ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1096/3191)

Pierniczki z masą cukrową 2013 146

Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru pudru • barwniki spożywcze Dekoracje • perełki cukrowe • posypki cukrowe • pisaki cukrowe Wykonanie: Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. • Ciasto(...)godziny. • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę. • Pierniczki piec w 170 st.C przez 10-15 minut. Masa cukrowa • Żelatynę wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru

To co kocham
Kawowiec bez pieczenia 368

sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut.  Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą

Kuchenne aromaty
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 248

następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć

Candy Pandas
Kakaowiec zawijany 383

ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się na Podkarpaciu i nie tylko, choć pewnie w każdym domu inaczej się je nazywa. Sama masa kakaowa bywa jednak różnie przygotowywana. Swój sposób skonsultowałam z mamą i moimi ciociami, które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak(...)resztą cukru i kilkoma kroplami olejku rumowego na gęstą masę. Można to zrobić w makutrze, albo za pomocą miksera. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, szczyptę soli i utarte żółtka. Wszystko razem wyrabiać przez kilka minut. Na koniec dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miało jednolitą konsystencję. Dno miski, w której

Trzeci talerz
śmietanowiec na biszkopcie z truskawkami 708

pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 169

udało mi się przygarnąć, ale za to dziś sama sobie postanowiłam wyczarować szóstkę! :D Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci(...)się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta

Ostra na Słodko
Ciasto mannowiec ze śliwkami 209

Ciasto mannowiec ze śliwkami  Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki  100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak  galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)wymiarach ( 26 - 27 cm ) wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia. Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy. Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Babcina szarlotka z kratką 231

pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy(...)jednolita masa lub pozostawić w formie kosteczki. Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 10 minut, aż ciasto

Mania Gotowania
pierniczki z migdałami 145

karmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki. Jeśli jest za gęste dodajemy wodę lub 1-2 łyżki śmietany. Formujemy kulę i pozostawiamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Piernik staropolski 151

przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować ciasto z podwójnej porcji. Polecam!       Piernik staropolski     Składniki:   250g miodu 3/4 szklanki cukru 120g masła 0,5kg mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Miód, cukier, masło wkładamy do rondelka, zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku, dodajemy do zimnej masy razem z mąką, jajkami, solą i przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki

Smak mojej kuchni
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 214

kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta(...)Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łaciate ciasto z truskawkami. 210

ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać roztopioną margarynę. Kiedy składniki się połączą, wylać większą

Agusiowe smakołyki
Tort czekoladowy 213

Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać

Apetyczna babeczka
Ciasto z musem truskawkowym i kremem 442

Ciasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i niestety masa zmieściła się na styk :) Tak więc jeśli nie macie wysokiej formy 24 cm’owej, to proponuję użyć formy o średnicy 26cm. Jeśli […] The post Ciasto

Kulinarne Przeboje
POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową 178

wrzącą wodą. Ścieramy z niego skórkę (tylko żółtą warstwę, biała jest gorzka) i odstawiamy na bok. Wyciskamy sok z połowy cytryny. 3. CIASTO (5 min) W misce umieszczamy masło oraz cukier. Miksujemy je do uzyskania puszystej masy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli(...)końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. 4. FORMA DO PIECZENIA (2 min) Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 5. PIECZENIE (30 – 40 min) Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka (po umieszczeniu w cieście wychodzi

Nerds Kitchen
Ciasto cegiełka z budyniem porzeczkowym i kremem śmietanowo-waniliowym 219

ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę przelewamy do misy miksera,dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednej śmietanie fix, ubijamy na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na zimny budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy czekoladowe herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Keks świąteczny 125

masy. Dodawać po 1 żółtku, nadal miksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, wódkę, wymieszać szpatułką. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kandyzowane owoce, rodzynki i posiekane drobno suszone owoce Helio. Masę wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 40 minut (do suchego patyczka).   P.S. Wiem

MojaQchnia.pl
Churros – przepis 208

wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy ciasto energicznie, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów garnka. Studzimy. Zimne ciasto przekładamy do misy i wbijając kolejno po jednym jajku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( użyłam 1M ). Olej rozgrzewamy do temperatury 180st. Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy kilkucentymetrowe kawałki

NiePieprz.pl
Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 166

piernika 2-3 małe czerwone pomarańcze garść mrożonych malin Wypestkowane owoce przekładamy do misy robota. Dodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą i rozpłaszczamy na niej masę. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce 30 minut. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto przekładamy

Mienta blog
Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 169

najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie :  Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 160-170 stopnii. Gdy ciasto ostygnie smarujemy

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania