składniki 250 g białego sera 250 g mąki 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki wymieszać, jak masa będzie za gęsta dodać jajko i jeszcze ,ałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki oraz dziurki w środku wrzucamy na olej. Dekoracja dowolna, u mnie polewa czekoladowa i kokos
Moje Wyrobypomarańczy i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Mieszamy mikserem. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki, mieszamy, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy śliwki środkiem do góry. Mąkę z margaryną siekamy nożem, dodajemy cukier i opuszkami palców robimy kruszonkę. Gotową kruszonką
kulinarne odsłony patiutrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier trzcinowy i dalej ucierać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce z sporych odstępach, spłaszczyć je łyżką. Na wierzch powciskać kawałki gorzkiej czekolady. Piec przez około 15 - 17 minut
Healthy food explorerwinnego lub jabłkowego) 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo u mnie: 1 łyżeczka miodu (płaska) 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być.) Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujewygodniej, a że chleby bez dodatku pszenicy wyrabiania nie potrzebują, to mam ułatwione zadanie. Przy tym chlebie widać ten bardzo specyficzny gluten orkiszowy, ciasto zbyt długo mieszane ciągnie się jak guma... Gotową masę wykładamy do dwóch przygotowanych form, u mnie silikonowe, delikatnie przesmarowane olejem (formy metalowe musimy posmarować i obsypać dokładnie otrębami, mąką, itp. lub wyłożyć papierem do pieczenia). Masę
Smaczne Zdroweutrzeć masło z cukrem ,dodać jajka ,startą marchewkę ,jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia . Na końcu wiórki, suszone owoce. Miksować do połączenia składników. Masa jest kleista. Łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta ,na blaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor w 180°C. Po ostudzeniu mamy świetna zdrową
mojej kuchniręcznie). Masa powinna się zrobić sypka, wówczas dopiero dodajemy małymi partiami wodę (wody dodajemy niezbędne minimum) i miksujemy dalej do połączenia składników. Czym będzie twardsza masa, tym ciastka będą bardziej chrupiące (jak te sklepowe...) Ciasto dzielimy na 2-4 części, z każdej formujemy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. Schłodzone ciasto
Smaczne Zdrowenastępnie dodajemy jajka, mieszamy do miski dodajemy suche składniki czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy do suchych składników dodajemy płynną masę i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników ciasto przelewamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 30 minut od suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowy piernik przekrawamy
Słodkie zapomnienierozprowadzić w łyżce ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Rozdrobnione bułki zalać pozostałym ciepłym mlekiem i pozostawić na 15 minut. Ziemniaki połączyć z utartymi na gładką masę bułkami, drożdżami i żółtkami, doprawić podanymi przyprawami. Jeżeli ciasto będzie zbyt lekkie to dodać łyżkę mąki lub bułki tartej. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniagarnuszku rozpuszczamy masło z cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki. 5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało i dało lepiej zagnieść. Lekko podsypując mąką
Gotowanie...to proste !szczypta soli Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodać w 3 partiach do masy maślano-jajecznej, wyrobić do połączenia wszystkich składników. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki, następnie obtaczać w cukrze. Ciastka układać, zachowując odstęp, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pełny talerzcukru trzcinowego pół łyżeczki soli Make przesiewamy, dodajemy cukier, sól i wlewamy 170 ml wody. Mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mączną. Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy masłem klarowanym. nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry ok 3-4 minut, aż staną się rumiane. Odstawiamy je na kratkę. W tym czasie nabiorą chrupkości. Podajemy z dżemem lub cukrem
Dzieje kuchennej Wiewióryjulienne z dyni. Brownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Moje piekło się ponad 20 ale miałam ciut mniejsza blaszkę. Warto sprawdzić patyczkiem czy masa nadal jest całkiem płynna czy zaczyna być ścięta. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne
Dzieje kuchennej Wiewiórywielkości) ½ filiżanki karmelu Sposób przygotowania Spód: Składniki siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i odstawiamy do lodówki. Masa serowa: Ucieramy mikserem masło z cukrem oraz jajkami, dodajemy ser, a na końcu budyń. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy połówki obranych
Kuchnia w czekoladzie