kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Pani na deserdziało się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego(...)przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia
Domowa Cookierenka Agitrakcie ucierania dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy(...)były moczone w czerwonym, wytrawnym winie) oraz odrobinę olejku migdałowego lub łyżeczkę takowego cukru. Białka ubijamy na sztywno i również łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy roztopione, wystudzone masło i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które odpoczywało w nocy w lodówce, wyjmujemy na blat i dzielimy na 6 równych (lub chociaż w miarę równych ;)) części. Każdą z nich
Kuchenna Kontrrewolucyadurszlak. Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi
Gotowanie jest łatweUbić białka i cały czas ubijając dodawać po trochu cukier.Następnie dodać wymieszane mąki . Pod koniec wlać roztopione chłodne masło. Wymieszać delikatnie do połączenia składników i wlać na ciasto I dzieląc je na 2 foremki(...)Ubić białka na sztywną piane ,dodając cukier partiami i po jednym żółtku na przemian . Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i dodawać do ubitej masy. Wszystko delikatnie wymieszać do połączenia składników i rozlać na ciasto II, do 2 foremek.,Przepis pochodzi z książeczki Poradnika domowego
w mojej kuchnipodziękowania należą się WAM wszystkim, którzy tutaj zaglądacie:) Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, wiadomości i przede wszystkim za obecność :) Jesteście kochani :*:*:* Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 12 dag masła szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 60 dag rabarbaru 10 dag cukru 1 kisiel truskawkowy Beza(...)ogniu aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno
My simple kitchenMocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;) Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier, mieszamy na małym ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. Zdejmujemy z ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny
Różne smaki w kuchniMocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;) Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier, mieszamy na małym ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. Zdejmujemy z ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny
Różne smaki w kuchniciasto. Podaję sprawdzony przepis koleżanki. Myślę, że dwa razy nie trzeba Was zapraszać :) Składniki (blaszka 24x28 cm): Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 kostka masła / margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera białego (dwu- trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)waniliowy 2 cukry waniliowe Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem. 2. Ser ukręcić z cukrem, dodając stopniowo jajka, potem mleko, budyń olej i cukry waniliowe. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. 3. Piec ok 60 minut w temperaturze 170 st.C. 4. Ubić białka z cukrem, wyłożyć
Kuchnia domowa Anisolo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru – ciasto, czy też ulubionego crumble. Dziś na drugi śniadanie przygotowałam zdrowe ciasto śliwkowe – łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Jaglane brownie ze śliwkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 100 g kaszy jaglanej 50 g serka mascarpone banan(...)misy blendera przełóż kaszę, serek mascarpone, mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, cynamon, powidła i banana pokrojonego na małe kawałki. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto powkładaj śliwki przekrojone na połówki oraz posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego
365 dni dookoła kuchnioleju Drożdże mieszamy z cukrem ,i pozostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z olejem,solą dodajemy wodę i rozpuszczone drożdże . Ciasto można wyrabiać mikserem, najpierw na małych obrotach ,następnie zwiększamy obroty, Wyrabiamy na gładką masę aż przestanie się przyklejać do brzegów miski.. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy ciasto i formujemy
Andzia Pichciprzez 14 min w temp 180 st. Ser, mleko, cukier, cukier waniliowy, białka i mąkę ziemniaczaną ubijamy blenderem na puszystą masę. Odlewamy białej masy w kubek i dodajemy kakao po czym znów blendujemy dokładnie. Podpieczone ciasto wyjmujemy, rozkładamy drylowane wiśnie i oblewamy białym i kakaowym nadzieniem tak by powstała mozajka w dowolnym kolorze (u mnie przebija kakaowy, ponieważ biały dałam
Gotowanie jest łatwenastawionych do tego typu zdrowych słodkości. Ciasto jest przeeepyszne i idealnie łączy się z kokosowo-migdałowym spodem. Zresztą czekolada i kokos mówią same za siebie! Koniecznie spróbujcie. Zapewniam, że długo zapamiętacie smak oraz kuszący aromat tego torciku. Polecam! (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g daktyli 100g mąki migdałowej 50g wiórków kokosowych Masa: 1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki(...)spód. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcedzić i zblendować z mąką migdałową oraz wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła. Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce - do momentu całkowitego stężenia masy. Ozdobić według uznania
Di gotujedzień, ale wspaniale również się prezentuje na świątecznym stole. Składniki: (foremka do tarty o średnicy 24 cm) Ciasto: 1 jajko 200 g mąki pszennej typ 500 100 g masła (schłodzone) 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa z jabłek: 4 średnie jabłka 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek) 1 łyżka soku z cytryny(...)wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki. Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić ciasto w foremce. Ciasto wypełnić lekko wystudzonym kremem i wstawić do lodówki, aby zastygł. Na krem wyłożyć zimną, ale jeszcze niestężałą masę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki. Tarta gotowa jest do jedzenia po około 3 godzinach od wstawienia do lodówki, ale najlepsza
Kuchcik gotujedwóch dniach możemy je pałaszować jak batony:) Naprawdę polecam fanom słodkości. A na najbliższe święta ciasto będzie pasowało mleko w proszku, ciasto, . blaszka 25×30 1,5 h składniki: 400 g herbatników 1 puszka gotowej masy korówkowej masa mleczna: 1,5 kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g) 400 mleka(...)herbatników. Następnie pół masy z mlekiem, i kolejną porcję herbatników a nie nie masę korówkową. Na masę korówkową układamy masę mleczną i przykrywamy ostatnią partią herbatników. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Na koniec dodając orzechy. Nakładamy na ciasto. Tak jak wspomniałam we wstępie proponuję odstawić na kilkanaście godzin, chociaż dobę
Ania i Marcin gotują