bardzo dawna chodził za mną ten makowiec, ciągle obiecywałam sobie, że upiekę, no bo smaczny:) Smak makowca znałam, bo przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru(...)obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić
In my kitchenBiałka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym
W kuchni u Monikirazem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość szybko zagnieść ciasto. • Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem spód tortownicy o średnicy 26 cm i nakłuć widelcem. Masa serowa • Pora pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle. • Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę. • Ser przemieszać
To co kochamdusić do miękkości - owoce powinny być miękkie, ale nie należy doprowadzić do rozpadnięcia się jabłek - masę jabłkową ostudzić - orzechy włoskie posiekać na kawałki - do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI - pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki - jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem - z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając go do podpieczonego
Smakołyki Berenikibiszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Składniki na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na masę jabłkową 1 kg obranych jabłek(...)Gotową mieszankę wlewamy do jabłek. Gotujemy chwilkę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Upieczonego biszkopta przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy udekorować wg własnego pomysłu. Ja wybrałam białą polewę i wiórki z ciemnej czekolady. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Pyza i SurówkaSłodką paprykę. Podsmażyłam 5min. Na koniec stopiłam serek. Gotowe przelałam do bulionu. Dodałam kalafiora. Gotowałam razem kolejne 5min. Następnie wystudziłam. I zmiksowałam na gładką masę. Krem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam z różyczkami w cieście. I posiekaną chilli. Zjadłam ze smakiem. Zaskoczona. Bo do innej kalafiorówki przywykłam. Wersja z panierką, bomba! Szczypta pikanterii w postaci chilli
bastalenacukru 5 łyżek oleju 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować przez chwilę, na wolnych obrotach miksera. Następnie przemieszać łyżką. Gotowe
Agusiowe smakołykigarów" do mycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główną przy pieczeniu ciasta? :) Nie chciałam, aby ciasto wyszło zbyt słodkie, stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy . Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce , jakie wrzuciłam na wierzch: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody . Ciasto
Grunt to przepis!kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe jajeczka (kilka) lukier 3 kostki czekolady całe migdały łyżka czerwonego dżemu czarny pisak cukierniczy Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Z części ciasta(...)wykroić kółka wielkości literatki lub trochę większe. Foremką w kształcie mumii (lub nożem) wykroić kilka ciastek. Pozostałe ciasto uformować w wałeczki grubości palca. Na jednym końcu położyć trochę dżemu i wcisnąć migdał. Nożem zrobić nacięcia takie jak na palcach. Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 10 minut. Paluchy najlepiej piec na osobnej blaszce, bo będą się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo małym ogniu podgrzewamy, żeby składniki połączyły się ze sobą. Cały czas mieszamy, bo spalona czekolada średnio smakuje w ciastach. Można też zminimalizować ryzyko katastrofy i rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej. Kiedy słodka masa odrobinę przestygnie, dodajemy po trochu mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając. Wbijamy jajka, wlewamy 3 krople aromatu migdałowego i znowu mieszamy - równie dobrze(...)stopni i wstawiamy orzechy na 20 minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć. Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity! Czy wy też kochacie tę piosenkę w każdym możliwym wydaniu? :) insertCookd("daf2ff4bf56b95f1921d5890aef33013
sama złodyczciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie gorącą, wrzącą wodą zalać rodzynki, a gdy napęcznieją dokładnie odcedzić. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą (gdy masa będzie za rzadka dodać nieco mąki ziemniaczanej lub kaszę manną). Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, uformować z nich kule i odstawić na chwilkę żeby podrosły. Każdą kulę rozwałkować na kształt koła i zrobić trzy nacięcia
Pieguskowa Kuchniacukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica
Kolejny blog o gotowaniuminimalnie za słodkie, dlatego kiedyś spróbuję je wykonać bez dmuchanej pszenicy a z ryżem preparowanym :-) co z tego wyjdzie nie wiem, na razie polecam trzymać się przepisu, bo ciasto mimo słodyczy jest rewelacyjne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Zaczynamy SKŁADNIKI *PRZEPIS NA KWADRATOWĄ BLASZKĘ 24x24cm -1 duża paczka słonych krakersów 180g -2 białe czekolady po 100g każda(...)dajemy na nią drugą warstwę krakersów. Czekoladę mleczną roztapiamy nad kąpielą wodną i studzimy. 250ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę kakao oraz zimną czekoladę. Masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i posypujemy pszenicą dmuchaną. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Jest rewelacyjne, pięknie się kroi. Polecam serdecznie, to ciacho to bajka :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy na przemian suche i mokre składniki w dwóch turach za każdym razem miksując. Gotowa masa nie ma idealnie jednolitej konsystencji, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto przekładamy do blaszki – nie rośnie tak bardzo jak klasyczne muffinki, dlatego spokojnie można nałożyć nieco więcej na każdą babeczkę. Pieczemy 30-35 minut
Ciastkozercytłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy jajka, cukier i śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp(...)ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać
ClauditteMissCooking