzki 196

rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia. Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt(...)wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części

Domowa cukiernia Ewy
Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką 303

Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu i natchnienia na pieczenie, dlatego często goszczą u nas ciasta na zimno. Synek zdecydowanie upodobał sobie ten sernik z kawałkami uwielbianych przez wielu dzieci ciastek.    tortownica o śr. 24cm   Masa serowa:    750 białego półtłustego sera,  1/2 laski wanilii,  1/3 szklanki cukru pudru,  150g ciastek Oreo(...)duże banany, galaretka pomarańczowa.  Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rozłożyć je na wierzchu ciasta. Galaretkę zalać 400ml wrzątku, ostudzić i tężejącą wylać na banany.  Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z owocami 163

ciasta potrzebujemy: 3 jajka 100 g cukru 150 g zmielonych orzechów 150 g czekolady Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać orzechy i czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Całość dodać do formy. Piec 30 minut w 160 stopniach. Ciasto ostudzić. Na wierzchu ułożyć wiśnie. 1/4 litra soku wymieszać ze skrobią kukurydzianą lub kisielem, zagotować i polać wierzch ciasta

Szybko Tanio Smacznie
Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 143

świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania   PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy(...)kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową.    Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marcepanowe talarki 95

Ciasto owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Oddzielić białko od żółtka. Żółtka zagnieść z marcepanem, a następnie z masy uformować wałek o średnicy około 2 cm. Ponieważ wałek wychodzi dosyć długi można go podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć wałek marcepanowy (fot.1). Ciasto zrolować i chłodzić przez około 2 godziny

Świat Ciasta
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 272

ciasto z budyniem nie będzie mdłe.Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto francuskie, Desery

kuchcikownia
CIASTO Z WIŚNIAMI I CIASTECZKAMI OREO 167

przegotowanej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Na ciasteczkowy spód wykładamy krem wiśniowy. Przykrywamy do namoczonymi w ponczu biszkoptami, na które kładziemy masę z ciasteczkami oreo. Schładzamy. Schłodzoną 36% śmietankę miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy malinami. Ponownie chłodzimy przed podaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Słodki Zakątek
Muffinki jabłkowe z kremem cynamonowym. 181

masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temp. 180°C przez

zadanie-gotowanie
BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI TORT URODZINOWY 204

jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho. Wyjmujemy z kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto biedronka 258

około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia.   Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody , dokładnie rozpuścić i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Następnie przygotować krem maślano-budyniowy . Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Na sam koniec wlać 50 ml mleka i wsypać mąkę(...)ognia i ostudzić. Masło ubić za pomocą miksera. Następnie powoli dodawać ostudzony budyń. Całość połączyć ze sobą. Miksować tak długo, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Biszkopt przeciąć na 2-3 części. W wierzchnim blacie ciasta wyciąć otworki (ja użyłam dużego kieliszka do wódki).  Każdy płat ciasta delikatnie nasączyć sokiem (zwłaszcza brzegi!) . Ciasto po złożeniu przechowywać w lodówce

Ugotować
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 116

rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać mąkę i cukier, rozmieszać wszystko rózgą. Dodać masło i postawić garnek na ogniu. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta krążki (powinno ich wyjść około

Kuchnia w opałach
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 312

szklanki mąki pszennej 45 g drożdży 180 ml mleka lub wody 6 łyżek cukru 4 jajka 1 duża łyżka masła- roztopionego MASA JABŁKOWA: 1 1/2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu     Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników oprócz masła, ponieważ dodajemy je na sam koniec, gdy ciasto jest już prawie wyrobione. Odstawiamy do wyrośnięcia

harrisa

Proponowane wyszukiwania