ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1072/3191)

Łaciate ciastka z karobem / Spotted cookies with a carob 166

cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 20 g. karobu 130 g. mąki pszennej Oba masła powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jasne: Masło miksuj w wysokiej misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż masa zrobi się puszysta i jasna, około 3 minut na wysokich obrotach. Wsyp mąkę i zmiksuj. Wyłóż ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto. Z ciastem

Delicious Place
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 179

odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub do miski ) wsypujemy mąkę ( resztę ;)) dodajemy pozostałe składniki z listy ciasto , a także, nasz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pure z ziemniaków . Wyrabiamy na gładką masę . Odstawiamy całość, ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie , odrywamy dowolnej wielkości kawałki ciasta , formujemy kulki i rozpłaszczamy na grubość

Ogrodnik w podróży
CIASTO Z WIŚNIAMI OTULONE PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 249

Dodać owoce. Wymieszać. Lekko ostudzić. Ciasto biszkoptowe - jajka z cukrem ubijać do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ułożenie Tortownice o średnicy 24 cm. posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta kruchego rozwałkować na spód tortownicy, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na pasy ok. 3 cm szerokości w celu wyklejenia boków tortownicy. Na ciasto

Ciastka - domowe słodkości
Dietetyczny miodownik bez cukru i mąki 180

świątecznego stołu. Oczywiście nie jest to propozycja dla wszystkich, ale z pewnością są tacy, którzy szukają zdrowszych zamienników bożonarodzeniowych słodkości. Zapraszam! Ciasto: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej   Masa: 100 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki miodu 1 kropelka aromatu waniliowego  Składniki na ciasto zmiksować i przelać do dwóch

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą 219

masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego

IMPRESJA SMAKU
Quiche z boczkiem i cebulą 117

się z Francji, a najsłynniejszą jest Quiche Lorraine, którą pewnie też postaram się zrobić jak wrócę z Francji i przywiozę ser. Podstawą jest zawsze ciasto kruche na spód, na które przepis jest - - - > TUTAJ i masa jajeczna. Wczoraj robiłam to quiche na kolację, gdyż zaprosiłam swoich znajomych, byli naprawdę zachwyceni i całość została zjedzona, nie został mi ani kawałek. Polecam(...)składniki na tą quiche dostaniemy w kazdym markecie. Poniżej podaje linki do innych quiche które kiedyś zrobiłam: Quiche ze szpinakiem Quiche z suszonymi pomidorami i serem kozim Składniki  Ciasto kruche (przepis)  200g boczku 4 duże cebule 3 jajka 250ml śmietany 36% 3/4 szklanki mleka tarty ser cheddar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec spód według przepisu (odnośnik znajduje się wyżej

Delusional Trine
Tort „hardkorowa wiewiórka”, orzechowo-dyniowo-piernikowy (bez glutenu, cukru, laktozy) 137

rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić

Candy Pandas
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 499

szkl.śmietany 18% 4 żółtka 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli na masę: 0,5 kostki margaryny 3/4 szkl.wody 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 0,5 kg mleka w proszku Przygotowanie: zagniatamy składniki na ciasto wszystkie razem i formujemy z nich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie(...)kilka minut (aż będą rumiane) Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszków można je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią najbardziej) -------------------------------------------------------------- ŚLIMACZKI Z DŻEMEM Składniki: 300g mąki

Swojskie jedzonko
Delicja 233

olej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kostka masła Wykonanie: Odlewamy pół(...)Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych  2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany  Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z prince polo 3567

Mnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki:Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich(...)ponownie wymieszać.Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd

Ala piecze i gotuje
Sernik krakowski 2832

świeżość. Wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu i nie koniecznie musi to być lodówka. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki pszennej odrobina soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 170 g masła 1 jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu 250 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 8 żółtek(...)wymieszać z bakaliami a na koniec (delikatnie mieszając) połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek  (fot.2) . Z reszty ciasta (które przechowywaliśmy w lodówce) uformować wałeczki o średnicy około 1 cm, obtaczając je w mące. Na podpieczony kruchy spód, wyłożyć masę serową  (fot.3) , a na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę  (fot.4) . Wstawić do piekarnika nagrzanego

Świat Ciasta
Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami 176

Oryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane poprostu "Kruszonką " :) Składniki: - 12,5 dag kaszy manny - 12,5 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 12,5 dag masła - 20 dag suszonych daktyli - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - garść siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia(...)cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Wyjątkowy maj 180

rozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka 80 g cukru(...)łyżka esencji waniliowej owoce mrożone 150 g lub świeże do dekoracji świeże truskawki lub inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed

Przysmaki Karolki
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 169

dziewczyn: Martyna -  http:// breakfastofdreams.blogspot.com/ /  http:// chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota -  http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika-  http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania -  http://przyprawmnie.blogspot.com/ Marta - http:// niebieskapistacja.blox.pl/html   CIASTO: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 120-150 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ:  3/4 szkl. kaszy jaglanej 300 g białego sera 1 szkl. mleka(...)drobno. Ser pokruszyć przełożyć do miski  robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki". Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy dodać bakalie - wymieszać. Ciasto:  Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto wałkować na oprószonej mąką

kolorowotorcikowo
TARTA SNIKERS (bez pieczenia) 170

czekolady jest przepyszne i uzależniające 😉 Ciężko mu się oprzeć! Postanowiłam zrobić swoją wersję Snikersa w formie tarty bez pieczenia. Zamiast masy kajmakowej użyłam masy powstałej z połączenia śmietany kremówki z czekoladą karmelową. Dzięki temu ciasto było lżejsze i mniej słodsze, ale równie pyszne. Jest to alternatywa dla osób dla których tradycyjny Snikers jest za słodki i zbyt kaloryczny. Oto mój(...)opcjonalnie) 300 g solonych orzeszków ziemnych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Wykonanie: Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania