płaska łyżka żelatyny Sposób przygotowania 1. • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę • Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę wszystko razem wymieszać • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut(...)mleko w proszku,śmietanę,i wodę • Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu (gdyby masa robiła się zbyt gęsta dolać kilka łyżek wody) • Gdy polewa prawie będzie się gotować wymieszać żelatynę gorącą polewę wlać na ostygnięte ciasto
W królestwie smaków Beatystopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i masłem. Gdy krem zgęstnieje dodajemy mascarpone i porcjami dolewamy masy owocowej. Miksujemy całość aż do dokładnego połączenia się składników i schładzamy(...)Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty nasączamy nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę na wierzch, zostawiając mniej więcej szklankę do dekoracji. Wykorzystując rękaw cukierniczy robimy wzorki i układamy świeże owoce. Pierwszy dzień po urlopie, więc trzeba wspierać się dobrą
sama złodyczbiałka 170 g cukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych (polecam Skworcu ) Składniki masy jabłkowej: 0,8 kg twardych jabłek 1 kisiel cytrynowy, bez cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy(...)oczkach. Dodajemy kisiel i wanilię, dokładnie mieszamy. Gotowe. Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy, aż będą sztywne. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia
Smak mojego domupyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest(...)godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu. Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić
Z miłości do słodkościcałkowitego stygnięcia (można wstawić go do lodówki, aż będzie zimny). Ciasto: 3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (jeśli przy 2 jajku masa się zwarzy(...)należy się przejmować). 4. Do jajecznej masy dodać wiórki kokosowe. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na jajeczną masę. Dodać jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem. Dodać mleko i krótko wymieszać. 5. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Babeczki piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez
Mała Cukierenkatrudno uwierzyć, że sernik, który dziś Wam prezentuję jest tak prosty w wykonaniu. Połączenie autorskiego spodu czekoladowego z delikatną masą serową i jagodami cudownie smakuje, a jeszcze lepiej się prezentuje. Kolejną zaletą tego deseru jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, co sprawdza się szczególnie latem. Zapraszam! :) Spód : 100 g herbatników maślanych 125 g herbatników w czekoladzie mlecznej(...)jagód Twarożek zmiksować z serkiem na gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie jagody. Przelać na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch : 250 g mascarpone 2 łyżki jagód Serek zmiksować z jagodami. Wyłożyć na wierzch sernika. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Udekorować jagodami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzekrój wzdłuż na 3 równe blaty. Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nałóż resztę masy czereśniowej i połowę z pozostałego kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta, lekko przyciśnij. Posmaruj pozostałym kremem. Tort z wierzchu i po bokach udekoruj bitą śmietaną, płatkami migdałowymi, ozdób czereśniami oraz posiekaną czekoladą. Tort wstaw
Kuchnia bezglutenowaoblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem rozgnieć banany a ananasa posiekaj drobno. Dodaj(...)masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski. Wymieszaj. Na koniec dodaj cynamon, startą skórkę z limonki i orzechy. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem. Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne
Gotuj Sam!Składniki: Ciasto i kruszonka: 2 szklanki mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut
Luźna Kuchniaciasto jest idealnym połączeniem ciasta owocowego z sernikiem. Lekkie a jednocześnie wilgotne, słodko kwaskowate, a do tego pięknie wygląda. Składniki na formę 25×25 cm/tortownicę 26 cm: 2 kostki naturalnego tofu sok z połowy cytryny 50 ml mleka roślinnego 300-400 g rabarbaru 100 ml oleju roślinnego 400 g mąki 2 banany 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego(...)przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj i dodaj obrany i pokrojony 1 cm kostkę rabarbar. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę z tofu rozłóż w formie „kleksów” na górze ciasta. Następnie przemieszaj delikatnie całość nożem. Wierz możesz posypać cukrem, ja wykorzystałam resztki kruszonki z poprzedniego ciasta. Piecz w temp. 180 C przez
greenscarfKochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina(...)dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku (ok 20 ml). Jak masa serowa zacznie gęstnieć przelewamy do tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na 3h. Po tym czasie górę polewamy białą czekoladą z masłem, rozpuszczaną w kąpieli wodnej i dekorujemy miętą oraz świeżymi
Niezły Młynekkremu. Wyszło ślicznie i pysznie:) W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) składniki: suche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mokre: 2 jajka 250 ml jogurtu greckiego(...)pudru łyżka soku z cytryny ponadto: konfitura wiśniowa Składniki suche wymieszać ze sobą. Składniki mokre również. Mokre wlać do suchych, wymieszać "szybko i byle jak" - masa będzie dość gęsta. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając
6niebozawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Po tym czasie ponownie wałkujemy i składamy na 3 części – czynność powtarzamy jeszcze 2 x w godzinnych odstępach czasu. Ps. jeśli ciasto będzie się kleić posypujemy je mąką! Po ostatnim wałkowaniu składamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Wyjmujemy ok. 30 minut przed zwijaniem rogali. NADZIENIE: Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy(...)minut na sicie. Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy z nich wałkujemy an prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm. Wycinamy
Ostra na Słodkogram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - kilka łyżeczek cynamonu Przygotowanie masy cynamonowej: Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cynamonem. Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cynamonowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około
Życie zamknięte w smakuodstawić na kilka minut aby zgęstniało. Dodać olej, syrop z agawy, pestki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać poppingi i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść (wałkiem do ciasta lub dłonią posmarowaną odrobiną oleju). Piec około 25 minut (do lekkiego przyrumienienia), następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do przestygnięcia, aby masa jeszcze się
głodny alergik