chleb - 26176 przepisów (strona:1216/1746)

Klopsiki z kaszą 239

Danie obiadowe przygotowywane przez moją Mamę, tanie i syte :) Składniki 0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Klopsiki z kaszą

czarrna od kuchni
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 184

śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj z pracy wszyscy wychodzili ledwo żywi i szczęśliwi, że nawet piekarnie mają urodziny tylko raz do roku... W każdym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 142

orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone w piecu tandoor delikatne mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu nie znalazły się rewelacyjne lody

Kulinarne przygody Gatity
Brustschetta 194

klasyczna grzanka pochodząca z Włoch, a dokładnie z Toskanii. Idealna przekąska na spotkanie towarzyskie, bądź wieczór we dwoje. Choć jej pierwowzór, to jedynie chleb zapiekany z oliwą z oliwek i solą, po latach przybrała formę grzanki z pomidorami i bazylią. My do połowy grzanek dodaliśmy również mozzarellę. Sprawdźcie nasz przepis 30 min 8 grzanek składniki: 1 bagietka 3 łyżki masła

Ania i Marcin gotują
Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem 184

Taki schab można zajadać do obiadu albo do chleba. Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta. Nam smakował bardzo najpierw jako danie obiadowe a potem jak kawałek jeszcze został to jako wędlina. Schab tak podany jest bardzo soczysty i aromatyczny. Zapraszam do wypróbowania. Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pierzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekane pulpeciki 261

mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu nawet zwykłe mielone mogą stanowić atrakcyjną propozycję :) Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula 1 kromka czerstwego chleba … Czytaj dalej Zapiekane pulpeciki

czarrna od kuchni
EKSPRESOWA ZUPA FASOLOWA BIAŁA 225

ulubionej gęstości zupy i... - przekładamy na talerz i jemy albo ewentualnie najpierw podgrzewamy do gorącej i jemy. Można doprawić papryką wędzoną, sypnąć prażonej cebulki, co kto lubi. Można zagryzać chlebem ale i bez tego jest gęsta, kremowa i bardzo sycąca. Dla mnie najważniejsze, że szybka, łatwa, smaczna, pożywna, no i... z fasoli :D Smacznego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 146

miseczkach lub szklankach z łyżką jogurtu, kilkoma listkami oregano i kilkoma ziarnami pieczonej ciecierzycy ( zamiast jogurtem udekorowałam zupę kulką labnehu i listkiem natki pietruszki ) Zupa jest przepyszna z kromką chleba pieczonego na zakwasie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 232

dopiero co skończył pięć lat. Jedenastolecie istnienia obchodzi właśnie dzisiaj piekarnia, w której pracuję. Dla nas oznacza to mnóstwo pracy i całą górę nadgodzin; dla klientów - darmowe ciacha i chleby. W centrum zainteresowania znajdzie się tort z wiewiórkami, który ma, tak na moje oko, półtora na cztery metry. I wysoki też jest całkiem. Jednym słowem: robi wrażenie.  I choć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB Z FETĄ I OLIWKAMI 146

zwinąć wzdłuż i układać w formie stroną cięcia w dół. Ułożone ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min. Chleb jest gotowy jeśli po stuknięciu palcem w spód wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu potrzymać jeszcze 5 minut w formie , po czym wyjąć i przenieść na metalową kratkę. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Bułki na podmłodzie 174

Smaczne bułki, które łatwo można zrobić w domu. W środku nie są nadmuchane, tylko raczej gęste. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", którą zresztą bardzo polecam ;-) SKŁADNIKI Na podmłodę 200 ml wody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto 200 ml letniej wody 10 g drożdży 400 g mąki

Passions hobbies life
Gulasz rybny 160

Gulasz ten znakomicie nadaje się na obiad czy na ciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu   (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka

Mama Gotuje
Czy rozpylacz do oliwy jest potrzebny? 163

olej. Pryskam sałatę, patelnię przed smażeniem, blachy przed pieczeniem. Spryskuję rybę przed smażeniem i dzięki temu przyprawy mi z niej nie spływają, które sypię bezpośrednio na nią. Spryskuję też chleb przed długim wyrastaniem, aby nie zsychał się z wierzchu. Zastosowań mogłabym wypisać o wiele więcej. Dlaczego taki świetny? Bo różowy :) A tak całkiem poważnie, to oliwa, czy olej zamienia się

Blondynka Gotuje
Bułeczki śniadaniowe 239

Lubię chleb ale kocham bułki! Szczególnie te delikatne, maślane i jeszcze ciepłe. W tych bułkach lubię ich delikatność uzyskaną dzięki posmarowaniu jajkiem. Nie mają twardej skorupy a w środku powstają puszyste włókna. Dodatkowo nie są trudne i można je zrobić np. z potrójnej porcji a po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić

Mohiella
Grzanki z pastą rybną z twarogiem 194

blenderze na gładką masę. Do smaku dodaję sól i pieprz. Jeśli chcę, aby miała smak wędzony, dodaję kilka kropel oleju roślinnego o naturalnym aromacie dymnym. Dokładnie mieszam.  Z chleba odkrawam skórki, a kromki zapiekam w opiekaczu. Grzanki rumiane, ale jeszcze ciepłe smaruję pastą rybną i obsypuję sezamem. Tak przygotowane kanapeczki będą dobre na śniadanie oraz jako przekąska między posiłkami

Kuchnia co dnia