ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1118/3191)

Babeczki czekoladowo-kawowe z kremem 206

czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej(...)Miękkie masło o temp pokojowej umieścić w misie miksera i miksować aż będzie jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo przesiany przez sitko cukier puder. Następnie wsypujemy do masy maślanej kakao i ucieramy dalej na średnich obrotach miksera, wlewając po trochu mleko. Miksujemy do uzyskania kremowej aksamitnej masy czekoladowej, masę przekładamy do szprycy cukierniczej, dekorujemy babeczki wg uznania. Słodkich

Wanilia i Kardamon
Babka wielkanocna 160

cukier waniliowy delikatnie podgrzać (żeby masło i margaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka. Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką

KUCHNIA POLSKA
Pierogi ruskie 379

również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się zbrązowi. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej,  doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić

Stare Gary
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 193

pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam.  Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.  Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez

Ciasteczkowy Potwór
Pocałunek murzyna 699

łyżka octu 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe na maślance 178

kakao. Krok 1 W jednej misce łączymy same suche składniki. Krok 2 W drugiej misce łączymy mokre składniki. Krok 3 Do suchych składników przelewamy masę ze składników mokrych i całość łączymy. Krok 4 Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) przez 50 – 55 minut (do suchego patyczka). Smacznego Ciasto

Coś bym zjadła
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 240

łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z czereśniami 326

mocno czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik z czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 70g masła 40g cukru pudru 1 żółtko   masa serowa 450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 120g kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki pszennej (15g) 50g cukru pudru 1 łyżka(...)gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką

Smakołyki Bereniki
Tarta z gruszkami i masą serowo-budyniową 182

Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 kostki masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli   Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka   Gruszki(...)minut aż ciasto będzie lekko brązowe. Tym razem użyłam 1 większą formę o średnicy 28 cm. W międzyczasie gotujemy trochę wody i obieramy gruszki na ćwiartki. Jak woda się gotuje dorzucamy trochę kardamonu i rozgniecionych goździków i wrzucamy owoce. Gotujemy je do miękkości i odcedzamy. Po wystygnięciu gruszki kroimy na paseczki. W drugim garnku przygotowujemy masę serowo-budyniową – wrzucamy wszystkie

Kuchenne Wariacje
Ptysie gniazdka z masą budyniową 181

Dzisiaj zapraszam na pyszne ptysiowe gniazda z masą budyniową. To moje ulubione małe słodkości, choć jest z nimi trochę pacy. Pocieszające jest jednak to, że zawsze sie udają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody(...)opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem

Gosia gotuje
Wiśniowa chmurka -ciasto 345

szklanki) i wystudzić. Galaretka powinna być lekko stężona. Wiśnie wydrylować (usunąć pestki). Na upieczonym cieście rozłożyć wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto przełożyć do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie zastygnie. Masa śmietanowa 600 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone cukier puder według własnego smaku Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać serek(...)mascarpone i wymieszać. Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę z wiśniami. Schłodzić. Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych Białka ubić na sztywno,a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną  i zmiksować. Blaszkę 38x23 cm obrócić do góry dnem, ułożyć na niej papier do pieczenia i wyłożyć pianę

O kuchni z uczuciem
Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową 256

wymieszać z mascarpone i z cukrem pudrem ( ilość cukru pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki. Frużelina brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem przełożyć do garnuszka. Zagotować z cukrem pudrem. Mieszać do momentu aż cukier puder się rozpuści. Dodać(...)Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ). Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik z bezą kokosową 150

mnie musi się zawsze pojawić a mowa tutaj o serniku.  Składniki: ciasto - 600 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 4 łyżki śmietany 18 % - 80 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 100 g cukru pudru masa serowa - 1 i 1/2 kg sera białego podwójnie zmielonego - 2 budynie śmietankowe - 2 szklanki(...)przekładamy na niego pianę i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy oba ciasta są gotowe możemy zabrać się za przygotowanie sera. Ser przekładamy do garnka i łączymy z jajkiem, żółtkami, cukrem, rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Masę stawiamy na palniku, dodajemy masło i podgrzewamy aż składniki się połączą a masa zacznie wrzeć. Budynie mieszamy w mleku i przelewamy

Zainspirowana w kuchni
Łabędzi puch 230

czerstwe kajzerki i wiórki kokosowe. Przepis  znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z  niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt(...)porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy posypką. Posypka: 1 łyżka masła  10 dag wiórków kokosowych  1/2 szkl cukru Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i cukier, mieszamy aż posypka nabierze złotego koloru i wykładamy na ciasto

Cynamonowe szczęście
Sernik na czekoladowym spodzie z migdałów i pestek dyni 169

nawet czwartego. Składniki na ok.16 porcji, tortownica okrągła standard 26 cm Ciasto 100 ga gorzkiej czekolady o min.70% kakao 4 duże wiejskie jaja 80 g masła 80 g cukru trzcinowego 100 g zmielonych migdałów (tartych migdałów) 100 g zmielonych (tartych) pestek dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg naturalnego twarogu z wiaderka 130 g cukru 2 opakowania(...)migdałami ,pestkami dyni i proszkiem. Dno tortownicy wyłóż papierem i zaciśnij obręcz, brzegi możesz posmarować olejem kokosowym i posypać mąką. Ciasto przełóż do formy ,wyrównaj, piecz około 25 minut w 175 stopniach. Wyjmij upieczone z piekarnika. Przygotuj masę serową. Posiekaj czekoladę na dość grube kawałki, odstaw na bok. Do siekania czekolady w obydwu przypadkach użyłam blendera. Wszystkie składniki na masę

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania