mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 10. Do jajecznej masy dodać migdały, masło i aromat migdałowy, wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką. 11. Ciasto migdałowe wyłożyć na konfiturę morelową, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń ( patrz FILM ). Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkaznów rozwałkować; tę czynność powtórzyć 3 razy w odstępie ok. 10 min – aż masło całkowicie wrobi się w ciasto. Na koniec podzielić ciasto na dwie części i każdą oddzielnie upiec w temp. 180-200°C. Masa: • 5 żółtek • 10-15 dag cukru • 1 litr mleka • 25 dag masła • 1 szklanka mąki pszennej • ½ torebki cukru wanilinowego Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem(...)zagotować i wlać do niego żółtka wymieszane z mąką. Gotować 3 min na wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta
w mojej kuchniprzygotowania ciasta.Wodę zagotowujemy z margaryną. Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.Odstawiamy i studzimy. W tym czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń.Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta
Maminek kulinarnyodstawić na godzinę aby wyrosło podwajając swoją objętość. Masło rozpuścić, gdy trochę przestygnie ale jest jeszcze ciepłe dodać cukier i cynamon. Ciasto po wyrośnięciu szybko zagnieść i rozwałkować na oprószonym mąką blacie, posmarować cynamonową masą. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy nożem wzdłuż, zostawiając jedynie 2-3 cm z jednej strony, aby rolada się nie rozpadła. Rozcięte
Apetyczna babeczkanajlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie na pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie.Pałeczki z wołowiną z ciasta filo:1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)500 g mielonej wołowiny2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej mozzarelli125 g ricotty1 jajko(...)ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy
Poezja smakuzaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka , 12g tłuszczu(...)wody, dodajemy cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy
peanutbuttermonsterNajlepszy jest następnego dnia, bo od razu po upieczeniu ciężko się go kroi i chlebek może się rozpadać. Ale nic dziwnego, podobnie zachowa się też większość tradycyjnych chlebów i ciast. Ja nie wyrzynałam i połowę chlebka jadła na gorąco Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – carpaccio z cukinii – makaron z cukinią w sosie śmietanowym(...)PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzep w misce z odrobiną soli i pieprzu., dodaj 100 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę. Cukinię zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do ciasta dodaj oliwę, cukinię, ser feta pokrojony w kostkę, ser typu parmezan lub cheddar. Wszystko wymieszaj. Formę (keksówkę) wysmaruj masłem i oprósz odrobiną mąki. Przełóż
nietylkopasta.plCiasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane(...)Miksujemy śmietanę, dodajemy mascarpone. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki galaretki cytrynowej- dodajemy do masy. Na nasączony biszkopt układamy cienkie plasterki brzoskwiń, wykładamy masę, przykrywamy 2 biszkoptem. Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie i gdy tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta. Artykuł Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone pochodzi
MojaQchnia.plWczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie.SKŁADNIKI:Przepis na biszkopt znajdziecie TUMasa jabłkowa2 kg świeżych
W kuchennym oknie EwyIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka
Fitsweet.meIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pysze, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka
Fitsweet.mePączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. Czyli klasyka. Doskonały pomysł na tłusty czwartek! Składniki: 60 dag mąki pszennej 40 dag gotowanych ziemniaków ¾ szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 10 dag roztopionego masła 7 łyżek cukru 1 mała torebka cukru z prawdziwą(...)wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość
Wanilia i Kardamontrochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę do tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach(...)cukru waniliowego 1 nektarynka 1 łyżeczka ciemnego Muscovado świeża melisa do przybrania Wykonanie : 1. Twaróg mielimy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dosypujemy mąkę. 2. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając nieco więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i dość luźne ale nie zbyt mokre. Formujemy wałki i kroimy małe kluseczki
vaniliowoczekoladowaDzięki zastosowaniu bananów i ciemnego kakao powstał pyszny, nie za słodki wypiek. A te małe bananowe kawałeczki, które widać w ciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (czekoladowe) ciasto bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka klasy M 5 łyżek(...)proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw. Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masa ma mieć ciemną (kakaową) barwę. Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Im mniejsza keksówka tym ciasto będzie wyższe
Słodkie okruszkinaprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 ml mleka 2 łyżki oleju NADZIENIE(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko, olej i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem wprost do masy jajecznej, miksujemy. Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy
Rozpustne gotowaniekakao + 2 łyżki mleka. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek i podzielić na pół dodać do jasnej i ciemnej masy delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut Krem Jajka miksować z cukrem i cukrem(...)przelać do innego naczynia aby cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło aż zrobi się puszyste, cały czas miksując masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować rrarossa@gmail.com
RAROSSA