tylko na deser, również jako smaczny obiad na słodko. Składniki Ciasto: 1 jajko 250 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 łyżek mąki 15 g cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera białego tłustego 200 ml słodkiej śmietany 15 g cukru waniliowego 50 g cukru 5 ml ekstraktu waniliowego 2 żółtka Sos truskawkowy: 1 dżem truskawkowy(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i cukrem waniliowym. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy ser biały ( stopniowo ) cały czas miksując. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy. Masę dokładnie wyrabiamy. Naleśniki smarujemy masą serową i składamy w kopertę. W rondelku rozpuszczamy dżem truskawkowy
R'n'G KitchenPyszne, bardzo kakaowe ciasto. Idealne dla oslodzenia sobie troche dnia:) Chyba nie muszę mowic dlaczego:) Skladniki: 1 szklanka kaszy jaglanej Pol szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 2 lyzki oleju Pol szklanki kakao 3/4 szklanki cukru- najlepiej trzcinowego, ale zwykly też się nada 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 gruszka Kasze gotujemy w dwoch szklankach(...)będzie wody. Studzimy Resztę składników łączymy ze sobą, dodajemy wystudzoną kaszę i blendujemy na dość gładką masę ( jesli grudki w calosci nie znikną, to nic:)) Ciasto przelewamy do małej formy wyłożonej papierem, najlepsza bylaby " keksówka" ale ja jej niestety nie mam, wtedy ciasto byloby wyższe :) pieczemy
Mamuśka wraca do formySzarlotka, która ujęła moje serce i serce moich domowników. Banalnie prosta, niebanalnie pyszna. Fakt upieczenia połowy jabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha o wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej(...)łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Pokrojone w kostkę masło wraz ze wszystkimi składnikami posiekać drobno nożem. Wyrobić rękoma do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Uformować kulę, którą przekroić na pół. Jedną połowę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Drugą część wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia i rozwałkować do wymiarów formy. Papier razem z ciastem delikatnie przenieść
ChilliJemyPuszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem
Qchnia po prostuprzestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę. Część serowa: Oddzielamy żółtka od białek(...)miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (i krótko) miksujemy.. Masę serową wykładamy łyżką (!) na czekoladowy spód. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w większą kostkę. Układamy ją dowolnie (w lekkich odstępach) na cieście. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut (stan
Słodkie okruszkicukrem na puszystą masę. Powoli dodawać po jednym jajku, i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 23 x 26 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę ciasta. Na cieście rozłożyć mus z gruszek i ponownie pozostałe ciasto. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 40 minut. Sprawdzić patyczkiem
Kuchnia Pokoleńwymieszaną z sodą oczyszczoną, rozpuszczone drożdże, oleju, na końcu ubitą pianę z białek, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na dwie blaszki . Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 1/2 szkl. mleka 4 łyżki kaszy manny 20 dkg masła 1 szkl. cukru pudru Dodatkowo powidła polewa Mleko [ troszkę zostawić(...)się masła. Na jeden upieczony i wystudzony placek wyłożyć powidła , połowę masy z kaszy manny, na to znów placek , powidła i reszta masy z kaszy manny.Wierzch dowolnie udekorować. [u mnie pokruszone ścinki z wierzchu upieczonych placków ciasta, a na to polewa
Moje domowe kucharzenienawet chyba już tysiące razy mówiłam Wam jak bardzo jestem zakochana w cieście drożdżowym. Puszyste drożdżówki ostatnio wypiekam do kilka dni kombinując jednak z nadzieniami, dodatkami i sposobem zaplatania. Ostatnio, zainspirowana internetowym, drożdżowym konkursem przygotowałam przepyszne drożdżówki z dodatkiem puree z dynii. Nadziałam je masą makową ( oczywiście domową! ) i chrupiącymi orzechami. Zostały okrzyknięte przez rodzinę i znajomych jednymi z najlepszych
Ostra na Słodkopuszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta(...)zadowolona z efektu po upieczeniu. Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania szpinaku, z prawej robione drugim sposobem. Dodatkowo powiem, że w cieście bez blendowania mocniej było czuć szpinak, bo były
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazostało z ciasta kilka łyżek mleka pęczek natki pietruszki sól, pieprz, suszone oregano ok. 150-200g sera np. mozzarella Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Świeże grzyby oczyścić, umyć i ugotować w osolonej wodzie (jeśli(...)zacznie się rumienić wrzucić na patelnię przecedzone grzyby. Doprawić solą, pieprzem i oregano, smażyć przez kilka minut. Formę do tarty natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, piec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C. W miseczce wymieszać jajko, białko, mleko, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli oraz pieprzu
Simply Foodpracy do popołudniowej kawy, moja kolejka. Poszło w mig! Niewątpliwie zrobię je jeszcze niejeden raz, zwłaszcza, że to ciasto z jabłkami . Uwielbiam jabłka, a jeszcze bardziej jabłka w wypiekach . Ciasto wiewiórka Składniki: prostokątna forma 22 cm x 35 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 160 g cukru(...)robot kuchenny. Wyręcza mnie bardzo często. Również obrane jabłka wrzuciłam do misy robota, który pokroił je na drobno. Dodaj orzechy, czekoladę, rodzynki i jabłka do masy. Delikatnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem. Ciasto jest gęste ale takie ma być. Wygładź powierzchnię i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika
codojedzeniaCiasto jest nieskomplikowane i szybkie. Świetnie pasuje do gorzkiej kawy. Jest wyraźnie słodkie i nieco ‘mdławe’ ze względu na masę mleczną, która nie ma wyrazistego charakteru. Nie przeszkodziło nam to jednak zjeść całe Składniki: Na biszkopt: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki(...)180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć
Pyry na Gazcoś innego np. tahini do połączenia, aby składniki spodu były zwarte Masa kasza jaglana woda lub mleko roślinne stewia (ewentualnie inny słód) sok z cytryny Góra orzeszki ziemne, daktyle (również namoczone w wodzie) i orkisz ekspandowany Przyznam, że robiąc to ciasto bardzo improwizowałam i eksperymentowałam. I zachęcam do tego Ciebie. Nie podaję dokładnie ilości(...)gotowałam dwa razy!). Góra daktylowa: zmiksowałam orzeszki z daktylami Na tortownicę wyłożyłam owsiany spód - ugniotłam. Na spód dałam masę jaglaną, a potem masę daktylową. Posypałam orkiszem. Gotowe - można zajadać, ale najlepiej wsadzić na kilka godzin do lodówki. Ciasto jest wyjątkowo pyszne! Na drugi dzień, gdy smaki się połączą jest jeszcze lepsze. Kasza jaglana nie musi być bardzo słodka. Całą słodycz
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkoniec wlewamy wodę i znów mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem możecie jednocześnie upiec 2 biszkopty, jeśli nie to drugi pieczemy identycznie jak pierwszy. Oba wyjmujemy z blaszki i studzimy. Masa: 700 ml mleka 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)ucierania dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęściepiec 20 min. 6. Podawać na ciepło lub na zimno. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Szparagi 64 320 7.04 0.38 12.42 Ciasto francuskie 1150 275 15.68 79.75 99 Ser Gouda 285 80 20 21.6 1.76 Szynka parmeńska 135 100 26 3 1 Żółtko jaja kurzego
Atlas Smaków