ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1077/3191)

Babeczki warzywne z parówkami 213

konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dodać do warzyw i wymieszać. Sprawdzić słoność i ostrość - smaki te powinny być dosyć wyraźne. Ewentualnie doprawić jeszcze. Masę nakładać do foremek na babeczki - nie używać papierowych foremek. Należy nakładać z górką, ciasto i tak nie wyrośnie ale dzięki proszkowi do pieczenia będzie puszyste. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z termoobiegiem

Ze smakiem bez glutenu
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 160

dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą. Masę doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi poskładać na pół i mocno skleić

Di gotuje
Szarlotka jesienna na cienkim cieście 160

kawałkami jabłek i grubą, chrupiącą kruszonką. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 20 cm) Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 żółtko 80 g cukru Masa jabłkowa: 1 ½ kg kwaśnych jabłek (u mnie renety) 150 g cukru ½ łyżeczki cynamonu 2 […] Artykuł Szarlotka jesienna na cienkim cieście

KuchniaWeDwoje.pl
Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake 264

patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj aż masa stanie się jednolita. Następnie wmieszaj skórkę z cytryny i wanilię, po czym dodawaj mleko, cały czas miksując, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego. Wyjmij patelnię

karmelowy
Sernik z karmelem i orzechami pekan 192

orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").     Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego(...)karmel. Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.  Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę.  Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Mój pierwsza wersja

Di gotuje
Kostka jagodowo-truskawkowa ( sernik na zimno ) 181

koniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie

kawawszklance
Fale Dunaju 175

pieczenia blaszkę (u mnie 25x36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy

Kolorowy Przepisownik
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 211

Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier , żółtka (po jednym) i sok z cytryny . Do powstałej masy wlewać stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać

Za drzwiami kuchni
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 248

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną,  kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami,  a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką 442

miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier dalej ubijać na gładką masę. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Do wymieszanej masy dodać olej, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami. KRUSZONKA Połowę masła stopić, resztę posiekać z mąką

Kuchnia Danusi
Ciasto serowe z rabarbarem 198

Sezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej.  Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne!  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej,  200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii,  szczypta soli

Z miłości do słodkości
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 501

spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche:  2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć(...)opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód. *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka. * Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Tarta florentyńska 130

kawałki papieru do pieczenia i rozwałkuj na 3 mm. Schowaj do lodówki. Nadzienie: Masło i cukier puder i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jaja i białko i nadal miksuj, następnie migdały i całość zmiksuj. Wysmaruj tłuszczem foremki.Wyjmij ciasto z lodówki, wytnij 10 cm kola z ciasta i wylep nim foremki. Napełnij nadzieniem i piecz 12-15 minut, aż się zarumienią

Wielki apetyt
Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe 198

Kolejne ciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę.  Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki, bo przecież(...)trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch- posłuży do dekoracji ciasta. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie z puszki przekładamy do rondla z grubym dnem. Dolewamy ½ szklanki syropu z brzoskwiń i miksujemy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wsypujemy obie galaretki w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia

Kuchnia w czekoladzie
Rolada biszkoptowa z truskawkami 244

śmietan fix (9 gramowe) truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę(...)masa zbielała. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką). Gdy białka połączą się z masą, przesiewam do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal delikatnie mieszam szpatułką do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na środkową półkę i piekę około

Uwaga Babcia Gotuje