ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1091/3191)

PROSTE CIASTO: CZARNY SALCESON 145

Dodatkowo: 1 szkl. dowolnych, miękkich owoców (mogą być z kompotu). Wg mnie najlepsza wersja jest z kwaskowym agrestem odsączonym z kompotu. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce rózgą lub łyżką. Do masy  dodać wyrobioną kruszonkę i owoce. Wymieszać całość. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 45 minut

Walijskie Pichcenie
Owoce pod kokosową kruszonką 147

kawałki, włożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać (u mnie mała tortownica) Banana rozgnieść widelcem, dodać mąkę, płatki  oraz cynamon i połączyć dokładnie, jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki Powstałe ciasto pokruszyć na owoce Zapiekać w 180 stopniach 20-30 minut w zależności jak mocno przypieczoną górę chcemy osiągnąć

HealthyCreations
Dyniowe scones 158

ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło, puree z dyni i jajko. Wyrabiamy na dość luźną masę, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 5 części, z każdej formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dyniowe ciasteczka z rodzynkami, bez jajek i masła (Biscotti alla zucca e uvetta, senza uova e burro) 173

mąką ryżową; dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 112

pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól , całość wyrabiamy na gładką masę . Na stolnicy oprószonej mąką , formujemy wałek z ciasta , siekamy na kopytka , przesypujemy mąką . W dużym garze doprowadzamy wodę do wrzenia , na nią wkładamy kopytka ,delikatnie mieszamy . Gotujemy 2 minuty od momentu , kiedy wypłyną

Ogrodnik w podróży
Owsiane ciasteczka z kakao, bez jajek i masła (Biscotti ai fiocchi d'avena con cacao, senza uova e burro) 140

girasole o di mais PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę razową z mąką pszenną, płatki owsiane, cukier i kakao . Dodajemy olej i mleko; masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Mini szarlotki, czyli zdrowe babeczki jabłkowe 212

ziemniaczanej (opcjonalnie) 2 łyżki miodu/syropu klonowego Margarynę wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie siekamy ją nożem i wrzucamy do miski z mąką. Masę rozcieramy palcami, aż nie otrzymamy lekko grudkowatego ciasta. Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę, a następnie dzielimy ją na 8 części. Każdy kawałek ponownie formujemy

Dieta bez mleka
Proste i zdrowe ciasto z jabłkami 160

miód i wymieszać. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Wsypać suche składniki do miski z jabłkami i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno wyjść dość gęste i lepkie. Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut. Przepis idealny na akcję  Błyskawiczny Piątek

Healthy food explorer
CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 131

wkładamy do miski czyli ciecierzycę ( wcześniej opłukaną) ,masło orzechowe, syrop z agawy, sodę, sól oraz ekstrakt  z wanilii i blędujemy do uzyskania gładkiej masy za pomocą np. łyżki do lodów nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy tak aby uzyskać ciasteczka około 0,7-05mm ( mi lepiej smakują ciasteczka spłaszczone) , na wierzch każdego dodajemy posiekaną gorzka

Słodkie zapomnienie
Kakaowe placuszki na maślance 139

Zmniejszamy obroty i dodajemy miód oraz maślankę, miksujemy żeby składniki się połączyły.  2. Mąkę razem z proszkiem, sodą i kakao przesiewamy i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia się składników. Jak by ciasto było bardzo rzadkie, to możemy dodać ciut mąki, ale nie dużo, bo ciasto ma być lejące.   3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje

kruche babeczki
Kopytka z kaszy jaglanej 192

ugotowaną kaszą jaglaną przepuszczamy przez praskę do ziemniaków (lub np. przez maszynkę do mielenia mięsa) i odstawiamy do przestudzenia *** *** Do ciepłej ale już nie gorącej masy dodajemy mąki oraz jajko i szybko wyrabiamy ciasto *** *** Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki z ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku

Blog z Apetytem
Tarta na francuskim cieście z bakłażanami i suszonymi pomidorami (Torta salata con melanzane e pomodori secchi) 226

aglio tritati finemente; aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete le melanzane e i pomodori secchi tritati finemente; mescolate bene il tutto. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia;  wylewamy masę jajeczną z bakłażanami i suszonymi pomidorami. Tart ę  pieczemy ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Srotolate la pasta sfoglia

La grande e la piccola cuoca
BŁYSKAWICZNE JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI FIT 142

pieczenia i sodą oczyszczoną dodaję do mąki truskawki  w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach

Upiecz sobie babeczkę
Placki kokosowe z porzeczkami 163

pieczenia 2 garści owoców czarnej porzeczki 2 łyżki wiórków kokosowych olej do smażenia do podania: cukier puder i owoce Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy z owocami i cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania