pianka,i kremowy,delikatny sernik-wszystko w jednym-pychotka polecam!! Składniki : na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia: dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 słoiczek powidła śliwkowego (340 g) składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego(może być z wiaderka) 100 g masła(...)miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto.Pieczemy ok. 30 min.Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i miksujemy do połączenia się. Na podpieczony ser wykładamy równomiernie pianę i ścieramy ciasto kakaowe. Całość pieczemy jeszcze ok. 25 – 30 min. w 160 st. Rada: Ciasto najlepiej
Swojskie jedzonkoprzyprawami, intensywny w smaku. Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów(...)wraz z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( należy ubijać minimum 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie wlewać miód, cały czas ubijając. Cienką strużką wlewać wystudzone masło, nie zaprzestając miksowania. Dodać suche składniki oraz kefir lub maślankę i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około
Opowieści z piekarnikaręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy(...)dodajemy po 1 łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy
Smaczne ZdroweWybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli
Kuba GotujeWybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli
Kuba Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami, po czym wlewamy ciasto
Tradycyjna Kuchniapszennej chlebowej 40 g drożdży świeżych (lub 11 g drożdży instant) 115 g oliwy 500 g mleka letniego 5 g soli 10 g cukru 10 g słodu pszennego Przygotowanie ciasta: W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj 2-3 łyżkami letniego mleka, wymieszaj i na moment odstaw. W dużej misce wymieszaj mąki i słód. Zrób na środku dołek(...)odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się pęcherzyki gazu. Wlej mleko, oliwę i dokładnie wymieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Dodaj sól i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od ręki i nie zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki. Daj wtedy ciastu fermentować pod przykryciem około 15 minut na stolnicy
Grahamka, weka i kajzerkazanim dodamy mąkę. Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich wody itd. Z ciasta uformować
głodny alergikmożna dodać wody, a jeśli za rzadkie to dosypujemy mąki. Takie ciasto ponownie przykrywany ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Serek Almette mieszamy z cukrem na gładką masę, dodajemy rodzynki i mieszamy. Z ciasta formułujemy krążki, które przekładamy na posmarowaną wcześniej olejem blaszkę do wypieku babeczek. Ciasto powinno wystawać powyżej foremek i mieć w środku wgłębienie do którego dodajemy serek
Moniki Smakołykiłyżki kakao 2 szklanki mąki 1,5 szklanka mleka 1,5 szklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki a jesli za gęste wody...Smażymy czekoladowe naleśniki... Naleśniki smarujemy serkiem i musem...jeśli nie mamy gotowego musu
NaKońcuJęzykaodstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając
bastalenatymiankiem. Jajka wymieszać w misce, ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii
Obiad za dychęnadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką
Przysmaki Karolkiśmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru(...)śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru
Pogotujmy.pl