ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1065/3191)

Sernik z brzoskwiniami 307

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki brzoskwinie, można je trochę docisnąć, żeby nie wystawały poza powierzchnię masy serowej. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę piany z białek. Ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta, które do tej pory chłodziło się w zamrażarce. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni – sernik w tortownicy będzie potrzebował

Ciastkozercy
Sernik z brzoskwiniami 2328

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki brzoskwinie, można je trochę docisnąć, żeby nie wystawały poza powierzchnię masy serowej. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę piany z białek. Ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta, które do tej pory chłodziło się w zamrażarce. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni – sernik w tortownicy będzie potrzebował

Ciastkozercy
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 190

bazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)miski z utartymi drożdżami, żółtkami i cukrem wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko z masłem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, ja nie wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto na prostokąt. Stopione, schłodzone masło (najłatwiej się takie rozprowadza, gdyż nie spływa), ale jednak lekko płynne rozprowadzany na blacie ciasta, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Płat

Smaczne Zdrowe
PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 330

pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) +1łyżka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek ( osobno białka i żółtka) ¾ szklani drobnego cukru około 500g obranych truskawek dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: do rondla dodajemy masło, cukier waniliowy ( wanilinowy) oraz mleko, podgrzewamy i mieszamy do momentu ,aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia na 15-20 minut mąkę ( bez 1 łyżki(...)łyżka po łyżce cukier, następnie w dwóch partiach dodajemy żółtka delikatnie miksując do mamy dodajemy stopniowo roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką ,na koniec do masy dodajemy w dwóch , trzech turach mąkę, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia truskawki oprószamy odstawioną łyżką mąki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na wierzchu ciasta pieczemy około

Słodkie zapomnienie
Cepeliny wegetariańskie / Kartacze wegetariańskie 251

okazać że mąka pszenna nie będzie potrzebna. )   łyżkę soli i skrobię która zgromadziła się na dnie naczynia po odsączeniu surowych ziemniaków.  4. Wszystko razem mieszamy i ciasto na cepeliny mamy gotowe.  Farsz: 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu  2. soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu  3. cebulę obieramy kroimy na drobno(...)paprykę słodką, pieprz czosnkowy około wszystkiego po 1 łyżeczce, ale najlepiej próbować czy odpowiada już naszym kubkom smakowym :)  5. Blenderem łączymy wszystkie składniki aby masa była bardziej połączona ( będzie nam wygodniej nakładać na ciasto.  Cepeliny: 1. Kiedy mamy już ciasto i farsz możemy zacząć lepić cepeliny.  2. Bierzemy trochę ciasta w kształcie kulki rozpłaszczamy na dłoni placuszek

Mój pomysł na
Drożdżowy dyniol 176

dosypujemy pozostałe suche składniki, a następnie dodajemy pokruszone drożdże i wbijamy jajka. Dolewamy śmietanę. Zaczynamy zagniatać początkowo łyżką. Do tłuszczu wlewamy aromat i mieszamy, by później wlać razem. Wyrabiamy ciasto, wg upodobań. Ja początkowo używam miski, by mi mąka nie latała po całej kuchni, a następnie wyrabiam ręką. Odkładam do użytej uprzednio miski i odstawiam do wyrośnięcia. Dynię pokrojoną(...)około pół godziny. Następnie, jeszcze ciepłą przekładam na patelnię, podlewam trochę wodą i rozgniatam łyżką. Dodaję miodu i imbiru, a jeśli dalej jest za gęsta masa dodaję jeszcze trochę wody. Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami

Karczma Honorietty
Muffinki szpinakowe z truskawką. 282

Pomyślałam ,że będą paskudne w smaku ,bo szpinak na słodko średnio mi pasuje .Wiele osób jednak pisało ,że jest niewyczuwalny w cieście .W muffinkach jest bardzo wyczuwalny , przynajmniej mojego nosa nie da się oszukać . Dałam świeży szpinak ,więc może z mrożonym jest inaczej .A smak ? .Bardzo delikatne ,puszyste , szpinakowe . Składniki : na około 10 babeczek 2 jajka 0,5 szklanki oleju(...)gładką .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać powoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch częściach do masy ,wymieszać delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest z reszty szpinaku jaka mi została i cukru

Ladylaura.
Ciasto jabłkowe 218

płaska łyżka żelatyny  Sposób przygotowania 1. • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę  • Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę  wszystko razem wymieszać  • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian  z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać  • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem  i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut(...)mleko w proszku,śmietanę,i wodę  • Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu  (gdyby masa robiła się zbyt gęsta dolać kilka łyżek wody)  • Gdy polewa prawie będzie się gotować  wymieszać żelatynę gorącą polewę wlać na ostygnięte ciasto

W królestwie smaków Beaty
Lekki tort truskawkowy z kremem mascarpone 299

stopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach.       Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i masłem. Gdy krem zgęstnieje dodajemy mascarpone i porcjami dolewamy masy owocowej. Miksujemy całość aż do dokładnego połączenia się składników i schładzamy(...)Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty nasączamy nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę na wierzch, zostawiając mniej więcej szklankę do dekoracji. Wykorzystując rękaw cukierniczy robimy wzorki i układamy świeże owoce.      Pierwszy dzień po urlopie, więc trzeba wspierać się dobrą

sama złodycz
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą 271

białka 170 g cukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych (polecam Skworcu ) Składniki masy jabłkowej: 0,8 kg twardych jabłek 1 kisiel cytrynowy, bez cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy(...)oczkach. Dodajemy kisiel i wanilię, dokładnie mieszamy. Gotowe. Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy, aż będą sztywne. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia

Smak mojego domu
Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych 241

pyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest(...)godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu. Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić

Z miłości do słodkości
Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą 235

całkowitego stygnięcia (można wstawić go do lodówki, aż będzie zimny). Ciasto: 3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (jeśli przy 2 jajku masa się zwarzy(...)należy się przejmować). 4. Do jajecznej masy dodać wiórki kokosowe. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na jajeczną masę. Dodać jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem. Dodać mleko i krótko wymieszać. 5. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Babeczki piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez

Mała Cukierenka
Sernik z białą czekoladą i jagodami 201

trudno uwierzyć, że sernik, który dziś Wam prezentuję jest tak prosty w wykonaniu. Połączenie autorskiego spodu czekoladowego z delikatną masą serową i jagodami cudownie smakuje, a jeszcze lepiej się prezentuje. Kolejną zaletą tego deseru jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, co sprawdza się szczególnie latem. Zapraszam! :) Spód : 100 g herbatników maślanych 125 g herbatników w czekoladzie mlecznej(...)jagód   Twarożek zmiksować z serkiem na gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie jagody. Przelać na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.    Wierzch : 250 g mascarpone 2 łyżki jagód  Serek zmiksować z jagodami. Wyłożyć na wierzch sernika. Schłodzić.    Ciasto przechowywać w lodówce. Udekorować jagodami.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Bezglutenowy tort z czereśniami 191

przekrój wzdłuż na 3 równe blaty. Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i  nałóż resztę masy czereśniowej i połowę z pozostałego kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta, lekko przyciśnij. Posmaruj pozostałym kremem. Tort z wierzchu i po bokach udekoruj  bitą śmietaną, płatkami migdałowymi, ozdób czereśniami oraz posiekaną czekoladą. Tort wstaw

Kuchnia bezglutenowa
Tort Koliber w mojej wersji 201

oblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem rozgnieć banany a ananasa posiekaj drobno. Dodaj(...)masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski. Wymieszaj.  Na koniec dodaj cynamon, startą skórkę z limonki i orzechy. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne

Gotuj Sam!