ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1095/3191)

Kokosowe rogaliki z nadzieniem serowo kokosowym 229

Zapraszam :)   Składniki na ciasto kruche : około 4  szklanek mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 kostka margaryny 1 serek waniliowy Danone  4 żółtka 5  łyżek wiórek kokosowych Masa serowa :   250 g sera białego chudego 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 1 roztrzepane(...)wiórki i wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z serem. Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie formę do rogalików to rozwałkowane ciasto nakładamy na formę , przyciskamy walkiem i juz mamy równe trójkąty . Na każdy trójkąt od rozprowadzamy łyżeczkę masy serowej , od szerszego boku zwijamy rogaliki. Jeśli nie macie formy to od talerza wycinamy kolo i dzielimy na trójkąty. Rogaliki układamy

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z borówkami 213

ostatecznie uzyskać jednolite ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Umyte borówki wkładamy na patelnie z 20 g masła i cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez(...)cukier mają się  rozpuścić. Ser ubijamy mikserem z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i śmietaną. Na końcu dokładamy do masy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę serowa nakładamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 100°C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik na jeszcze 15 minut. Ciasto podajemy schłodzone

Przysmaki Karolki
Pierniczki z masą cukrową 2013 166

Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru pudru • barwniki spożywcze Dekoracje • perełki cukrowe • posypki cukrowe • pisaki cukrowe Wykonanie: Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. • Ciasto(...)godziny. • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę. • Pierniczki piec w 170 st.C przez 10-15 minut. Masa cukrowa • Żelatynę wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru

To co kocham
Kawowiec bez pieczenia 378

sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut.  Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą

Kuchenne aromaty
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 260

następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć

Candy Pandas
Kakaowiec zawijany 399

ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się na Podkarpaciu i nie tylko, choć pewnie w każdym domu inaczej się je nazywa. Sama masa kakaowa bywa jednak różnie przygotowywana. Swój sposób skonsultowałam z mamą i moimi ciociami, które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak(...)resztą cukru i kilkoma kroplami olejku rumowego na gęstą masę. Można to zrobić w makutrze, albo za pomocą miksera. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, szczyptę soli i utarte żółtka. Wszystko razem wyrabiać przez kilka minut. Na koniec dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miało jednolitą konsystencję. Dno miski, w której

Trzeci talerz
śmietanowiec na biszkopcie z truskawkami 723

pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 180

udało mi się przygarnąć, ale za to dziś sama sobie postanowiłam wyczarować szóstkę! :D Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci(...)się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta

Ostra na Słodko
Ciasto mannowiec ze śliwkami 221

Ciasto mannowiec ze śliwkami  Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki  100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak  galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)wymiarach ( 26 - 27 cm ) wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia. Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy. Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Babcina szarlotka z kratką 244

pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy(...)jednolita masa lub pozostawić w formie kosteczki. Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 10 minut, aż ciasto

Mania Gotowania
pierniczki z migdałami 156

karmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki. Jeśli jest za gęste dodajemy wodę lub 1-2 łyżki śmietany. Formujemy kulę i pozostawiamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Piernik staropolski 166

przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować ciasto z podwójnej porcji. Polecam!       Piernik staropolski     Składniki:   250g miodu 3/4 szklanki cukru 120g masła 0,5kg mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Miód, cukier, masło wkładamy do rondelka, zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku, dodajemy do zimnej masy razem z mąką, jajkami, solą i przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki

Smak mojej kuchni
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 221

kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta(...)Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łaciate ciasto z truskawkami. 221

ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać roztopioną margarynę. Kiedy składniki się połączą, wylać większą

Agusiowe smakołyki
Tort czekoladowy 230

Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać

Apetyczna babeczka