ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1212/3191)

Ciasto z kaszy jaglanej 385

jeść zdrowiej :) Chciałam i Was skusić na kawałek ciasta, gdzie głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jak dla mnie trochę przypomina sernik. Przy dodaniu mleczka kokosowego pachnie i smakuje jeszcze bardziej kusząco. Standardowo wpasuje się do kubka Waszej ulubionej kawy :)  Bazowałam na przepisie z blogu  Waniliowa Chmurka .  Składniki masa 2 szklanki kaszy jaglanej 1 l mleka(...)gotowej kaszy dodać masło, wymieszać, a następnie wlać mleczko kokosowe i blenderem zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu

pink envelope
Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi 611

zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g  margaryny Palma w złotym opakowaniu½  szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka½ szklanki mleka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ opakowania przyprawy do piernika2(...)jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki (około 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka.Ciasto studzimy, następnie kroimy na równe

Mania Gotowania
Pierogi z rybą 123

mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć

królestwo garów
Kapucynek – ciasto bez pieczenia 14139

Kapucynek Bardzo smaczne i bardzo efektowne ciasto nie wymagające pieczenia Polecam!     Składniki: Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk ptasie mleczko – ok 22 sztuki Masa orzechowo-czekoladowa: 150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia 200g nutelli w temperaturze pokojowej 150g schłodzonej śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki(...)opakowaniu. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Masę delikatnie wylewamy na ptasie mleczko *** *** Na masie układamy warstwę herbatników *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki *** *** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej

Blog z Apetytem
Krówka pod chmurką 4461

wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)Przepis:200g mąki100g masła100g(...)podzielić na dwie części. Każdą z części upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 15 min (do zarumienienia). Ostudzić. Masę kajmakową podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna

happycreatiff.blogspot.com
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;) 154

moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy w garnku i stapiamy, dodajemy wodę, cukier, kakao i wszystko razem mieszamy aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 143

Kolejne letnie ciasto z owoców które przyniosłam z ogrodu biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito. Żółtka oddzieliłam od białek(...)osobnej miseczki, do białek dodałam cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiałam  mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam

Kolorowa kuchnia Elki
Kremowe ciasto cytrynowe 157

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.  Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej(...)dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warstwa śmietankowa : Schłodzoną śmietankę kremówkę

Opowieści z piekarnika
Sernik wysokich lotów 185

połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej  tutaj 75 g masła lub oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego(...)greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność

MamaOskarka
Sernik chałwowy z porzeczkami 183

Całość otulona kruchym   czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (gęstego) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Twaróg oraz jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo

VioletoweKucharzenie
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM 122

oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy(...)wystudzoną żelatyną.  Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na pół i lekko ścinamy wierzch. Na spód ciasta wykładamy większą część kremu, posypujemy startą

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM 138

oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy(...)wystudzoną żelatyną.  Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na pół i lekko ścinamy wierzch. Na spód ciasta wykładamy większą część kremu, posypujemy startą

Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowy sernik na zimno 245

szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do chałki dodać tarte orzechy, wymieszać. Masło roztopić w rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę  wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm,dobrze docisnąć łyżką. Masa serowa: Do blendera wlać jogurt, dodać ser,cukier, zmiksować. Galaretki rozpuścić

Kuchnia Danusi
Wykwinty sernik z ajerkoniakiem i kawą, cudeńko :) 173

zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej podzielne użyjcie trochę większej formy jak ja . Moja forma ma 25 cm x 20 cm. Cisto wyszło dość wysokie.   Jeśli użyjecie słodkiego serka to już nie dodawajcie cukru pudru do masy !!! Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać serek(...)już tylko łyżką. Wlać połowę masy na biszkopty, następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i ostatnia warstwa masy serowej. Przykryć formę folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na drugi dzień lub po kilku godzinach potrzeć na górę czekoladę. Ciasto jest rewelacyjne, smak ajerkoniaku i serka, cudne. Thermomix – przygotowanie biszkoptów jak wyżej – założyć motylek, dodać żółtka, cukier

Kuchnia Pokoleń
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 193

robię) i przeszkliłam na oliwie cebulę, a następnie dołączyłam  do pozostałych składników i ugniotłam wszystko na jednolitą masę  praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować(...)potrafiłabym aż tak nagiąć przepisu. Prawdziwa kulinarna artystka z Ciebie:) sowa_nie_sowa 2012/02/02 19:20:30 Slyvvia , efektowne to nie wiem, ale pyszne! To ciasto kruche wyszło super i w połączeniu z masą serowo-ziemniaczaną naprawdę świetnie smakowało! Ren-ya , w desperacji objawiają się różne talenty;) Jak Tobie wychodzą zawsze pierogi, to nie musisz nic kombinować:) Gość: Zuza, adtv137.neoplus.adsl.tpnet.pl

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania