Ciasto mannowiec ze śliwkami Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki 100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)wymiarach ( 26 - 27 cm ) wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia. Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy. Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusipieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy(...)jednolita masa lub pozostawić w formie kosteczki. Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 10 minut, aż ciasto
Mania Gotowaniakarmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki. Jeśli jest za gęste dodajemy wodę lub 1-2 łyżki śmietany. Formujemy kulę i pozostawiamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniarodzynki i proszek budyniowy, zmiksować. W innej czystej misce ubić na sztywną pianę białka wraz ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je szpatułką do masy serowej. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, potrząść formą, by ciasto się wyrównało. Zamknąć pokrywką. W dużym garnku zagotować wodę. Do garnka włożyć formę z sernikiem. Przykryć całość pokrywką z garnka. Gotować na małym ogniu przez
Nastoletnie Wypiekaniepokojowej 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 125 g serka mascarpone 100 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Przygotowanie: Ciasto: Masło, Nutellę, kakao, cukier oraz mleko zagęszczone umieścić w jednym garnuszku i podgrzewać do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą (pamiętajcie o mieszaniu!). Zdjąć z ognia i pozostawić(...)natomiast wmieszać do wystudzonej masy czekoladowej, wsypać również przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubite białka (najlepiej przy pomocy szpatułki). Czekoladowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x20 cm (troszkę mniejsza niż tradycyjna) lub do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować ciasto z podwójnej porcji. Polecam! Piernik staropolski Składniki: 250g miodu 3/4 szklanki cukru 120g masła 0,5kg mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Miód, cukier, masło wkładamy do rondelka, zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku, dodajemy do zimnej masy razem z mąką, jajkami, solą i przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki
Smak mojej kuchnikwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta(...)Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać roztopioną margarynę. Kiedy składniki się połączą, wylać większą
Agusiowe smakołykiCiasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać
Apetyczna babeczkaCiasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i niestety masa zmieściła się na styk :) Tak więc jeśli nie macie wysokiej formy 24 cm’owej, to proponuję użyć formy o średnicy 26cm. Jeśli […] The post Ciasto
Kulinarne Przebojewrzącą wodą. Ścieramy z niego skórkę (tylko żółtą warstwę, biała jest gorzka) i odstawiamy na bok. Wyciskamy sok z połowy cytryny. 3. CIASTO (5 min) W misce umieszczamy masło oraz cukier. Miksujemy je do uzyskania puszystej masy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli(...)końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. 4. FORMA DO PIECZENIA (2 min) Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 5. PIECZENIE (30 – 40 min) Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka (po umieszczeniu w cieście wychodzi
Nerds Kitchenciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę przelewamy do misy miksera,dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednej śmietanie fix, ubijamy na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na zimny budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy czekoladowe herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimasy. Dodawać po 1 żółtku, nadal miksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, wódkę, wymieszać szpatułką. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kandyzowane owoce, rodzynki i posiekane drobno suszone owoce Helio. Masę wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 40 minut (do suchego patyczka). P.S. Wiem
MojaQchnia.plwrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy ciasto energicznie, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów garnka. Studzimy. Zimne ciasto przekładamy do misy i wbijając kolejno po jednym jajku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( użyłam 1M ). Olej rozgrzewamy do temperatury 180st. Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy kilkucentymetrowe kawałki
NiePieprz.plpiernika 2-3 małe czerwone pomarańcze garść mrożonych malin Wypestkowane owoce przekładamy do misy robota. Dodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą i rozpłaszczamy na niej masę. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce 30 minut. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto przekładamy
Mienta blog