Zmiksuj na puszystą masę. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj z masą. Formę do donutów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nabieraj ciasto miarką i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Upieczone donuty ostudź w formie. Rozpuść masło i ostudź
codojedzeniazgęstnieje, wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Następnie wrzucamy wydrylowane czereśnie, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na spód ciasteczkowy, wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wierzch pianki dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach gorzką lub mleczną czekoladę. Artykuł Ciasto pianka
Smakowite DaniaBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować
Chocolate Muffin Blogkawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni. By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu(...)rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia (niedługo). Na końcu wmieszać orzechy. Odstawić z palnika, wystudzić (masa będzie tężała z każdą minutą, gdyby okazało się, że zbyt mocno - można rozrzedzić delikatnie syropem klonowym). Rozwałkowane na około 4 - 5 mm ciasto duńskie podzielić na 12 prostokątów. Na środek każdego nałożyć nadzienie i rozsmarować.Z boku prostokąta zrobić ukośne
KUCHARNIAtarce. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, a migdały rozdrobnić w malakserze na drobny pył lub na grubsze cząstki jeżeli lubisz je czuć w cieście. Do malaksera wrzucić banany, olej i figi i zmiksować na gładką masę. Połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, kakao, szczyptę soli. Połączyć z mokrymi składnikami, dodać migdały
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyprzepis. Jest on prosty, szybki i wyjątkowy. Sernik jest niezwykle smaczny. Truskaweczki z działki były idealnym dodatkiem do tego sernika. Ciasto mogą spokojnie jeść osoby na diecie bezglutenowej. Gorąco polecamy. Składniki: - 500g masy twarogowej z wiaderka - 500g serka homogenizowanego - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 budyń wanilinowy - 1/2 kostki masła Mus: - 3 galaretki truskawkowe - 500g truskawek Sposób
Pan i Pani Smith w kuchnimnie po 250 g) 2 słoiczki 250 g powidła śliwkowego Wykonanie: 1. Na spód dajemy jeden wafel, na niego rozsmarowujemy masę kajmakową, na masę kolejny wafel. Teraz na wafla dajemy powidło śliwkowe, na powidło układamy ciasta petitki i na te petitki ponownie powidło śliwkowe. Teraz na powidło wafel, który smarujemy kajmakiem, wafel, na wafel powidło, na powidło petitki, na petitki
kruche babeczkistopni. Roztopione masło mieszamy z ksylitolem oraz olejem i odstawiamy na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i roztrzepujemy całość. Do masy przesiewamy mąkę, po czym dodajemy proszek, sól, pokrojone morele i orzechy. Ciasto mieszamy i przenosimy do blaszki (dobieramy taką blaszkę aby wyłożone ciasto miało ok. 2 cm grubości) i dekorujemy kawałkami orzechów. Pieczemy ok. 35 minut
rabarbarowoI przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym
Ostra na SłodkoKokos i truskawki- oto duet idealny! :) Bardzo lekki, puszysty i bezglutenowy biszkopt kokosowy przygotowany na wiórkach kokosowych, przełożony masą- również kokosową- ze śmietanki kokosowej, mascarpone i wiórków koksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami. Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą(...)nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Z żółtek i cukru utrzeć jasną masę, dodać mąkę kokosową i wymieszać. Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Krem
Kraina Miodem Płynącałyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki ( cm). Pieczemy w 17 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniapianę. Zacznij dodawać stopniowo cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia(...)utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce kajmaku, miksując cały czas. Na koniec wlej wódkę i zmiksuj dokładnie. Wsyp do kremu 2/3 karmelizowanego słonecznika, wymieszaj. KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder, kakao i wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko. SKŁADANIE CIASTA: Ostudzony biszkopt przekrój
Słodko-Słony Świat Ilonymasła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCześć Od paru dni chodziło za mną dobre, domowe ciasto. W weekend się zmobilizowałam i powstało takie cudo. Motywacją do pracy był też fakt, że razem z mamą wpadłyśmy na ten sam pomysł – obie kupiłyśmy czereśnie. Biszkoptowy przekładaniec z kremem i czereśniami Przygotuj mikser, makutrę, łyżkę/łopatkę, łyżeczkę, kubek, garnek, nóż, wysokie naczynie do ubicia śmietany, łyżkę, szprycę cukierniczą, blachę(...)powstały dwa blaty. Blachę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno połóż jeden z blatów. Rozprowadź na nim masę czereśniową (parę połówek owoców można odłożyć do dekoracji). Owoce przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj równą warstwą kremu. Ciasto udekoruj za pomocą szprycy cukierniczej
blog.moje-pasje.infołyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: cynamon mielony według uznania około 50 dag śliwek węgierek Wykonanie pysznego ciasta ze śliwkami i cynamonem: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 2. Następnie do masy jajecznej wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i cynamon
IzabelawkuchniKruszonka: 50 gram masła 30 gram cukru drobnego do wypieków 70 gram mąki Wykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć. Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką
Krakowskie smaki Ani