przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie mieszamy.Obie masy wykładamy do foremek
Słodkie Przyjemnościłyżki syropu piernikowego- opakowanie przyprawy do pierniczkówW rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku, dwa prostokąty na dach i gwiazdkę do ozdoby
SMYKWKUCHNItaką słodkością sprawię rodzinie przyjemność i się nie myliłam, wszyscy zjedli ciasto z apetytem, co więcej... poprosili o dokładkę :) Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 2/3 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę budyniową: * 1 litr mleka * 1 szklanka maki pszennej * 1 szklanka cukru(...)przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i do masy jajecznej wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać krótką chwilę, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Wylać ciasto na blachę (u mnie była to prostokątna 24 na 26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego
Zrób to smacznieJajka roztrzepać z maślanką. Wsypać przyprawy i wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz połową startego sera, dodać do masy jajecznej, wsypać natkę pietruszki, dodać pokrojone warzywa oraz mieszankę marchewki i groszku, wymieszać łyżką, ciasto ma mieć gęstą konsystencję, gdyby było za gęste można dolać odrobinę maślanki, gdy by było za rzadkie dosypać trochę mąki. Masę przełożyć
Wanilia i Kardamonciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem z 1 minutę na dość gęste ciasta 3/4 jasnego ciasta wyłożyć do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia, do reszty ciasta dać kakao, jogurt i połączyć składniki ciemne ciasto
W Mojej Kuchni Lubiętego powodu, że u mojego syna w szkole, dopiero dziś odbył się Dzień Babci i Dziadka. To też w domu coś słodkiego również musiało zagościć. A, że ciasto robi się dosłownie chwilkę i jest pyszne, to wybrałam ten przepis. Polecam go szczególnie osobom zapracowanym. Składniki: 1/2 kostki masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)Masło ucieram z cukrem, dodaję jajka i śmietanę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą i przesiewam do masy. Część bananów kroję w pół talarki i dodaję do ciasta, mieszam i wykładam do formy do keksu. Resztę bananów kroję w plasterki i układam na wierzchu ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp
Ciasteczkowy Potwórplacki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)oraz proszek do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka jajek, miękkie masło oraz mleko, wymieszać ubijaczką do jajek (tzw. rózgą kuchenną) do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać białka i delikatnie wmieszać je w ciasto (mieszać tylko do czasu połączenia się składników). Patelnię o gładkiej powierzchni (i najlepiej do smażenia beztłuszczowego) porządnie rozgrzać (a następnie zmniejszyć płomień palnika na średnią
Kulinarne Przebojeostudzić i porządnie odsączyć, polewa czekoladowa musi być chłodna i gęsta, w przeciwnym razie spłynie z ciasta wraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem kwaśnej porzeczki. SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka 120 g cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku(...)wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Bita śmietana: W misce
Passions hobbies lifeekspresowym tempie z talerza znikały. Składniki na ok. 35 szt. o średnicy 3,5 cm: ciasto: 250 g mąki krupczatki, 150 g mąki tortowej 450 g, 250 g zimnej margaryny do pieczenia, 30 g cukru pudru, 3 żółtka, szczypta soli, ponadto: 1 puszka masy kajmakowej o dowolnym smaku (ok. 460 g), perełki ozdobne. Przygotowanie: Przesiana mąkę mieszamy z solą. Dodajemy(...)foremki, dociskamy, a wystające ciasto odkrawamy. Piekarnik nastawiamy na 210°C. Babeczki pieczemy ok. 15 min, pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Takie babeczki możemy przygotować wcześniej, nawet kilka dni. Rada: najlepiej mieć dużą ilość foremek, czas przygotowania nam się zmniejszy, w trakcie jednych pieczenia, przygotowujemy kolejna partię. Wyłożone babeczki można też jeszcze raz schłodzić w lodówce. Masę kajmakową przekładamy do rękawa
Moniki Smakołykibułeczki plecione a w nich twaróg. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki pszennej -1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -wanilia Składniki masy serowej: -1/2 kg zmielonego twarogu -2 łyżki stopionego masła -cukier puder(...)smaku -2 jajka -wanilia Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię, cukier puder do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przygotowujemy tak, jak do drożdżówek z kokosem. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty. Na środku układamy masę twarogową, brzegi prostokątów nacinamy i zawijamy je na masie, tworząc plecionkę. Gotowe pozostawiamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnymasą maślaną. Do pozostałej mąki dodać herbatę matcha, najlepiej przesiewając ją przez sito. Wymieszać mąkę z herbatą bardzo dokładnie, a następnie dodać do pozostałej masy maślanej, ponownie przesiewając przez sitko. Dokładnie utrzeć. Łopatką zdjąć ciasto ze ścian miski i ponownie zamieszać. Matcha jest bardzo pudrowa i chętnie osiada na dnie miski. Do wysmarowanej keskówki wyłożyć połowę jasnego ciasta. Posypać powierzchnię
w mojej kuchniCałość dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy olej oraz rozpuszczon ą czekoladę z mlekiem. Do mlecznej masy stopniowo dodajemy mąkę z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto
La grande e la piccola cuocabędzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa: 2 jaja 400g serka naturalnego np. Vitanella(...)puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy drugą połowę kruchego ciasta w formie kruszonki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestamięciutkie, pulchniutkie w środku. Ja nadziałam je dżemem z aronii, lecz sprawdzi się również każdy inny dżem (najlepiej własnej roboty), powidła, krem czekoladowy, masa makowa, czy budyń. Wersji jest wiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru
Rozpustne gotowanieSposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut
Na słodko lub wytrawnie