ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1134/3191)

3 Bit - ciasto bez pieczenia 205

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (około 70 ml). Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą na tarce zmrożoną czekoladą oraz posypujemy przez sitko kakao

Qchnia po prostu
PLACKI Z CUKINII, NAJLEPSZE 162

Całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być wodniste. Gdyby podchodziło wodą, to dodać trochę mąki lub odlać nadmiar płynów. Najlepiej przygotować masę bezpośrednio przed smażeniem, gdy postoi dłużej, trzeba będzie dosypać trochę więcej mąki. Nakładać po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej kokosowy (lub dowolny inny tłuszcz), rozpłaszczyć i smażyć kilka minut do lekkiego przyrumienienia. W trakcie smażenia kilka

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z serem i kakaem 167

dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników

Idę coś wszamać
Szarlotka królewska z bitą śmietaną 196

Uwielbiam takie lekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;) Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki(...)przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt. Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić

Smakołyki Asi
Sernik z malinową pianką 177

budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto ugniatamy mikserem z końcówką do wyrabiania lub ręcznie siekając składniki nożem, a następnie zagniatając. Dzielimy na dwie części- jedną owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą w folii wkładamy(...)cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania wlewamy wolnym strumieniem olej, a następnie łączymy z budyniami w proszku i malinami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Przygotowaną pianką przykrywamy masę serową, a całość posypujemy drugą częścią startego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok 55 minut, zmniejszając temp. pieczenia do 180⁰C. W trakcie pieczenia, po min. 30 minutach możemy przykryć ciasto folią aluminiową

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki z fasolą szparagową 143

ciut za słabo zmiksowane]. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ubijać przez kolejne 5 minut. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, masę fasolową oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do formy lub małych foremek i pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka żytnie z miodem 296

formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi z blogu Ósmy kolor tęczy, że musiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto:   2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop, można łączyć składniki 2 jaja(...)dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.  3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem

Apetyczna babeczka
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 423

grzybami: W miseczce rozbełtać jajko, dodać śmietanę oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kapusty i grzybów. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczno-serową. Na wierzchu tarty ułożyć wycięte z ciasta wzory (u mnie gwiazdki). Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec całość przez ok. 25 minut, do czasu lekkiego zarumienienia. Podawać

Kulinarne Przeboje
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 205

grzybami: W miseczce rozbełtać jajko, dodać śmietanę oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kapusty i grzybów. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczno-serową. Na wierzchu tarty ułożyć wycięte z ciasta wzory (u mnie gwiazdki). Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec całość przez ok. 25 minut, do czasu lekkiego zarumienienia. Podawać

Kulinarne Przeboje
Truskawkowiec 261

mrożone. Dodatek mięciutkiego biszkoptu i bitej śmietany sprawia, że ciasto jest wyśmienite i nie sposób nie poprosić o dokładkę. Truskawkowiec robiłam wzorując się na mojej ulubionej szarlotce królewskiej - przepis TUTAJ-KLIK . Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa truskawkowa: 1litr mrożonych truskawek (najlepiej zmiksowanych) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa(...)rozpuści śmietankę).  Śmietankę ubić z cukrem pudrem pudrem, gdy śmietanka będzie ubita dodać chłodną żelatynę i dokładnie rozmieszać. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzoną masę truskawkową. Wyrównać i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto podawać schłodzone, posypane startą czekoladą lub kakao. *ciasto najlepiej przygotowywać w tortownicy, ja używam tortownicy o boku 24 cm, podobnej do TEJ-KLIK . (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) 133

mascarpone a temperatura ambiente 100 g di burro a temperatura ambiente 50 g di uvetta 50 g di noci 50 ml di rhum PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystałam zmielony mak. Jeżeli mamy niezmielony mak, wystarczy zagotować go we wrzącej wodzie, ostudzić, odcedzić i zmielić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem(...)wykładamy papierem do pieczenia. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do formy i  pieczemy ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka

La grande e la piccola cuoca
Karmelowa tarta z jabłkami 177

dniach mojej nieobecności zjedzą wszystko, więc zaryzykowałam i w ten oto sposób powstała chyba najlepsza moja szarlotka. Sos toffi (masa krówkowa) w połączeniu z korzennymi przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa(...)łyżeczka cukru szczypra soli łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu farsz: 400 g masy krówkowej/toffi z puszki, a wersji wegańskiej tak jak u mnie to domowej roboty sos toffi z tego przepisu : Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania

greenscarf
Karmelowa szarlotka z jabłkami 159

dniach mojej nieobecności zjedzą wszystko, więc zaryzykowałam i w ten oto sposób powstała chyba najlepsza moja szarlotka. Sos toffi (masa krówkowa) w połączeniu z korzennymi przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa(...)łyżeczka cukru szczypra soli łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu farsz: 400 g masy krówkowej/toffi z puszki, a wersji wegańskiej tak jak u mnie to domowej roboty sos toffi z tego przepisu : Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania

greenscarf
Pieczone donuty z jabłkami i cynamonem 464

Zmiksuj na puszystą masę. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj z masą. Formę do donutów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nabieraj ciasto miarką i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Upieczone donuty ostudź w formie. Rozpuść masło i ostudź

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania