ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1078/3191)

Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 158

Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier , żółtka (po jednym) i sok z cytryny . Do powstałej masy wlewać stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać

Za drzwiami kuchni
CHRUPIĄCA SZARLOTKA 162

nerkowca, płatki owsiane  2 łyżki masła Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i miód. Karmelizujemy. Wykładamy na wierzch ciasta. PRZYGOTOWANIE: Wlewamy do miski jogurt, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na puszystą masę.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy suche składniki do masy miksując na wolnych obrotach.  Wylewamy masę

Marcepanowa kuchnia
Babeczki warzywne z parówkami 204

konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dodać do warzyw i wymieszać. Sprawdzić słoność i ostrość - smaki te powinny być dosyć wyraźne. Ewentualnie doprawić jeszcze. Masę nakładać do foremek na babeczki - nie używać papierowych foremek. Należy nakładać z górką, ciasto i tak nie wyrośnie ale dzięki proszkowi do pieczenia będzie puszyste. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z termoobiegiem

Ze smakiem bez glutenu
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 148

dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą. Masę doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi poskładać na pół i mocno skleić

Di gotuje
Szarlotka jesienna na cienkim cieście 144

kawałkami jabłek i grubą, chrupiącą kruszonką. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 20 cm) Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 żółtko 80 g cukru Masa jabłkowa: 1 ½ kg kwaśnych jabłek (u mnie renety) 150 g cukru ½ łyżeczki cynamonu 2 […] Artykuł Szarlotka jesienna na cienkim cieście

KuchniaWeDwoje.pl
Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake 242

patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj aż masa stanie się jednolita. Następnie wmieszaj skórkę z cytryny i wanilię, po czym dodawaj mleko, cały czas miksując, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego. Wyjmij patelnię

karmelowy
Sernik z karmelem i orzechami pekan 182

orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").     Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego(...)karmel. Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.  Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę.  Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Mój pierwsza wersja

Di gotuje
Kostka jagodowo-truskawkowa ( sernik na zimno ) 170

koniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie

kawawszklance
Fale Dunaju 163

pieczenia blaszkę (u mnie 25x36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy

Kolorowy Przepisownik
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 199

Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier , żółtka (po jednym) i sok z cytryny . Do powstałej masy wlewać stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać

Za drzwiami kuchni
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 233

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną,  kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami,  a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką 431

miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier dalej ubijać na gładką masę. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Do wymieszanej masy dodać olej, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami. KRUSZONKA Połowę masła stopić, resztę posiekać z mąką

Kuchnia Danusi
Ciasto serowe z rabarbarem 188

Sezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej.  Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne!  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej,  200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii,  szczypta soli

Z miłości do słodkości
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 491

spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche:  2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć(...)opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód. *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka. * Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Tarta florentyńska 119

kawałki papieru do pieczenia i rozwałkuj na 3 mm. Schowaj do lodówki. Nadzienie: Masło i cukier puder i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jaja i białko i nadal miksuj, następnie migdały i całość zmiksuj. Wysmaruj tłuszczem foremki.Wyjmij ciasto z lodówki, wytnij 10 cm kola z ciasta i wylep nim foremki. Napełnij nadzieniem i piecz 12-15 minut, aż się zarumienią

Wielki apetyt
Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe 185

Kolejne ciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę.  Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki, bo przecież(...)trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch- posłuży do dekoracji ciasta. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie z puszki przekładamy do rondla z grubym dnem. Dolewamy ½ szklanki syropu z brzoskwiń i miksujemy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wsypujemy obie galaretki w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia

Kuchnia w czekoladzie
Rolada biszkoptowa z truskawkami 233

śmietan fix (9 gramowe) truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę(...)masa zbielała. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką). Gdy białka połączą się z masą, przesiewam do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal delikatnie mieszam szpatułką do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na środkową półkę i piekę około

Uwaga Babcia Gotuje
BUŁKI Z MAKIEM 191

dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn z drożdży dodajemy do mąki i wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem.  Cały czas miksując, dodajemy po 1 żółtku, a gdy połączą się z masą, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło. Miksujemy do połączenia składników w gładkie, lśniące i elastyczne ciasto (10 minut).  Oprószonymi

cool and minty
Śnieżny puch kokosowy 245

mnie to taka leciutka serowo-kokosowa pianka pokryta cudownie pachnącym wierzchem. Ach ten kokos... Z podanych proporcji wychodzi pokaźne ciasto, ale zapewniam, że znika bardzo szybko, zbyt szybko! Koniecznie spróbujcie.    (Forma o średnicy minimum 26 cm) Masa: 500g zmielonego twarogu 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku (u mnie z Emix ) 1 szklanka mleka kokosowego(...)może zgęstnieć). "Śnieżki" dokładnie ubić z mlekiem kokosowym i połączyć z cukrem oraz stopniowo z twarogiem. Nie przerywając mieszania - do powstałej masy cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować posypkę. Masło roztopić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Wszystko razem uprażyć

Di gotuje
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 182

piekła ją w 200ºC przez ok. 40-45 minut. Ja przygotowałam ciasto w 6 mniejszych foremkach, więc ciasto piekło się krócej. Do miski wrzucamy masło i dodajemy cukier, ucieramy całość ja jasną kremową masę, potem dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko. Ciasto powinno być dość rzadkie i gładkie

Cooking Monster
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 176

przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję). Wyrobioną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wierzch posypujemy ziarnami i wgniatamy je lekko łyżką w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem

Kolorowy Przepisownik
Tartaletki 235

szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 żółtka masa kajmakowa jabłka tarte Z obu mąk, cukru, masła, żółtek , proszku do pieczenia i ekstraktu zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Piec   przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania