łyżki brązowego cukru Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo suszone śliwki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia(...)wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Odstawiamy do lodówki by śliwkowa galaretka lekko stężała Biszkopty wykładamy z foremek. Jedną z foremek wykładamy folią spożywczą od środka i wkładamy tam jeden blat ciasta. Wylewamy na nie tężejąca galaretkę i zakrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki na noc lub co najmniej 6 godzin. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien
wysmienitywrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia. 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, potem dodać tężącą galaretkę i dokładnie zmiksować całość. Masę odstawić, by trochę stężała. 4. Wierzch dobrze wystudzonego ciasta posmarować kremem. Posypać tartą czekoladą. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciast w te szczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół. Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto – nazwalam je Brzoskwiniowa Pszczółka! Lekki, cytrynowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i masą brzoskwiniową tworzy genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste(...)ciasto staje się tym wyjątkowym! Spróbujcie! Ps. Ciasto jest przepyszne i jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdą okazje! UWAGA PRZYPOMINAM! TRWA AKCJA PAJACYK! Nie wiem czy wiecie, ale KUPUJĄC KASIĘ DOŁĄCZACIE DO SZLACHETNEJ AKCJI I ZAPEWNIACIE POSIŁEK POTRZEBUJĄCYM DZIECIOM. Kupując Kasię w okresie od 21.03 do 21.04 przyczyniacie się razem z Kasią do czynienia dobra
Ostra na SłodkoCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow 2 zoltka 70 g cukru pudru 50 g kaszy manny Do jednej miski wrzucamy ser bialy i serek mascarpone Dodajemy 2 zoltka i wszystko razem mieszamy Potem dodajemy cukier puder, znow mieszamy Na sam koniec dodajemy kasze(...)manne i mieszamy Na formie wylozonej papierem mamy juz ciasto, na to nakladamy mase serowa Na wierzch rowniez kladziemy cienka warstwe ciasta Do nagrzanego piekarnika do 180C wkladamy ciasto i pieczemy 45 min Po upieczenu ciasto zostawiamy na 30 min w uchylonym piekarnkiku Na koniec ciasto wyciagamy i pozostawiamy do ostygniecia Smacznego
Klaudynkowa kuchniaBrownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto potrzebne będą: łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka ekstraktu waniliowego, ¼ szklanki kakao, 200 g masła, tabliczka gorzkiej i mlecznej czekolady, 135 g mąki pszennej, 3 jajka, szklanka cukru, ½ szklanki orzechów (np. włoskich(...)piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem posmarować wystudzone ciasto, a wierzch dla ozdoby posypać cynamonem. Rafaello Kremowe, rozpływające się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które znalazło się na słodkiej
Moja smaczna kuchniadniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych lub z kilkoma płatkami/kryształkami soli morskiej. Może być ciekawym akcentem na świątecznym stole :). Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Przepis z książki "Sirocco" Sabriny Ghayour Porcje: 8-10 Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 175 ml oliwy 3 porcje(...)Wmieszaj do niej ostudzoną czekoladę. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę. Przełóż ją do czekolady delikatnie wymieszaj żeby składniki się połączyły. Wlej masę do tortownicy i piecz 15 minut. Wyjmij ciasto piekarnika i wystudź je przed podaniem
SzczyptaSmaQcałą ucztę zrobić . O TO CO WYSZŁO Składniki na 10 szt 1 ciasto francuskie 1/2 makreli upieczonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu gęstego 1 łyżeczka musztardy. Wykonanie makrelę , jajka, majonez ,musztardę dokładnie mieszam . Można zmiksować ale ja gniotę składniki widelcem ,ponieważ nie lubię masy , wolę(...)czuć wszystkie składniki.Nie doprawiam solą i pieprzem ,ponieważ makrela do pieczenia była doprawiana , majonez i musztarda też maja przyprawy. Ciasto przecinam na dwie części w z dłuż (pozioma - tak aby byly długie kawałki) Na każdy wykładam masę i rozprowadzam tak aby brzegi były wolne ok 1.1/2 cm. Zwijam wałek , kroję na części i układam na blasze wyłożonej
Eli Gotowaniepopołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500g(...)niego dodajemy kakao. Ciasto (jasne) wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając je z jasnym. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy. Zawartość szklanki wlewamy na gotujące
Pyszności Słodkościczasie myjemy i obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni możemy podawać ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę - aż osiągnie fakturę gęstego kogla-mogla . Ustawić mikser na wolne obroty i wlewać powoli olej. Dorzucić skórkę startą z 1 cytryny - cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem . Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem(...)mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - sól dodaje tu pianie trwałości . Ubitą pianę wmieszać delikatnie za pomocą dużej miski do pozostałej masy - mieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić zbytnio struktury piany, to ona sprawia, że ciasto wychodzi niesamowicie puszyste . Ciasto wylać do formy - u mnie forma silikonowa o kształcie kwiatka i średnicy 25cm w najszerszym przekroju; z racji formy
Grunt to przepis!wlać ciepłą żelatynę, energicznie wymieszać. Powstałą mieszankę zmiksować blenderem, by troszkę "posiekać" listki mięty. Masę ostudzić, a następnie przelać do płaskiego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin) do schłodzeniu. Craquelin: Wszystkie składniki zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować cienko pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (ciasto nie będzie się kleić(...)powinna odchodzić od ścianek garnuszka). Odstawić do wystudzenia. Do ostudzone masy wbić po kolei jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Na początku masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici. Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy (u mnie tylka M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekanietwarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki, u mnie sera twarogowego(...)Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną
Zasmakuj Kuchnitwarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki, u mnie sera twarogowego(...)Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną
Zasmakuj Kuchnizepsuł, w okresie przed wielkanocnym z uporem maniaka piekę kolejne i następne. Nigdy mi się chyba nie znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać... I wiecie co...? Dzięki nim już niemal poczułam wiosnę! Babka jest prosta(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać rabarbar, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec w 175 st C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie 15-20 minut, następnie wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze