wyszedł nie za słodki, za to obłędnie czekoladowy i stosunkowo lekki. Zgarnął mnóstwo pochwał od fanów czekolady i zniknął w trzech czwartych, co biorąc pod uwagę, że poza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie desery Sarah Bernhard (kiedyś Wam pokażę, bo to duńska klasyka), uznaję to za pełen sukces. Tort piłka czekoladowy Składniki(...)miski wyłożyć biały mus. Przykryć ciastem. Następnie wyłożyć mus z mlecznej czekolady, przykryć warstwą ciasta. Na końcu wyłożyć mus z ciemnej czekolady, przykryć krążkiem ciasta. Schłodzić przez noc w lodówce. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać ekstrakt i sól, połączyć. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Kremem maślanym obłożyć tort. Jeśli miska
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam(...)szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozsypuję równomiernie porzeczki. Piękę
Cynamonowe szczęścieWracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy, posypki z kokosu i dodający nutki całemu placuszkowi dżem z czarnej porzeczki! Oczywiście wiele osób może się z tym połączeniem nie zgodzić, bo ilu ludzi tyle gustów. Jednak dla wielbicieli nowych smaków, miłośników porzeczki(...)zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-) Składniki na biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki ksylitolu lub cukru -1 szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo (lub 1 szklanka pszennej) -1 łyżka oliwy -1 łyżka gorącej wody -cukier waniliowy -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: -2 czerstwe bułeczki(u mnie kajzerki
Smaczne ZdroweJeżeli lubicie pomarańcze, puszyste ciasto, lekką konsystencję...to to ciasto jest zdecydowanie dla Was. Uwielbiam ciasta ucierane za to, że wystarczy kilka minut i są gotowe do pieczenia. Mogą zastąpić przysłowiową babką. Składniki: 200 g miękkiego masła 160 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka w temperaturze pokojowej saszetka (40g) budyniu śmietankowego 180 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)ciasta). Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i na zmianę z sokiem pomarańczowym dodawać do ciasta. Wymieszać na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 24 cm przelać masę i wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec bez termoobiegu ok 40-45minut lub do suchego patyczka. Rozrobić
ChilliJemydrugiej misce ubijamy masło z drobnym cukerm na puszystą pianę, dodajemy jajko (też w temp. pokojowej) ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Łączymy obie masy-dokładnie miksujemy i wkładamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części-gdy pracujemy z pierwszą, resztę trzymamy w lodówce. Rozwałkujemy na placek (ok. 3 mm) Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Blaszkę wykładamy papierem
Kopystką po garachtrzeba trochę wcisnąć w ciasto, bo same nie wejdą w czasie pieczenia. KRUSZONKA: 50 g cukru pudru 50 g mąki tortowej 50 g miękkiego masła 1 płaska łyżka cukru waniliowego Przygotować kruszonkę- wymieszać składniki palcami i odstawić na bok. Maliny posypać kisielem i delikatnie wymieszać dłonią. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej , jogurt(...)łyżką. Włączyć piekarnik ustawiając go na 180 stopni C. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia- dodatkowo przesiać, następnie przesypać do płynnej masy i wymieszać dłonią [ ja mieszałam łyżką]. Przelać do formy- ciasto jest gęstawe.Maliny ułożyć na cieście, wcisnąć lekko [ zapomniałam] i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z włączoną górą
Moje domowe kucharzenieszczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym
CoolinarniePLlaskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami. Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut
Ze smakiem i z pasjąprzestygnie i będzie można kroić. Ważna informacja: jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania Składniki (na formę (36 x 23) cm) : Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju 220 g cukru łyżeczka cukru waniliowego 430 g (ok. 3 szklanek) mąki pszennej tortowej 11 g (ok. 2 czubatych łyżeczek(...)misce zmiksować ze sobą jajka, maślankę i olej na jednolitą masę. Do miski z mokrymi składnikami wsypywać mieszankę suchych składników i miksować na jednolitą masę (na małych obrotach). Nie miksujcie zbyt długo, by ciasto po upieczeniu nie opadło . Ciasto wyłożyć do formy. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, a na nie wyłożyć grudki kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika
Weekendy w domu i ogrodzieLekki cynamonowy biszkopt mocno nasączony rumem i przełożony kremem mascarpone z brzoskwiniami. Ciasto ma bardzo wyraźny smak, ładnie się kroi i elegancko wygląda. Doskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje. *foremka23*23 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 100 g rozpuszczonego(...)ubić na sztywno, następnie powoli dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Przesiać do masy jajecznej i wmieszać, na końcu dodać przestudzone masło. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasu jak masa będzie gładka i bardzo, bardzo błyszcząca. Wbijamy drugie jajko i znowu bardzo dokładnie łączymy je z masą, mocno mieszając. Wsypujemy przesianą mąkę i ponownie mocno i dokładnie mieszamy całość, aż zacznie się widocznie błyszczeć. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – powinno mieć około 2cm wysokości – jeśli będzie niższe wyschnie, jeżeli za wysokie – kiepsko się upiecze(...)minut – wbity patyczek powinien być tylko lekko wilgotny. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu kroimy na kwadraty – z tej wielkości blaszki i ilości składników to 16 porcji. UWAGI Charakterystyczna, popękana na wierzchu brownie skórka to nic innego jak beza – powstaje z ubitych białek jaj i wytrąconego z masy cukru. Na tym brownie, robionym tylko przy użyciu łyżki , ta skórka
Karo in the Kitchenobie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Masa serowa: Ser 2 kropnie zmielić. Śmietankę ubić ze śnieżką(...)pianę. Ser zmiksować z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Biszkopt przełożyć masę serową. Prażony kokos: Na patelni rozpuścić masło. Wsypać kokos oraz cukier i delikatnie smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż zbrązowieje, często mieszając. Wierzch ciasta przesmarować dżemem i pospać uprażonym kokosem. Krok po kroku: 1. Zrobić galaretkę
KuchniaWeDwoje.pljednorożec, nie mogło zabraknąć tęczowego tortu ❤ Relację z imprezy możecie zobaczyć TUTAJ (klik) , a dziś na prośbę wielu Czytelników publikuję kolejny przepis z unicornowych urodzin - tort Unicorn 🎂 SKŁADNIKI NA CIASTO: 7 x 2 łyżki mleka odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego, 750 g miękkiego masła 650 g cukru 10 jajek 850 g mąki pszennej 7 łyżeczek(...)dwie pierwsze kolorowe masy do dwóch tortownic i piecz spody przez 20 – 23 minuty do tzw. suchego patyczka. Powtórz czynność z kolejnymi kolorami masy. Jeśli nie masz dwóch tortownic spokojnie możesz piec spody po kolei, ciasto może poczekać. Gotowe spody pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie ostrym nożem zetnij z każdego cieniutko górna przypieczoną warstwę. . KREM: W misie miksera utrzyj
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto jogurtowe rozpoczyna u mnie sezon na truskawki Oczywiście jeśli nie macie możliwości kupić jeszcze świeżych owoców nie przejmujcie się ponieważ tutaj sprawdzą się również doskonale mrożone owoce Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 50 g oleju – 350 g truskawek świeżych(...)cukru – 70 dag masła Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem i cukrem wnailinowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki* umyć i pokroić na mniejsze
I LOVE LIFEzaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200g masła, czubata łyżka śmietany 18%, szczypta(...)podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, masło i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować.Źródło: Moje wypieki
Z miłości do słodkości