ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1139/3191)

Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 128

najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie :  Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 160-170 stopnii. Gdy ciasto ostygnie smarujemy

zdrowa vege kuchnia
Ciasto " Pawi ogon" 201

Masło utrzeć mikserem z cukrem waniliowym, następnie dodawać małymi porcjami ostudzony budyń. Ciasto "Pawi ogon" Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę.  Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady . Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś

Słodkości i nie tylko
Idealny biszkopt do tortu (jasny i ciemny) 331

miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao w przypadku biszkoptu ciemnego. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity(...)ciasto wychodzi suchy. Gdy biszkopt jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i zrzucamy na podłogę z wysokości kolan. Studzimy go w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody. Taki biszkopt idealnie nada się do przygotowania tortu. Można go też przełożyć masą budyniową lub dżemem. Zapisz

Dieta bez mleka
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 75787

dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt(...)cukrem na jasny, puszysty krem. Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.  Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń. Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie

Słodko-Słony Świat Ilony
Pikantne krewetki w panierce 149

wysilając. Także ciasto do krewetek, mimo długiej listy składników jest proste do zrobienia, a przy tym obłędnie smaczne. Panierowane krewetki sprawdzą się jako szybka przekąska. Smażone krewetki w cieście możecie też podać na obiad, jako danie główne. Do tej potrawy najbardziej odpowiednie będą krewetki argentyńskie lub krewetki tygrysie. Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 10 minut Porcje 4 Pikantne krewetki(...)przepis na pikantne krewetki w panierce Podgrzej olej w frytkownicy do 180 stopni Połącz w misce wszystkie składniki panierki i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę Obtocz krewetki w mące, a następnie zanurz w cieście i smaż na gorącym oleju przez 2 do 3 minut do uzyskania złotego koloru Odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj na gorąco z przygotowanym wcześniej dipem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Torcik Baileys. 192

płynną czekoladę, ubijamy na najwyższych obrotach do powstania gładkiej, puszystej masy. Chłodzimy około 15 minut.      Schłodzony krem dzielimy na trzy części. Spodni, zimny blat układamy na paterze, przekładamy pierwszą porcją kremu, na nim układamy drugi blat, drugą część kremu, trzeci blat i ostatnią porcję kremu. Wierzch ciasta dekorujemy okruchami z odciętego kawałka. Torcik chłodzimy co najmniej(...)czekolady dodajemy 2-3 łyżki ryżu preparowanego i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą, dokładnie zawijamy, dobrze dociskamy i formujemy gniazdko, wkładamy do zamrażarki na około 10-15 minut. Po tym czasie zawiniątko wyjmujemy z zamrażarki, ogrzewamy w dłoniach i ostrożnie zdejmujemy folię. Gniazdko układamy na cieście, dodajemy kilka cukrowych jajeczek i gotowe

Rozpustne gotowanie
Babka majonezowa z budyniem 181

budyniem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Jajka ubijamy z cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy.\r","Dodajemy przesian\u0105 m\u0105k\u0119 wymieszan\u0105 z proszkiem do pieczenia.\r","Mieszamy.\r","Dodajemy majonez.\r","Ciasto przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej formy.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min."]} Drukuj Babka majonezowa(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały majonez, słoiczek mniejszy niż 250 ml Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy majonez. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/babka-majonezowa-budyniem/ MieszamWGarnku   Artykuł Babka majonezowa z budyniem

Mieszam w Garnku
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 127

składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki(...)Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość

Świat Ciasta
Focaccia na bazie ziemniaków 122

musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi  ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki  myjemy oraz kroimy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto Harataniec z serem-pychotka 303

pianka,i kremowy,delikatny sernik-wszystko w jednym-pychotka polecam!! Składniki : na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia: dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 słoiczek powidła śliwkowego (340 g) składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego(może być z wiaderka) 100 g masła(...)miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto.Pieczemy ok. 30 min.Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i miksujemy do połączenia się. Na podpieczony ser wykładamy równomiernie pianę i ścieramy ciasto kakaowe.  Całość pieczemy jeszcze ok. 25 – 30 min. w 160 st.  Rada: Ciasto najlepiej

Swojskie jedzonko
Piernik przekładany powidłami 184

przyprawami, intensywny w smaku. Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów(...)wraz z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( należy ubijać minimum 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie wlewać miód, cały czas ubijając. Cienką strużką wlewać wystudzone masło, nie zaprzestając miksowania. Dodać suche składniki oraz kefir lub maślankę i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około

Opowieści z piekarnika
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 161

ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy(...)dodajemy po 1 łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy

Smaczne Zdrowe
Tarta ze śliwkami pod kruszonką. 209

gotowania. Wy kroicie śliwki, a maluch wyjmuje pestki i układa owoce na cieście. Jeśli lubicie tarty zajrzyjcie też tu: Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. i tu: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto

Krupeczki
Tort Chałwowe-Karmelove 121

Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania