ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1098/3191)

Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków ) 146

umieścić w mini papilotkach do pralin. Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego. Składniki: 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego ) 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio ) 100 g serka mascarpone ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu Do dekoracji: roztopiona czekolada kolorowe posypki lukier  barwniki spożywcze - do czekolady i lukru Wykonanie: Pokruszone

kolorowotorcikowo
Cukinia w cieście piwnym 109

dobrej jakości piwa 2 świeże i z dobrego źródła jajka 2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego (dowolny) Wykonanie: Przygotować ciasto do smażenia. Do miski wbić dwa jajka, przyprawić, dodać mąkę, dolać piwo, wymieszać na kremową masę. Cukinię umytą i osuszoną pokroić w plastry lekko ukośnie. Każdy z osobna plaster zamoczyć w cieście i wrzucić na rozgrzany głęboki olej

Wino Francja Kuchnia
Ciasteczka z patelni 91

proszek do pieczenia. Robimy zagłębienie i wrzucamy w nie posiekaną margarynę, wbijamy jajka i dodajemy aromat waniliowy. Wszystko razem sprawnie zagniatamy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie wyrabiamy. Otrzymane ciasto chowamy na chwilę do zamrażarki aby stwardniało. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości

peggiwkuchni
Kruche ciasto makowe z budyniem czekoladowym i konfiturą z czarnego bzu 170

zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy całość przez 25-30 minut w temperaturze 180*C. Letnie ciasto wkładamy do lodówki na trzy godziny, by masa budyniowa stężała

Gotowanie i blogowanie
magdalenki 345

piany wrzucać po żółtku i ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Przestać ubijać, dodać skórkę z cytryny, mąkę i masło. Delikatnie wmieszać je do masy. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełniać ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-8 minut aż będą z wierzchu rumiane. Po upieczeniu odczekać chwilę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Scallion pancakes 158

zielonej cebulki  pieprz, sól  Przygotowanie: Proporcje mąki i wody powinny wynosić 2:1. Mieszamy mąkę z gorącą wodą za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej wody, a jeśli zbyt lejące - więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut.  Zieloną cebulkę siekamy. Na stolnicę obficie obsypaną mąką, przekładamy

bistro mama
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 217

wędzonego łososia Wykonanie: Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy

Smak mojego domu
Tort malinowy mus 223

kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być miękki. Wyjmij spód i ostudź. Żelatynę namocz w wodzie.Mieszank

codojedzenia
Wafle przekładane masa orzechową 317

Czasem chce nam się coś bardzo słodkiego a nie mamy czasu na pieczenie ciasta wtedy doskonale sprawdzają się wafle przekładane słodką masą. Ja użyłam gotowej masy orzechowej ale można też użyć masy krówkowej. Gotowa masa jest bardzo słodka i już mała kosteczka takiego wafelka zaspokoi nasz słodki głód. składniki: 3 wafle tortowe 1 puszka masy orzechowej Helio (560 g) Moje

Monia miesza i gotuje
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 187

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W dużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło, ksylitol i ekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy

W kuchni Katie
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 126

oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut

Cakes By Kejt
Gofry – chrupiące i smaczne 1402

wagę i włączyć gofrownicę – musi być dobrze rozgrzana. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, jajka, wodę, olej. Całość zmiksować na gładką masę – czasem jak Staś ma natchnienie pomaga mieszać ciasto. To nawet dobry pomysł, bo wtedy bardziej mu smakuje :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzane płytki gofrownicy nakładać chochlą porcje, rozprowadzić

Niebieski kubek z kawa
Racuchy z serem 176

garść rodzynek Oddzielić białka od żółtek.Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać cukry , mąkę i rodzynki.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.Na rozgrzane masło nakładać  małe porcje ciasta i usmażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z mięsem 160

maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy  naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Babka z rodzynkami 157

połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania