aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku.Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechamiSkładniki:ciasto 65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1(...)dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach- po wyjęciu z piekarnika ostudzićPURÉE Z DYNI- dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikidodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka z jajkiem utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę . Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę. Dobrze wyrobić ciasto (można robotem). Na koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło i chwilę wyrabiać. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka połączyć z podanymi składnikami. Wyrośnięte ciasto
kgwjanczewojajkami i 2 łyżkami oleju, a następnie dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej i gładkiej masy rozgrzewamy patelnie i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka placki smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione ok. 2,5 min. gdy placki podrosną wkładamy
zobacz ich smakopcjonalnie) Przepis na ciasto czekoladowe z bakłażanem i wiśniami Wymieszać suche składniki, dodać pastę z bakłażana, olej, jajka i wymieszać na gładką masę. Dodać wiśnie i wymieszać raz jeszcze. Na dno keksówki wsypać płatki migdałów i przełożyć ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach (góra – dół). Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiataneprzygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Z podanych składników zrobić kruszonkę ( nie ma to być zbita masa ale rozpadające się kawałki) 5. Jabłka obrać i pokroić w dowolny sposób, wyłożyć na ciasto, a całość posypać kruszonką. 6. Piec ok. 50 min. w temp
A Ty Smakuj Mniekubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Pani na deserdziało się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego(...)przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia
Domowa Cookierenka Agitrakcie ucierania dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy(...)były moczone w czerwonym, wytrawnym winie) oraz odrobinę olejku migdałowego lub łyżeczkę takowego cukru. Białka ubijamy na sztywno i również łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy roztopione, wystudzone masło i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które odpoczywało w nocy w lodówce, wyjmujemy na blat i dzielimy na 6 równych (lub chociaż w miarę równych ;)) części. Każdą z nich
Kuchenna Kontrrewolucyadurszlak. Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi
Gotowanie jest łatweUbić białka i cały czas ubijając dodawać po trochu cukier.Następnie dodać wymieszane mąki . Pod koniec wlać roztopione chłodne masło. Wymieszać delikatnie do połączenia składników i wlać na ciasto I dzieląc je na 2 foremki(...)Ubić białka na sztywną piane ,dodając cukier partiami i po jednym żółtku na przemian . Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i dodawać do ubitej masy. Wszystko delikatnie wymieszać do połączenia składników i rozlać na ciasto II, do 2 foremek.,Przepis pochodzi z książeczki Poradnika domowego
w mojej kuchnipodziękowania należą się WAM wszystkim, którzy tutaj zaglądacie:) Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, wiadomości i przede wszystkim za obecność :) Jesteście kochani :*:*:* Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 12 dag masła szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 60 dag rabarbaru 10 dag cukru 1 kisiel truskawkowy Beza(...)ogniu aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno
My simple kitchenMocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;) Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier, mieszamy na małym ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. Zdejmujemy z ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny
Różne smaki w kuchniMocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;) Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier, mieszamy na małym ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. Zdejmujemy z ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny
Różne smaki w kuchniciasto. Podaję sprawdzony przepis koleżanki. Myślę, że dwa razy nie trzeba Was zapraszać :) Składniki (blaszka 24x28 cm): Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 kostka masła / margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera białego (dwu- trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)waniliowy 2 cukry waniliowe Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem. 2. Ser ukręcić z cukrem, dodając stopniowo jajka, potem mleko, budyń olej i cukry waniliowe. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. 3. Piec ok 60 minut w temperaturze 170 st.C. 4. Ubić białka z cukrem, wyłożyć
Kuchnia domowa Anisolo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru – ciasto, czy też ulubionego crumble. Dziś na drugi śniadanie przygotowałam zdrowe ciasto śliwkowe – łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Jaglane brownie ze śliwkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 100 g kaszy jaglanej 50 g serka mascarpone banan(...)misy blendera przełóż kaszę, serek mascarpone, mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, cynamon, powidła i banana pokrojonego na małe kawałki. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto powkładaj śliwki przekrojone na połówki oraz posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego
365 dni dookoła kuchni