skórka otarta z 1 limonki 3 szklanki jagód dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę do masy dodajemy(...)pojedynczo jajka ,miksując po każdym dodaniu następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy sok i skórkę z limonki, całość delikatnie miksujemy ciasto przekładamy do formy 22x32cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto równo rozprowadzamy następnie na wierzchu równomiernie wysypujemy jagody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 ºC , około
Słodkie zapomnieniedołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić
Moje domowe kucharzenieWiększą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny
Smakołyki Asipołączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem.Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy
Słodka Stronaprzepis i się nie zawiodłam. Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany. Ja takie proste ciasta najczęściej robię w środku tygodnia, na weekend wybieram bogatsze wypieki ale ta babka jest tak smaczna, że spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Składniki na dużą foremkę(...)nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaiepłe dni. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska(...)sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuidealne na lato :-) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska(...)sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem ,sodą i solą . Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 45 do 50 minut lub do momentu suchego patyczka=wszystko zależy od piekarnika(...)masa pod piana ,trzeba dobrze wymieszać . Lukier sernikowy Składniki 3/4 szklanki masła lub margaryny, zmiękczona 1 op 250 gr mascarpone ser 60 gr serka białego twarogowego bezsmakowego 3 szklanki przesianego cukru pudru 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie Masło i serek miksować na średniej prędkości,aż do kremowej konsystencji. Dodać cukier puder i wanilie. Miksować na gładko . Na zimne ciasto
w mojej kuchninich wmieszać kakao. Formę wyłożyć papierem/folią spożywczą, a na jej dnie ułożyć warstwę ciastek - naprzemiennie zwykłe z czekoladowymi. Na ciastka wyłożyć obie masy - na zmianę jasną z ciemną , aby powstała marmurkowa struktura. Wierzch ciasta wygładzić i n a końcu poukładać pozostałe ciastka. Sernik schłodzić w lodówce, aby stężał, ale najlepiej przez całą noc, ponieważ wtedy ciastka nie będą twarde(...)staną się miękkie, łatwe do krojenia się. (*) Dla mojej rodziny ciasto jest w sam raz, ale jeśli uważacie, że cukru jest za dużo to możecie podaną ilość odrobinę zmniejszyć i po połączeniu masła z cukrem i serkiem - masę w razie potrzeby dosłodzić pudrem
Di gotujeciasto jest pyszne. To ciasto jest eleganckie i godne polecenia. Kroić najlepiej na drugi dzień. Użyłam blaszki 21x21. Ciasto 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g naturalnego kakao ciemnego 1/2 gorzkiej czekolady (50 g)- zblenderuj na proszek 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej(...)puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy
Z Kuchni Do Kuchniświetnie naśladuje smak batonika bounty. Jak? Sama nie wiem, efekt był niezamierzony, aczkolwiek wyszło to na plus. Ciasto zdecydowanie uzależnia swoim smakiem, co jest jego minusem, ale na szczęście szybko syci, dzięki czemu nikt nie zje go za dużo. SKŁADNIKI: MASA: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 270g chałwy naturalnej (słonecznikowej) banan SPÓD: 175ml mleczka kokosowego 2 szklanki płatków migdałowych(...)Pół szklani kaszy jaglanej gotujemy z dodatkiem szklanki wody, w razie potrzeby dolewamy trochę płynu. Ugotowaną kaszę blendujemy z chałwą i bananem. Gotową masę przekładamy na upieczony delikatnie spód. Wierzch posypujemy wiórkami, po czym ciasto przekładamy do chłodnego pomieszczenia na kilka godzin
healthy dreamszaczyn drożdżowy zalewa ziołowa około 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą, wszystko wyrobić Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, raczej chodzi o dobre połączenie składników. Masa powinna być dosyć luźna, ale nie lejąca - jeśli jest zbyt zwarta, należy dolać więcej wody Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno
Proste PotrawySkładniki: *ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250g margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *masa jabłkowa: 1,5-2kg jabłek 1/2 szklanki cukru cynamon wg uznania *pianka: 5 białek 1/4 szklanka cukru kryształu 2 kisiele(...)dusić aż się rozpuści cukier. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać
Prosto i Smacznie z Anetądekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był. na prawdę bardzo bardzo pyszny. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe(...)połączenia składników. Na koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy tylko o rodzynkach, dla chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem
ciastkarnia na kruchym spodzietych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. (Tak, tak mam już swoje lata..) Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam! Przepis pochodzi z moich dawnych notatek. Polecam! (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 200-250g masła śmietankowego (w oryginale kostka(...)więc ś miało możecie dodać go 200g. Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy. (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy. (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć
Di gotuje