ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1074/3191)

PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 252

rondelku rozpuszczam masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypuję wiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika. Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatnie dodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta. kruche ciasto i kokosanka: Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem(...)pieczenia (lub natłuszczam) i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem dość obficie (zapobiega to zbytniemu wyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na kwadrans, aż ciasto nabierze złocistej barwy. Kiedy lekko przestygnie,na wierzchu rozsmarowuję krem malinowy* i przykrywam masą kokosową. Piekę w 180 stopniach przez około 30 minut, aż kokosowy wierzch pięknie zbrązowieje. Studzić poza piekarnikiem. Najlepiej placek pokroić przed wystygnięciem, jeszcze

W kuchni Karmel-itki
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 180

przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką  lub folią spożywczą. Etap II 3 – 5 dni przed świętami(...)pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym

Moje domowe kucharzenie
Sernik czekoladowy z gruszkami 187

się połączą. 5. Na końcu na masę serową przesiać kakao i budyń, wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie(...)Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. 9. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i polać gotową polewą. Przed podaniem posypałam go jeszcze szczyptą cynamonu. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 267

cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS   Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta(...)suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pusz ystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń , wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wy łożyć na pierwszy blat ciast a. Wyłożyć cząstki ananasa (ja lubię wi ę c nie żałowałam :)). Przykryć drugim blatem. Na łożyć masę budyniową

coolinarnastrefa.blogspot.com
Dekoracja tortu 637

Szybki weekendowy torcik dla przyjaciółki;)     Biszkopt  rzucany  przełożony masą z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady— przepis na masę

Rusty Fork
Dwukolorowa babka majonezowa 194

szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę. 2. Do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao. 4. Formę z kominem smarujemy tłuszczem

Cukiernia Pychotki
Ciasto marchewkowe z lukrem serowym 267

minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia.  lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami.  Smacznego

Niezły Młynek
Naturalnie zielone ciasto ze Słowacji 177

ciemny olej w 100% z pestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju z pestek dyni śliwki Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera(...)jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowe ciasto fasolowe z kawową nutą ;) 228

można nadrobić zaległości w tym na co normalnie nie mamy czasu. Zawsze staram się, zrealizować jak najwięcej pomysłów, które kłębią się w mojej głowie ;) Teraz przyszedł czas na kolejne ciasto fasolowe ;) Wyszło pysznie wilgotne. Składniki (mała keksówka): 2 jajka 2 garści rodzynek 4 łyżki otrębów pszennych  3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)ekspresu) 140g serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Fasolę odcedzamy i dokładnie przepłukujemy następnie wszystkie składniki (oprócz 1 garści rodzynek) wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę na koniec wrzucamy drugą garść rodzynek, mieszamy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy przez około 40 minut (do suchego patyczka) pozostawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 535

Kolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy

Ostra na Słodko
Jesienne ciasto ze śliwkami i figami 195

cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 świeże figi 500 g śliwek cukier puder Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym 207

łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki  masła orzechowego Sante  ok. 700 g małych gruszek Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy

Kulinarne przygody Gatity
Kopczyki kreta 208

wysokości foremki na mufinki. Piec w temperaturze 180 stopni około  25 minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc

Moje domowe kucharzenie
Sernik delikatny i puszysty jak puch 161

przedstawiam przepyszny sernik. Chciałam połowę zamrozić, ale nic z tego nie będzie. Nadmienię, że przepis pochodzi z mojego wiekowego zeszytu. Składniki: Ciasto 250 gram maki 120 gram tłuszczu ( ja dałam kasię ) 100 gram cukru pudru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu mielonego ( z wiaderka ) 7 jajek 80 gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy(...)gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka na przemian z mąką. Delikatnie mieszamy.  Masę wykładamy

Smaki Ewy
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 197

łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!