Tortilla kukurydziana 205Tortilla jest to nazwa nadana przez Hiszpanów, określająca płaski chleb który znaleźli w Meksyku wśród Azteków w XVI wieku. Słowo "tortilla pochodzi od hiszpańskiego słowa" torta ", co oznacza okrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona
Tradycyjna Kuchnia
Płaski chlebek z pieprzem zielonym 190chlebek ma kształt nietypowy, a smak wyjątkowy. Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony, to sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie. Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna . Składniki: 40 g świeżych drożdży, 550 g mąki pszennej typ 480, ½ łyżeczki cukru, 300 ml wody
Moniki Smakołyki
masło orzechowe 194którzy wręcz się zajadają masłem orzechowym , a są tacy co nie przepadają za nim Ja masło orzechowe lubię, ale jako dodatek do potraw, nie przepadam za masłem orzechowym na chlebie. Przepis na to masło jest bardzo fajny, smakuje ono jak kupne, nawet lepiej :-) Zaczynamy SKŁADNIKI -1 łyżka oleju rzepakowego -0,5 łyżeczki soli -400g orzeszków ziemnych niesolonych -1 łyżka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z awokado, kurczakiem i sosem musztardowym 185mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty. 2. Awokado, ogórka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tosty francuskie 186Tosty francuskie to kromki chleba, najlepiej czerstwego, namoczone w rozbitych jajkach, często z dodatkiem mleka lub śmietany. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Namoczone w jajku kromki smaży się z obu stron do zrumienienia i podaje z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Moje tosty przygotowałam z chałki i podałam z owocami i sosem ze zmiksowanych truskawek
Smakowity Blog Kulinarny
Lipnicki bigos z cukinii – kuchnia podkarpacka 239warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego (07.09.2016), a jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Składniki: 1 duża
Trzeci talerz
Gnocchi Sardi 220tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe do przygotowania również w trudnych warunkach. Wśród produktów wiele jest suszonych, co ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich
Smakowity Blog Kulinarny
Idealny tort czekoladowy! 2398czekoladę, kakao i miksujemy kolejne 2 min. Do masła przesiewamy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy mleko. Za pomocą noża do chleba równamy wierzch przestudzonych biszkoptów. Pierwszą połowę ciasta równomiernie smarujemy 1/4 kremu. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch i boki ciasta wg własnego uznania. Ja po prostu wyrównałem boki
Kuchnia Łukasza
HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM – idealny! 176Hummus jest pochodzącą z Libanu potrawą, popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, ale znaną też w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach i zajada się go najczęściej z chlebem pita albo chrupiącymi warzywami. Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych, a obecnie jest jednym z podstawowych dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej., Podstawowym składnikiem jest zawsze
Ostra na Słodko
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 196jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 238majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy
Ogrodnik w podróży
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 251Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 242mleka krowiego. Rozróżniamy Asiago Stagionato, Asiago Fresco i Asiago prodotto in montagna , czyli produkowany w górach. Asiago Stagionato ma mocny, zdecydowany smak, a jego aromat przywołuje na myśl zapach chleba, migdałów i orzechów laskowych. Dojrzewa przez minimum 60 dni i dzieli się na: Asiago mezzano (delikatny, dojrzewający 4-6 miesięcy), Asiago vecchio (bardziej wyrazisty, dojrzewający ponad 10 miesięcy) oraz Asiago
Codzienna kuchnia niecodzienna
CYNAMONOWE CHLEBKI Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM 203Składniki: 2 kromki chleba żytniego jasnego (ok. 60 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka mleka 2% (ok. 10 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ostropestu plamistego lub innych ziaren/otrąb 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (ok. 10 g) 50 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego (ok. 15 g) 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 100% niskosłodzonego
Vroblewska-fitlife
Dżem z gruszek, jabłek i aronii - Lubelski Kociołek 194aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek 1 kg. jabłek 1 kg. aronii
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie