ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1135/3191)

Pieczone donuty z jabłkami i cynamonem 464

Zmiksuj na puszystą masę. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj z masą. Formę do donutów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nabieraj ciasto miarką i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Upieczone donuty ostudź w formie. Rozpuść masło i ostudź

codojedzenia
Ciasto pianka czereśniowa bez pieczenia + film 161

zgęstnieje, wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Następnie wrzucamy wydrylowane czereśnie, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na spód ciasteczkowy, wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wierzch pianki dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach gorzką lub mleczną czekoladę.   Artykuł Ciasto pianka

Smakowite Dania
Piernik czekoladowy najlepszy 908

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować

Chocolate Muffin Blog
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 199

kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni. By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu(...)rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia (niedługo). Na końcu wmieszać orzechy. Odstawić z palnika, wystudzić (masa będzie tężała z każdą minutą, gdyby okazało się, że zbyt mocno - można rozrzedzić delikatnie syropem klonowym). Rozwałkowane na około 4 - 5 mm ciasto duńskie podzielić na 12 prostokątów.  Na środek każdego nałożyć nadzienie i rozsmarować.Z boku prostokąta zrobić ukośne

KUCHARNIA
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 82

tarce. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, a migdały rozdrobnić w malakserze na drobny pył lub na grubsze cząstki jeżeli lubisz je czuć w cieście. Do malaksera wrzucić banany, olej i figi i zmiksować na gładką masę. Połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, kakao, szczyptę soli. Połączyć z mokrymi składnikami, dodać migdały

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Prosty sernik z musem truskawkowym 210

przepis. Jest on prosty, szybki i wyjątkowy.  Sernik jest niezwykle smaczny.  Truskaweczki z działki były idealnym dodatkiem do tego sernika.  Ciasto mogą spokojnie jeść osoby na diecie bezglutenowej. Gorąco polecamy. Składniki: - 500g masy twarogowej z wiaderka - 500g serka homogenizowanego - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 budyń wanilinowy - 1/2 kostki masła Mus: - 3 galaretki truskawkowe - 500g truskawek Sposób

Pan i Pani Smith w kuchni
Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 206

mnie po 250 g) 2 słoiczki 250 g powidła śliwkowego Wykonanie: 1. Na spód dajemy jeden wafel, na niego rozsmarowujemy masę kajmakową, na masę kolejny wafel. Teraz na wafla dajemy powidło śliwkowe, na powidło układamy ciasta petitki i na te petitki ponownie powidło śliwkowe. Teraz na powidło wafel, który smarujemy kajmakiem, wafel, na wafel powidło, na powidło petitki, na petitki

kruche babeczki
Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi 105

stopni. Roztopione masło mieszamy z ksylitolem oraz olejem i odstawiamy na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i roztrzepujemy całość. Do masy przesiewamy mąkę, po czym dodajemy proszek, sól, pokrojone morele i orzechy. Ciasto mieszamy i przenosimy do blaszki (dobieramy taką blaszkę aby wyłożone ciasto miało ok. 2 cm grubości) i dekorujemy kawałkami orzechów. Pieczemy ok. 35 minut

rabarbarowo
Karpatka z kremem budyniowym 160

I przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym

Ostra na Słodko
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 225

Kokos i truskawki- oto duet idealny! :) Bardzo lekki, puszysty i bezglutenowy biszkopt kokosowy przygotowany na wiórkach kokosowych, przełożony masą- również kokosową- ze śmietanki kokosowej, mascarpone i wiórków koksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami. Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą(...)nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Z żółtek i cukru utrzeć jasną masę, dodać mąkę kokosową i wymieszać. Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Krem

Kraina Miodem Płynąca
ciasto dotyk anioła 26954

łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki ( cm). Pieczemy w 17 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2858

pianę. Zacznij dodawać stopniowo cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia(...)utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce kajmaku, miksując cały czas. Na koniec wlej wódkę i zmiksuj dokładnie. Wsyp do kremu 2/3 karmelizowanego słonecznika, wymieszaj. KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder, kakao i wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko. SKŁADANIE CIASTA: Ostudzony biszkopt przekrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 159

masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli   Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji   Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.  Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biszkoptowy przekładaniec z kremem i czereśniami 144

Cześć Od paru dni chodziło za mną dobre, domowe ciasto. W weekend się zmobilizowałam i powstało takie cudo. Motywacją do pracy był też fakt, że razem z mamą wpadłyśmy na ten sam pomysł – obie kupiłyśmy czereśnie. Biszkoptowy przekładaniec z kremem i czereśniami Przygotuj mikser, makutrę, łyżkę/łopatkę, łyżeczkę, kubek, garnek, nóż, wysokie naczynie do ubicia śmietany, łyżkę, szprycę cukierniczą, blachę(...)powstały dwa blaty. Blachę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno połóż jeden z blatów. Rozprowadź na nim masę czereśniową (parę połówek owoców można odłożyć do dekoracji). Owoce przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj równą warstwą kremu. Ciasto udekoruj za pomocą szprycy cukierniczej

blog.moje-pasje.info
Ciasto ze śliwkami i cynamonem. 179

łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: cynamon mielony według uznania około 50 dag śliwek węgierek Wykonanie pysznego ciasta ze śliwkami i cynamonem: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 2. Następnie do masy jajecznej wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i cynamon

Izabelawkuchni
Ciasto ucierane z rabarbarem 212

Kruszonka: 50 gram masła 30 gram cukru drobnego do wypieków 70 gram mąki Wykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć. Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania