usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem, oprószyć lekko mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować czekoladowe wiórki(...)łopatką tworząc czekoladowe wiórki. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.Ciasto: połączyć suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Dodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty
SzczyptaSmaQczęści. Z każdego kawałka rozwałkuj kolejno 4 placki o średnicy około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martynajlepiej urosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie. Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby. Rozwałkować ciasto, wyciąć to, co sobie życzymy i pozostawić na blacie podsypanym mąką. Gdy właściwe ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, smarujemy jego wierzch
Kuchenna KontrrewolucyaGroszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna 2 jajka 0,5 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, gałka muszkatołowa, sól Składniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało
bastalenaciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni
Ala piecze i gotujeświeżo. Do przygotowania tego pysznego jagodowego deseru użyłam mleka bez laktozy Mlekovita, a dodatkowym atutem jest biszkopt z naturalnie bezglutenowej mąki kokosowej, przełożony moim domowym dżemem z borówki amerykańskiej . Ciasto jest bez cukru, więc wyjątkowo lekkie i niskokaloryczne – naprawdę warto się skusić na kawałeczek do kawy Lekki kokosowy biszkopt z budyniem i konfiturą (bez laktozy) Biszkopt: 4 jajka(...)uzyskania bezowej puszystej piany. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najwyższych obrotach. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać delikatnie z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 170 stopniach około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić. 300 ml mleka zagotować. W pozostałych 200 ml rozmieszać proszek budyniowy i ksylitol
Fitkotwersji wytrawnej , teraz przyszła pora na jej rozpracowanie w wersji słodkiej. Brownie z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba do jego zrobienia wcale wyszukanych składników. Ciasto wyszło ciężkie i wilgotne (takie jakie powinno być brownie). Ma też jedną wadę, przyznaję nie potrafiłam poprzestać na jednym kawałku. Składniki (tortownica 26cm): 2 woreczki kaszy jaglanej szklanka mleka kokosowego(...)woreczków i zalewamy mlekiem kokosowym. Banana kroimy w plasterki. Dodajemy do kaszy. Dokładamy kakao, olej, jajka, szczyptę soli i miód. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy gałkę, cynamon i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 30-40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Można
Pobite gary Barbarymożna go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje. Jeden przepis a tyle możliwości. Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi. Czego chcieć więcej ? Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 32 g cukru(...)wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem i mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia. ¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę czerwonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeże suche
Wanilia i Kardamonkawą i kawą rozpuszczalną zagotować. Dodać masę z żółtkami i energicznie mieszając, zagotować gęsty budyń. Gdy budyń zacznie się gotować zmniejszyć ogień i mieszając, gotować go jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę taką samą, jak masło). Kruche ciasto: 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół(...)masa się zważy podczas dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać). 9. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaprzepis na placek dyniowy z cynamonowym nadzieniem. Cynamonowe nadzienie jest podobne do tego w cynamonowych ślimaczkach. To co właśnie lubię w dyniowych wypiekach to przyprawy korzenne, które nadają ciastu charakter. Placek dyniowy, espresso, niedziela…Czyli jest po prostu w dynię! Placek dyniowy Składniki: 100 g serka philadephia 125 g masła, miękkiego 100 g trzcinowego cukru mała puszka skondensowanego mleka(...)przyprawami i solą, wsyp do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę. Wymieszaj cynamon z masłem i cukrem. Posyp kruszonką ciasto i lekko dociśnij. Wstaw placek do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ciasto przez 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź
codojedzeniasłodkich jagód i kwaśnego rabarbaru nadaje mu wyjątkowości. Dodam jeszcze, że przygotowanie trwa mniej niż 10 minut, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to do dzieła! Składniki na kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki naturalnego kefiru (maślanki(...)następnie dolewamy olej, kefir i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia, sól oraz mąkę mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar (można go dodatkowo posypać 1 łyżką cukru). Pieczemy do zarumienienia i suchego patyczka, czyli około
Rozpustne gotowaniePrzeglądając blogi kulinarne natrafiłam na blog Trochę inna cukiernia , a w nim na przepis na ciasto buraczkowe. Z sympatii do buraków postanowiłam przepis wypróbować. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu. Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam. SKŁADNIKI: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych(...)kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.). Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym
Kuchnia w opałachśrodku lata to właśnie jesień jest moją porą roku. Lubię jesienne słońce, drzewa, kwiaty. Uwielbiam też jesienne deszcze i pochmurne dni bo zawsze można się pocieszyć kawałkiem pysznego wilgotnego ciasta udającego brownie;)PrzepisCiasto:1 duża marchewka1 mała cukinia2 szkl mąki3/4 szkl cukru1 łyżeczka sody1 jajko2 czubate łyżki kakao1/2 szkl oleju1 szkl mlekaPolewa:50g margaryny6 łyżek kakao50 ml mleka1 szkl cukruSposób(...)marchewkę. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec ok 30 min w 180st. Mleko wymieszać ze szklanką cukru i dodać do ostudzonej wcześniej masy kakaowej. Tak przygotowaną polewą posmarować jeszcze ciepłe upieczone ciasto. Odstawić do ostygnięcia
happycreatiff.blogspot.comPyszny deser "do ręki", to dwie masy zawarte pomiędzy herbatnikami z miodowymi płatkami śniadaniowymi w środku. Ze względu na wygodę trzymania, doskonale sprawdzi się podczas karnawału i nie tylko. Inspiracji zaczerpnęłam z Internetu na popularne ciasto Kinder Country, które zmodyfikowałam. Idealnie z tym deserem komponuje się słodkie wino Monte Santi , o harmonijnym owocowym aromacie. Podczas imprezy karnawałowej(...)wykładamy folią, układamy 6 herbatników. 2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 3. 150 g śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, mieszamy delikatnie, na końcu dodajemy płatki, mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. 4.Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną mleczną czekoladę. Rozsmarowujemy na jasnej masie. 5. Na wierzchu układamy herbatniki
słodki bratek