dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach fasolka gości na stole. Każdy ma na nią swój sposób
Basia w kuchnim.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki nie mogą
Ostra na Słodkociasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki. Oczywiście jeśli wolisz mniejszą ilość pizz, to zmniejsz proporcje. Całość zsuń na blachę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy i chleba ( ja używam kamienia, gdyż ciasto nie jest wtedy mokre od spodu) i piecz przez ok.4-6 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika). Upieczona pizza idealnie smakuje
Calzonella.comkrem, dodając śmietanę. Całość doprawić jeszcze do smaku pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego
Calzonella.comPasta w 100% wegetariańska, wegańska i bezglutenowa – połączenie czarnej fasoli, suszonych pomidorów, czerwonej cebuli i koperku. Pyszna, kremowa i wyrazista w smaku. Idealnie będzie smakować z chlebem razowym :) Składniki: 1 słoiczek pomidorów suszonych zalanych olejem słonecznikowym (wagowo ok. 240 g wraz z zalewą) 200 g ugotowanej czarnej fasoli 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Pomidory pokroić
UgotowaćPyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków
Qlinarnie i Qlinarniezalewie oliwy 1/2 natki swiezej pietruszki 1/2 cytryny lub limonki Swierzo mielony pieprz oraz sol 1/2 lyzeczki kminu rzymskiego 1 lyzka oleju rzepakowego lub zalewa z pomidorow 4 kromki chleba (takiego jakiego mozna:) 1/3 szklanki wody Ciecierzyce odcedzic. Natke pietruszki oplukac, osuszyc. Wszystkie skladniki przelozyc do blendera i zmiksowac na jednolita mase. W czasie procesu dodac wody, aby zmiekczyc konsystencje
Lajtkraft food intoleranceLibanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny
Lajtkraft food intolerancesmak i aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchleb to coś niesamowitego, zrobiłam wielki bochen który nie zdążył ostygnąć a już go nie było. Dodatki zależą tylko od tego na co ma się ochotę można dodać suszone pomidory, oliwki, pieczoną pierś z kurczaka czy cokolwiek innego... Gorąco polecam ten przysmak. Czytaj więcej
Pychotkaaagodz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu
Moniki Smakołykiodbiega od oryginału. Przepis podaję tak jak ukazał się w zaproszeniu u Renaty, ale sądzę że każdy może ilość składników dobrać do swoich upodobań. Najlepiej smakuje z dobrym, żytnim chlebem :) Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny
Stare GaryRenata z bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciast Jeżeli lubisz piec ciasta i chcesz robić to jeszcze wygodniej, w takim przypadku warto wybrać tani mikser kuchenny . Z tym urządzeniem można przyrządzić różnego rodzaju ciasta, także ugnieść chleb i zrobić wiele innych pyszności. Jeżeli zależy ci na najwyższej efektywności, w takim przypadku świetnym pomysłem będzie tani mikser planetarny, w którym dodatkowe obroty końcówek jeszcze lepiej ugniatają ciasta. Zatem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPuszysty placek zwany chlebem czosnkowym. I mimo, że nie ma tu ani drożdży,ani sody, to rośnie jak szalone. Co więcej można by rzec. Ekspresowe wykonanie i tyle smaku. A zapach? Nie, nie do opisania! Zatem jeśli brak pomysłu na obiad czy kolację, to nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego
Karczma Honorietty