ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1136/3191)

Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 235

łyżce dodawaj zmielony ser.Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko

Pasje Jolki
Włoskie ciasto karnawałowe - Schiacciata alla fiorentina 174

Schiacciata alla fiorentina to ciasto pochodzące z Florencji, przygotowywane ostatniego dnia karnawału. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste. Oryginalny przepis nakazuje, aby upieczone ciasto miało maks. 3 cm, było udekorowane cukrem pudrem, kakao i kwiatem lilii, która jest herbem Florencji.  M ó j przepis urozmaiciłam dodatkiem kremu  czekoladowo-pomarańczowego.  Smacznego!   **** La schiacciata(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miksujemy jaja z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewamy oliwę extravergine. Gdy ciasto wchłonie olej, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy, po czym mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy

La grande e la piccola cuoca
Muffiny czekoladowe z...czekoladą 103

melasą , jakie niedawno Wam pokazywałam? Właśnie ten przepis wykorzystałam do upieczenia czekoladowych muffinek z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Zmniejszyłam tylko ilość mąki, żeby ciasto było bardziej lejące. W tym cieście nie ma proszku do pieczenia, więc można je śmiało podawać na ciepło. Czekolada zapieczona w środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada(...)wymieszać do uzyskania konsystencji płynnej czekolady.  Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną.  Do papilotek nakładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, do 2/3 wysokości. Na środku wkładać po 2-3 kostki czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe bułeczki z czekoladą. 114

cukru pudru Przygotowanie: 1. Mąkę, żółtka, cukier puder i sól mieszamy. Wkruszamy drożdże oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko razem ponownie mieszamy. 2. Do wymieszanej masy dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość.  3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki

My World by Dagmara Rek
Świąteczne kluski z makiem 530

zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości

Garniec Magalie
Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto 357

puszystą masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta

Słodkie okruszki
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 137

marcepanu 1 żółtko 2 szkl mąki lukier 125 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny A jak to zrobić: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i marcepanem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, najlepiej przy użyciu rąk ;) Uformować kulkę, zwinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 - 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość

Kuchnia w opałach
Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 159

małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy nam na trochę większych kawałkach - a krojenie nożem zajmie nam zbyt dużo czasu ).Do wylanej w formie masy dodajemy na wierzch 2/3 jabłek i mieszamy razem z ciastem. Oczywiście jeżeli wolicie, możecie wymieszać je przed wylaniem do formy, ciasto pokryje wtedy wszystkie owoce. Następnie na górę ciasta wysypujemy orzechy i resztę jabłek. Wierzch

Słodkie Przyjemności
Jabłkowa krówka bez pieczenia 599

rewelacyjne polecam każdemu SKŁADNIKI:  (na formę ok 22x33 cm)   herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej) 1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia) 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix (można pominąć)  250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 50 ml wody Warstwa(...)wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. 4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie  (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo

Swojskie jedzonko
Babeczki dyniowe 154

Puree z dyni to po prostu podgrzana, zmiksowana dynia – jak prosto je przygotować, możecie zobaczyć w tym wpisie :) Warto zrobić na zapas, przyda się do zupy albo do ciasta dyniowego ! Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży 50 g masła 1 jajko(...)dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy. Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy – masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia. Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość

Ciastkozercy
Ciasto Filadelfia bez pieczenia + film 495

żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier(...)ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Kolejną warstwą ciasta są mrożone wiśnie które rozprowadzamy na płatkach migdałowych. Na wiśnie wlewamy chłodną, lekko tężejącą

Smakowite Dania
Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji 94

pieczenia Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Składniki na masę makową: 200 g maku gotowego do użycia (dostępny w Tesco) 1 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego(...)pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 55 minut. Polać

Przepisy Babci
ARBUZOWIEC 382

tylko nadarzy się ku temu okazja.Miałam upiec zupełnie inne ciasto,ale gdy zobaczyłam,że wszędzie jest promocja arbuza nie mogłam nie skorzystać.Wszystkim,którzy nie znają jeszcze tego ciasta polecam bo naprawdę smaczne. Składniki na blachę 20 cm x 30cm Biszkopt kakaowy:   4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki i zalać galaretkami.Schłodzić w lodówce,najlepiej przez

Niespełnione zdolności kulinarne
Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami 115

przysmakach" :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonych orzechów włoskich Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 2 łyżki twarożku półtłustego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu

Chocolate Muffin Blog
Pizzerinki z wędliną i cebulką 145

plastrów wędliny Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.  Doprawiamy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w paseczki. Ciasto

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania