jest suche nawet przez kilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami na sodzie, możecie pominąć śmietanę. Ja (jako jedyna w domu) bez śmietany zawsze czuję sodowy posmak. Jakkolwiek to nie zabrzmi, jeżeli jesteście wielbicielami wilgotnych babek, to gorąco polecam Wam ten przepis(...)strużką olej, miksując na niewielkich obrotach. Mieszając szpatułką tylko do połączenia, dodać w 2-3 turach mąkę. Sodę i proszek rozmieszać ze śmietaną, dodać do masy. Na koniec szybko wmieszać marchewkę, rodzynki i migdały. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50-60 minut. Przez 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na kratkę. Gdy babka przestygnie, wyjąć
Pełny talerzKostka czekoladowo-wiśniowa Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie(...)momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca *** *** Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy *** *** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 26x21cm ) *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam
Blog z Apetytembardzo migdałowe ciasto. Wykonacie je zaledwie w kilka chwil, a smak... no cóż jeśli jesteście takimi wielbicielami migdałów jak ja, to na pewno Was zachwyci. Ale przyznam szczerze, że ciasto smakowało również tym, którzy całych migdałów do ust by nie wzięli, a moją babkę jedli z takim smakiem, że aż miło było patrzeć :) Spróbujcie. Taka szybka migdałowa babka jest idealnym(...)białości". Następnie wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując. Do tak przygotowanej masy wsypujemy migdałowo-mączną mieszankę i mieszamy całość drewnianą łyżką (! tylko do połączenia składników). Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy
Słodkie okruszkiprzelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto. Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą. Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki: 3 białka 11 łyżek cukru pudru szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka(...)śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów). Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie. Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki. Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :) Straszne
Jedzeniomaniaprzepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku(...)wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.Piec ok. 45 minut w w temp
kuchcikowniaSezon na dynię trwa w najlepsze! Jest ona dostępna po prostu wszędzie. Pierwszy raz użyłam jej robiąc sernik. Z pewnością nie będzie to ostatnie podejście do ciasta, które jest bardziej wytrawne niż słodkie. Co jest również ważne, spód tworzą ciasteczka korzenne, które intensyfikują smak całego sernika. Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła(...)zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch ciasta dodajemy powidła śliwkowe, które tworzą śliczne nieregularne kształty. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 120 st. i pieczemy kolejne
Ania i Marcin gotująbiałek. Ubij białka z odrobiną cukru i szczyptą soli. Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i resztą śmietany, oraz jogurtem.Dodaj budyń i kaszę manną. Do masy twarogowej dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wlej lekko ciepłą czekoladę, wymieszaj. Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Piecz 1 godzinę w 170° stopniach. Jeżeli
Pasje JolkiUwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0(...)dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy
Ciastkozercymettetela in uno stampo. Distribuite i cavoletti di bruxelles, poi le fettine di prosciutto crudo. Na brukselkę i szynkę wylewamy masę jajeczną. **** Sistemate il composto di uova dentro stampo. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch. Tart ę oprószamy 2 łyżeczkami startego parmezanu. Tart ę pieczemy ok. 30-40 minut do złotego koloru. **** Ripiegate i bordi
La grande e la piccola cuocażółtek dodajemy ocet, oraz proszek do pieczenia - ubijamy. Powstałą masę z żółtek dodajemy do białek i ubijamy mikserem przez 2 minuty. Do powstałej masy dodajemy mąkę wraz z kakao i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto pieczemy na blaszce wyłożonej wcześniej pergaminem w 180 stopniach przez 20 - 25 minut do tak zwanego suchego patyczka
Pani domowaMini hot dogi w moim wykonaniu to nic innego jak parówki zapiekane w cieście, którego używam do pizzy serowej . Jest to bardzo prosta i smaczna przekąska zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Mini hot dogi świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami jak pomidorowym, czosnkowym, BBQ itp. Najlepszą opinią jest fakt, że ekspresowo znikają ze stołu podczas wszelkich(...)garnek z gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min. Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać. Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru w prostokąt. Następnie ciasto przeciąć nożem na pasma
Ola la LCHFwyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.Składniki na ciasto piernikowe:2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 7202 szklanki mąki pszennej1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop2 jaja1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki sody2(...)dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy dość grubo 4-5 mm i wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem
Apetyczna babeczkaWchodzimy mocno w okres przedświąteczny i dlatego też pojawi się dużo świątecznych przepisów na smakołyki. Pierwszy z nich to prosta babka waniliowa z gatunku tych wilgotnych
Kuchnia PROzdrowotna