ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1091/3191)

Chlebek z cukinii 140

Najlepszy jest następnego dnia, bo od razu po upieczeniu ciężko się go kroi i chlebek może się rozpadać. Ale nic dziwnego, podobnie zachowa się też większość tradycyjnych chlebów i ciast. Ja nie wyrzynałam i połowę chlebka jadła na gorąco Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – carpaccio z cukinii – makaron z cukinią w sosie śmietanowym(...)PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzep w misce z odrobiną soli i pieprzu., dodaj 100 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę. Cukinię zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do ciasta dodaj oliwę, cukinię, ser feta pokrojony w kostkę, ser typu parmezan lub cheddar. Wszystko wymieszaj. Formę (keksówkę) wysmaruj masłem i oprósz odrobiną mąki. Przełóż

nietylkopasta.pl
Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone 592

Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane(...)Miksujemy śmietanę, dodajemy mascarpone. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki galaretki cytrynowej- dodajemy do masy. Na nasączony biszkopt układamy cienkie plasterki brzoskwiń, wykładamy masę, przykrywamy 2 biszkoptem. Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie i gdy tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta. Artykuł Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone pochodzi

MojaQchnia.pl
Biszkopt z masą jabłkową 214

Wczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie.SKŁADNIKI:Przepis na biszkopt  znajdziecie TUMasa jabłkowa2 kg świeżych

W kuchennym oknie Ewy
Quiche z zielonymi szparagami 168

Idealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka

Fitsweet.me
Quiche z zielonymi szparagami 177

Idealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pysze, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka

Fitsweet.me
Kartoflane pączki 1159

Pączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem.  Czyli klasyka. Doskonały pomysł na tłusty czwartek! Składniki: 60 dag mąki pszennej 40 dag gotowanych ziemniaków ¾ szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 10 dag roztopionego masła 7 łyżek cukru 1 mała torebka cukru z prawdziwą(...)wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość

Wanilia i Kardamon
Gnocchi w sosie jagodowym 168

trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę do tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach(...)cukru waniliowego  1 nektarynka  1 łyżeczka ciemnego Muscovado  świeża melisa do przybrania  Wykonanie :  1. Twaróg mielimy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dosypujemy mąkę.  2. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając nieco więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i dość luźne ale nie zbyt mokre. Formujemy wałki i kroimy małe kluseczki

vaniliowoczekoladowa
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 234

naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 50 g cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 100 ml mleka 2 łyżki oleju NADZIENIE(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko, olej i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem wprost do masy jajecznej, miksujemy. Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy

Rozpustne gotowanie
FALE DUNAJU 158

kakao + 2 łyżki mleka. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek i podzielić na pół dodać do jasnej i ciemnej masy delikatnie wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut Krem Jajka miksować z cukrem i cukrem(...)przelać do innego naczynia aby cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło aż zrobi się puszyste, cały czas miksując masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Babka marchewkowa 260

jest suche nawet przez kilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami na sodzie, możecie pominąć śmietanę. Ja (jako jedyna w domu) bez śmietany zawsze czuję sodowy posmak. Jakkolwiek to nie zabrzmi, jeżeli jesteście wielbicielami wilgotnych babek, to gorąco polecam Wam ten przepis(...)strużką olej, miksując na niewielkich obrotach. Mieszając szpatułką tylko do połączenia, dodać w 2-3 turach mąkę. Sodę i proszek rozmieszać ze śmietaną, dodać do masy. Na koniec szybko wmieszać marchewkę, rodzynki i migdały. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50-60 minut. Przez 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na kratkę. Gdy babka przestygnie, wyjąć

Pełny talerz
Kostka czekoladowo-wiśniowa 756

Kostka czekoladowo-wiśniowa Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie(...)momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca *** *** Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy *** *** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 26x21cm ) *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam

Blog z Apetytem
Ciasto z duszkami na halloween 205

przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto. Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą. Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki:  3 białka 11 łyżek cukru pudru szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka(...)śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów). Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie. Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki. Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :) Straszne

Jedzeniomania
Kakaowe ciasto z kokosową pierzynką w wersji mini 354

przepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku(...)wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.Piec ok. 45 minut w w temp

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania