wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, wsypać 1,5 szklanki borówek,delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 60 - 70 minut. Składniki lukru wymieszać razem. Wystudzony sernik polukrować i udekorować pozostałą resztą borówek. Polecam
Kolorowa kuchnia Elkijajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 30 dkg wędzonego boczku 10 dkg sera koziego 1 cebula pęczek szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą(...)lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem. 3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć
Krokusowy Domoleju, tj. około 30 ml (3 łyżki). Powstałe ciasto biszkoptowe umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25-30 min do suchego patyczka. To samo czynimy z pozostałą porcją składników. Podczas pieczenia biszkoptów zajmujemy się przygotowywaniem kremu kokosowego. Ta czynność nie jest już skomplikowana. Nic prostszego! Umieszczamy wszystkie składniki na masę w blenderze kielichowym o wysokiej mocy lub robocie(...)mokre. Dodajemy "gluta" z siemienia lnianego. Składniki z obu misek łączymy ze sobą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej ciasto biszkoptowe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (25-30 min). Masa migdałowa: Składniki na masę umieszczamy w kielichu blendera o wysokich obrotach (lub w robocie kuchennym z ostrzem "s") i miksujemy na gładką masę
Jeść, by żyć w zdrowiuletniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki szklanką. Masę makową układamy na krążkach, delikatnie dociskając. Następnie składamy na pół i sklejamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp
Camilla w kuchnidżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki(...)chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam drugim plackiem i odstawiam na min 12 godz, by ciasto skruszało
Ciasteczkowy Potwórformy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Zaznaczę jeszcze, że ten wpis nie jest wpisem sponsorowanym, jeśli komuś mogłoby się tak wydawać ;) Składniki na masę serową ( tortownica 26 cm): 600 gram jogurtu typu greckiego truskawkowego użyłam Piątnica (Piątuś) gdyż mają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca(...)również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto: Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę
Życie zaczyna się w kuchniKochani, podaje przepis na pyszne i szybkie jogurtowe ciasto w sam raz na weekend i w sam raz na nasze "zachciewajki".Idealne dla studenta bez miksera! Ciasto jest niezwykle puszyste.Nie ma opcji,aby Wam nie wyszło.Składniki odmierzamy kubkiem od jogurtu. Składniki 200 g jogurtu naturalnego 3 jaja u mnie kacze 3 kubeczki (od jogurtu) mąki pszennej 1 kubeczek(...)drugiego naczynia wsypujemy odmierzone suchym kubeczkiem wszystkie składniki sypkie ,mieszamy je . Składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy łyżką bądź miksujemy, aż powstanie gładka masa. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto . Układamy na wierzch plastry jabłek. Można posypać jagodami opcjonalnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Czas pieczenia to mniej więcej 40-45 minut
Z Kuchni Do KuchniPrzepis czekał rok zanim go wypróbowałam, gdyż w tamtym roku nie wyrobiłam się już z sezonem malinowym, a tak się złożyło, że nie mroziłam jakoś malin. Magda stwierdziła, że ciasto najlepsze jest właśnie z tymi owocami, tak więc idąc za radą grzecznie poczekałam na sezon i w tym obiecałam sobie, że wreszcie je spróbuję. W tym roku też już(...)Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodaj jajko oraz skórkę/sok z cytryny. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką. Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki
Fabryka pomysłówumieścić wydrylowane daktyle zalać mlekiem, gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec
moj przepis nazupę, sos, racuszki… Wykrzywione miny Maluchów i głośne "bleee". "To niedobre "-nie uwierzyli, że w zeszłym roku zajadali się dynią. Moje dzieciaczki uwielbiają racuchy- spróbujmy od tego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały czas mówili, że nie będą tego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć. Zabierali każdy usmażony placek. Musiałam obiecać(...)stanie się miękka (30 min-1 godz). Z upieczonej dyni łyżeczką wyciągnijcie miąższ, zmiksujcie na gładkie puree. Wszystkie składniki wymieszajcie w misce na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, łyżką nakładajcie porcje ciasta, smażcie na złoto z obu stron. Odsączcie z tłuszczu na papierowym ręczniku, podawajcie z cukrem pudrem, śmietaną, owocami
OliveandThymepochodzi z Kalendarza pszczelarskiego z 1974 roku, który od kiedy pamiętam, co roku wyciągany jest z szafki tuż przed świętami. Po latach już sam otwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem smakuje coraz lepiej i jest coraz bardziej wilgotne. Z przepisu wychodzi duża blacha, więc jest co jeść przez całe święta. Uwielbiam(...)cukier, dodać przyprawy korzenne i śmietankę. Wystudzić. Dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i połączyć wszystko aby powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać na blachę (ok 35x25cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w temp. 160 stopni 45-55 minut. Na koniec warto udekorować ciasto polewą czekoladową
Kulinarne InspiracjePewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie tak poważny, w końcu to ja jestem domowym cukiernikiem ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)Miksujemy. Wlewamy oranżadę oraz aromat i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (po łyżce). Masę rozdzielamy na dwie części. Do jednej dajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki - gęstość ciasta musi się mniej więcej wyrównać. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy do niej naprzemiennie 2 łyżki jasnej masy
Życie zamknięte w smakuprzypieka się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli po włożeniu w środek ciasta wyciągniecie suchy patyczek, chlebek można wyjmować z piekarnika. Od razu po wizycie w piekarniku wyciągamy chlebek z formy i studzimy co najmniej pół godziny na kratce od piekarnika. 7 . SOLONY KARMEL(...)łyżki śmietany kremówki, cały czas mieszając. Dodajemy ze dwie szczypty soli, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Po ostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi. PODANIE Ciasto kroimy w solidne kawałki, smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund
Nerds KitchenMikserem ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Ciągle ubijając dodajemy ocet, rum, ekstrakt z wanilią, śmietanę i sól. Następnie dodajemy miękkie masło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą
mojewypiekiinietylkomieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 10. Do jajecznej masy dodać migdały, masło i aromat migdałowy, wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką. 11. Ciasto migdałowe wyłożyć na konfiturę morelową, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń ( patrz FILM ). Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenka