ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1059/3191)

Sernik z białą czekoladą 163

należą do najbardziej u mnie lubianych ciast.  Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję ! Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej(...)rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź. Masa serowa:  Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj

Wanilia i Kardamon
Torcik rybny z łososiem 161

stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą(...)ości i pokroić w drobną kostkę. • Biały ser wymieszać z żółtkami, dodać łososia, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. • Wylać ciasto do małej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masa z dorszem • Z dorsza zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w drobną kostkę. • Białka ubić na sztywną

To co kocham
Króliczy tort z malinami 181

kolejny postanowiłam się zmierzyć z masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:) Biszkopt:  1 szklanka mąki pszennej,  5 jajek,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru,  czubata łyżeczka proszku.  Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru,  200g glukozy,  8 łyżeczek żelatyny,  3 krople gliceryny,  140ml wody,  kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie migdałowy

Z miłości do słodkości
Ciasto magiczne 3040

temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie(...)powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz z sokiem z cytryny. Do masy z żółtkami dodajemy połowę ubitych białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy ostatnią porcję białek i delikatnie łączymy. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. od 20 do 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Poezja smaku
BROWNIE Z RUMEM 126

Nigdy jeszcze nie robiłam brownie ani też nie jadłam. To moje pierwsze :), ale nie ostatnie, bo w domu bardzo lubią czekoladowe, mocno czekoladowe ciasta. Ciasto jest wilgotne i ciężkie a takie jest najlepsze. Brownie przypomina mi fondant. Smakuje tak samo. Nawet te same składniki, tylko to jest duża wersja. Ten przepis uznaje za najlepszy i już innego nie będę próbować(...)długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony

Kuchnia Paulettes
Raffaello 136

moją kurtką. Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:). Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :). Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :). Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek wody dodatkowo(...)ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić

Trufelkowo
Ciasto Śnieżny puch (na biszkopcie) 553

Ciasto, które ostatnio robią niemal wszyscy ;) Jest pyszne! Lekkie - serowa pianka na delikatnym biszkopcie i kokosowy wierzch. Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie. Nam smakowało bardzo. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce(...)dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Cycki mulatki 370

łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować ciasto Cycki mulatki? Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukier. Gdy cukier się rozpuści, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane z proszkiem mąki i delikatnie wymieszać (nie miksować). Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku(...)pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut. Ciasto wystudzić. Krem: Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym

Kuchcik gotuje
Bajaderka light 186

kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy   kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować(...)papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężały. Uwagi:   Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa mieszanka do keksu

Mania Gotowania
Wegańskie leniwe pierogi 165

sekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy(...)najdokładniej. Do powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie

greenscarf
Babka piaskowa waniliowa 365

baby, człek by je łyżkami jadł… Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat… „ Oczywiście o innych babach śpiewał Andrzej Zaucha, ale do ciasta ten tekst też pasuje idealnie. Babki to temat baaaaardzo szeroki. Ich niezliczona ilość fascynuje łasuchów, a ja ciągle szukam tych najlepszych. Moje poszukiwania doprowadziły mnie do Lucy . Proporcje poniższe podaję(...)mieszamy i dodajemy partiami do masy maślanej ucierając na niskich obrotach. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy w dwóch częściach do masy maślanej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na 50-60 min. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, babka jest upieczona. Wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
…Tam gdzie szafran rośnie 164

cukrem na puszystą masę. Miksując wlewaj rozpuszczone z szafranem i przestudzone masło. Wymieszaj mąkę z proszkiem i dodaj połowę do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką i wlej połowę soku z pomarańczy. Wsyp resztę mąki, wymieszaj i wlej resztę soku. Wyłóż ciasto do podłużnej foremki o długości 30 cm i szerokości 15 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut(...)międzyczasie ugotuj tosca. W małym rondelku rozpuść masło ze śmietanką i syropem. Gotuj na małym ogniu aż masa nabierze złotego koloru. Wtedy wsyp orzechy i gotuj tosca jeszcze przez minutę. Po 30 minutach podkręć piekarnik do 200ºC. Otwórz piekarnik i nie wyjmując ciasta i rozprowadź po nim tosca. Piecz jeszcze przez 3 minuty. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw

codojedzenia
Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami 326

łyżeczka soli Nadzienie: 100 g szpinaku liści 120 – 150 g sera feta 1 słoiczek (270 g) suszonych pomidorów Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta pieprzu odrobina masła Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko razem posiekać. Wbić jajko, wlać(...)serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach. Gdy masa się zetnie można przełączyć grzane piekarnika na funkcje grill od góry i lekko zarumienić całość. Krok po kroku: 1. Margarynę posiekać z mąką i jajkiem 2. Zagneść ciasto 3. Rozwałkować ciasto 4. Przełożyć ciasto do formy i nakuć spód widelcem 5. Ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto Otulona Brzoskwinka 177

wsypać wiórki kokosowe i podsmażać jeszcze przez minutkę, by wiórki wchłonęły całe masełko (pamiętajcie o mieszaniu, nie chcemy, by masa się przypaliła ;)). Zdjąć z ognia, a po lekkim przestudzeniu równomiernie rozprowadzić ją na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Ponownie umieścić ciasto w lodówce.     Warstwa śmietankowa z ricottą: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce(...)innym naczyniu króciutko zmiksować serek ricotta, po czym wmieszać go do ubitej śmietany przy pomocy miksera. Łyżkę śmietankowej masy wmieszać energicznie do letniej żelatyny, po czym całą żelatynę wlać do śmietany z serkiem i krótko zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki. Na warstwie kokosowej poukładać brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki. Na brzoskwinie wyłożyć śmietankowy krem z ricotty (szybko będzie

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania