dala. Ciasto nie mal idealne, bez pieczenia łatwe w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. Rzadko idę na taką łatwiznę, ale przecież czasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania. Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników. Zatem do dzieła(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatniki. Na herbatniki wylewamy każdą masę, tak by powstała mozaika lub inny wzór to zależy już od waszej własnej inwencji. Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę i rozprowadzamy na wierzchu, chłodzimy min. 3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy posypką i ciasto gotowe
vaniliowoczekoladowacytryny garść pestek słonecz nika 1 łyżka oregano pieprz, sól ziołowa Przygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy i szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w lodówce na 10 min aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekładamy do tartownicy i zapiekamy przez(...)Następnie wyciągamy ciasto lekko studzimy ok. 10 min smarujemy pastą z buraków i tofu. Pasta z buraków i tofu: do naczynia miksującego dodajemy 3 buraki i 1/2 opakowania tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek i miksujemy na gładką masę. Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy
Łycha smakówmasła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy jedno – powietrze. A te ciastka mają być superpłaskie. Po kopiastej łyżce, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy mąkę z solą, do połączenia
Karo in the Kitchendodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do płynnych składników i mieszamy, dodając ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wykładamy przekrojonymi na pół truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką - mąkę z cukrem i masłem zagniatamy tworząc małe okruszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze
Słodkie Przyjemnościbardziej mylnego! Pierwsza próba to zupełna klapa. Ilość wody podana w przepisie okazała się zbyt duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła się w piekarniku! Na szczęście upieczony chleb nie miał zakalca i mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam
Stare Garycukier nie rozpuści się całkowicie. Masę studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę i sodę, początkowo zaczynamy od 3 szklanek mąki i dosypujemy według potrzeby. Dodajemy masę z miodu i masła. Wbijamy jaja i zagniatamy ciasto rękoma (gotowe ciasto nie powinno kleić się do miski ani do dłoni, jeśli się klei, dodajemy więcej mąki). Stolnicę oraz wałek podsypujemy mąką. Odkrawamy kawałek
CityTaste - PrzepisyBananowe ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: - 2 szklanki mąki, - 1/2 szklanki startej cukinii, - 1/3 szklanki ksylitolu/cukru, - 1 dojrzały banan, - 2 jaja, - 2 łyżki kakao, - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 200g masła. Polewa: - garść borówek - 150g twarogu wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu. Sposób przygotowania: - masło roztopić w małym garnuszku wraz z gorzką czekoladą, - cukinię zetrzyj na tarce(...)jaja oraz wlej z garnuszka roztopione masło z czekoladą, - dojrzałego banana rozgnieć widelcem i dodaj do pozostałych składników, - wszystko energicznie mieszaj do powstania jednolitej masy, - masę przelej do prostokątnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem, - wierzch ciasta wyłóż twarożkiem i posyp borówkami, - ciasto piec w temperaturze 160 stopni ok. 50 minut. SMACZNEGO
MintTastepizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący się po domu .....bezcenny. SKŁADNIKI : ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody letniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pół kostki drożdży 2 łyżki oliwy (oleju) farsz(...)mąki w misce lub w osobnym garnuszku, mieszamy wodę z drożdżami oraz cukrem. Pozostawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować, po czym wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy ciasto nam ładnie wyrasta, możemy zająć się naszą dynią. Upieczona obieramy ze skóry, do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy doprawiamy do smaku przyprawami
Basia w kuchniWiosna już jest! A ja poczułam nieposkromioną chęć na ciasto z owocami. Delikatne, biszkoptowe. W smaku klasyczne, w przygotowaniu najłatwiejsze, bez obaw, że wyjdzie zakalec. Idealne nawet dla początkujących SKŁADNIKI 6 jajek 3/4 szkl. cukru 150 ml oleju 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego(...)Odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka i cukier waniliowy. Mąki przesiać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane owoce. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez
zabawa smakiemstanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu(...)krem. Do rondelka wlać mleko, dodać wyskrobane ziarenka wanilii, dodać strąki wanilii, wsypać 120g cukru i zagotować. 10. Ciągle mieszając mikserem, wlewać stopniowo gorące mleko ( patrz FILM ). Następnie całą masę przelać z powrotem do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa troszkę zgęstnieje (nie gotować! Trzeba uważać!). Ja podgrzewałam przez około 4 minuty. Rondelek ściągnąć
Mała Cukierenkaaromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku.Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechamiSkładniki:ciasto 65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1(...)dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach- po wyjęciu z piekarnika ostudzićPURÉE Z DYNI- dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikidodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka z jajkiem utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę . Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę. Dobrze wyrobić ciasto (można robotem). Na koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło i chwilę wyrabiać. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka połączyć z podanymi składnikami. Wyrośnięte ciasto
kgwjanczewojajkami i 2 łyżkami oleju, a następnie dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej i gładkiej masy rozgrzewamy patelnie i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka placki smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione ok. 2,5 min. gdy placki podrosną wkładamy
zobacz ich smakopcjonalnie) Przepis na ciasto czekoladowe z bakłażanem i wiśniami Wymieszać suche składniki, dodać pastę z bakłażana, olej, jajka i wymieszać na gładką masę. Dodać wiśnie i wymieszać raz jeszcze. Na dno keksówki wsypać płatki migdałów i przełożyć ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach (góra – dół). Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiataneprzygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Z podanych składników zrobić kruszonkę ( nie ma to być zbita masa ale rozpadające się kawałki) 5. Jabłka obrać i pokroić w dowolny sposób, wyłożyć na ciasto, a całość posypać kruszonką. 6. Piec ok. 50 min. w temp
A Ty Smakuj Mnie