ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1105/3191)

Babka na majonezie 177

proszkiem do pieczenia. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj mikserem wraz z oboma rodzajami cukru. Gdy powstanie kogel mogel, do masy jajecznej dodaj majonez. Całość dobrze wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj w ciasto pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto

blog.moje-pasje.info
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 280

masło orzechowe, wanilię i sól. Podgrzej, aż składniki się połączą. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół(...)Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80 g syropu klonowego

Eat me! Fit me!
Ciasteczka ze słonecznikiem. Fit ciasteczka. 296

albo wszystko przygotować ręcznie. Do misy robota wsypujemy jajko, szczyptę soli i cukier, miksujemy. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Dodajemy słonecznik i mieszamy całość łyżką. Z ciasta tworzymy kulki , które układamy na wyłożonej papierem blaszce, zostawiając między nimi odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy (ja robiłam to tłuczkiem do mięsa lekko obsypanym mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z jabłkami i musem z pigwy 216

ostatnich z numerów "Meine Familie und Ich". Nietypowy, bo z jabłkami. I zanim wzięłam się za ten sernik, przypomniał mi się cudowny, kwaskowaty zapach pigwy, który idealnie uwieńczyłby to ciasto(...)mąkę z cukrem. Po jednym dodawać jajka i żółtko. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką ubitą śmietankę, kawałki podgotowanych jabłek i odsączone rodzynki (rum zachować!). Masę (będzie dość rzadka) wyłożyć na podpieczone herbatniki. 4. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez 30 minut. Znów zmniejszyć do 150°C i piec

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto śliwkowe 184

cukrem. Ostudzone wstawiamy do lodówki. Masło musi być w temperaturze pokojowej. Śliwki dokładnie myjemy, suszymy i przecinamy na połówki lub ćwiartki. Usuwamy pestki. Przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do tego dodajemy powoli przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik miodowy świąteczny i coś mojego pióra – „Przedświąteczny dzień” 189

opcji góra-dół. W takiej temperaturze pieczemy serrnik przez 15 min, a następnie zmniejszamy ją do 150C i pieczemy jeszcze 45-50 min. Upieczone ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy wierzch sernika: w rondelku umieszczamy masę karmelową (kajmakową gotową), dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy, aż do rozbicia grudek. Ciepłą masą dekorujemy wierzch sernika. Gdy masa lekko zastygnie, wykładamy posiekane migdały

Raj dla Podniebienia
Pączki Amerykańskie z marcepanem 247

pozostałym cukrem i masą marcepanową na  puszystą masę dodawać po jednym jajku. 3. Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową  dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe  zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę  dać na stolnicę,chwilę

W królestwie smaków Beaty
Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami 191

wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek...  Ciasto:  350g mąki pszennej,  125ml mleka,  15 g świeżych drożdży,  żółtko,  3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła,  szczypta

Z miłości do słodkości
Szarlotka tradycyjna 252

poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cynamon, cukier do smaku, wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek. Boczki foremki cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 ° C przez

maniapieczenia
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 182

gruszki z syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić(...)szklanki mleka od przygotowanej ilości i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej.Mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając po łyżce budyniu,utrzeć na gładki krem.  Galaretki rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia.  Blaszkę

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik gotowany 164

przypomniałam. Nawet zdjęcie trochę wiekowe, ale jest Idealny na Wielkanoc! Zapraszam do zapoznania się z tym pysznym ciastem:) Emotikon wink Składniki na biszkopt : -4 jaja -po pół szklanki ziemniaczanej i pszennej -szklanka cukru -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową : -1 kg sera -35 dag cukru pudru -3 żółtka -15 dag masła lub margaryny -pół szklanki mleka -2 łyżki(...)cukrem i ciągle mieszając dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec ( najlepiej dzień wcześniej ) Jeżeli macie swój wypróbowany sposób na biszkopt to upieczcie go wg.swojego przepisu . Masa serowa : W dużym garnku utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem i żółtkami. Dodawać stopniowo zmielony wcześniej (dwukrotnie )ser cały czas ucierając

Kulinarne przemyslenia
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 228

smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag  masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: ½ kg półtłustego twarogu ½ szklanki mleka 2% ½ szklanki cukru 2 łyżki  cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 1 puszka mandarynek -300 ml  ½ szklanki mleka w proszku 1 budyń(...)Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła  Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem   umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję

Wanilia i Kardamon
ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki PYSZNE :-) 187

kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę przypominają mi w smaku sklepowe biszkopty,ale zdecydowanie lepsze :-)  Przepis jest bardzo prosty i BAAAAARDZO wydajny. Z tej proporcji wychodzi masa ciasteczek. oprócz przepisu,pokażę Wam jak bez użycia foremek można zrobić ciasteczka w kształcie łabędzi. Wyglądają wspaniale i wzbudzają zachwyt,każdego kogo poczęstujecie :-)  Polecam, bo ciasteczka są REWELACYJNE(...)cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 h. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto,jak się klei dodajemy więcej mąki, aż do uzyskania pięknej, elastycznej formy. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na około 1 godzinkę. przechodzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto śnieżny puch 286

rozpuszczam w 500 ml wrzątku, odstawiam do ostygnięcia. Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około(...)już sztywna zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt grecki oraz lekko tężejącą lecz jeszcze płynną galaretkę. Masę wylewam na biszkopt. Wstawiam do lodówki. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję cukier i wiórki kokosowe. Podsmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając. Ostudzoną posypką dekoruję stężone ciasto

babka w formie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie 223

pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy ser, budynie oraz olejek i miksujemy do połączenia(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 40 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia. 1 słoik jabłek podgrzewamy w rondelku, aby były gorące, ściągamy z palnika, dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.(Moje jabłka ze słoika były już

kulinarne odsłony pati